Novosti
TRIBINA UDRUGE FRANAK

Svatko mora odlučiti sam
Objavljeno 21. studenog, 2015.

Svi oni koji su svoj život zagorčili uzimanjem kredita u „švicarcima“, nemaju puno izbora. Ako ne prihvate ponuđenu konverziju kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u kredit s valutnom klauzulom u eurima, neće imati smanjenu glavnicu za 25 do 30 posto, i od siječnja iduće godine povećat će mu se rata za deset posto.
To je u subotu na tribini Udruge franak, održanoj u dvorani Gradske četvrti Novi grad na Sjenjaku rekao njezin koordinator Goran Aleksić, pred brojnim zainteresiranim građanima, pokušavajući objasniti što učiniti nakon što je donesen zakon o konverziji kredita u švicarskim francim.
-Svatko mora sam vidjeti, da li mu se to isplati ili ne isplati. Da li da ostane u kreditu u „švicarcima“, čija vrijednost može ponovno rasti, u kreditu čija će rata u siječnju porasti za još deset posto, i u kojem se glavnica neće smanjiti 30 posto, rekao je Aleksić.
Dodao je da su, u Udruzi Franak, što se tiče same konverzije kredita, otkrili brojne nepravilnosti u ponuđenim aneksima ugovora, a upitan je način na koji način su banke došle do kamata koje se nalaze u izračunima. Sve je to predmet prijava koje su poslane Hrvatskoj narodnoj banci i Ministarstvu financija, a u Udruzi Franak očekuju da će državne institucije na njih reagirati. Zamolio je članove Udruge Franak da prate informacije na njihovoj internetskoj stranici i stranici na Facebooku jer se ondje nalaze svi važni savjeti i korisne upute.
Aleksić je preporučio da svatko mora provjeriti da li je poslani izračun konverzije točan, ali i otići u banku i ondje se pokušati izboriti za nižu kamatu. Naime, u Udrugu Franak stigle su informacije kako se u nekim bankama moguće izboriti za fiksnu kamatnu stopu, u eurskom kreditu, nižu za jedan posto nego što je predviđeno konverzijom. D.C.

Možda ste propustili...

MOŽE SE DRŽATI POD KONTROLOM

Oko 200.000 osoba u RH pati od astme

PPD LANI OSTVARIO 30,4 MILIJUNA EURA NETODOBITI

Dobit 22 posto manja nego 2022.