Novosti
BALKANSKA IZBJEGLIČKA RUTA

Pooštreni kriterij: Za
ekonomske migrante više
nema prolaska kroz Hrvatsku
Objavljeno 19. studenog, 2015.

Vezani članci

MINISTAR OSTOJIĆ O MIGRANTSKOJ KRIZI

Hrvatska neće primati izbjeglice ako Njemačka i Austrija zaustave prihvat

- Pooštravaju se kriteriji za prolazak izbjeglica na balkanskoj izbjegličkoj ruti - glavna je poruka s konferencije za novinare ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića u četvrtak u slavonskobrodskom tranzitnom centru.

Riječ je o “lančanoj reakciji”, jer su Srbija, Makedonija i Slovenija već ograničile ulazak ekonomskih migranata.

Ministar je novinare izvijestio o zahtjevu Slovenije za vraćanje 162 migranta koja su izbjegličkim valom stigla iz zemalja nezahvaćenih ratom i koja ne mogu dobiti međunarodnu zaštitu.

- Prije svega radi se o državljanima Maroka, Bangladeša, Šri Lanke, Alžira, Liberije, Konga, Sudana i Pakistana. Zahtjev Slovenije nismo prihvatili, ali smo odmah obavijestili kolege iz Makedonije i Srbije da građani ovih zemalja više neće moći prolaziti ovom rutom - rekao je ministar.

Ministar je na konferenciji za novinare dodao kako Hrvatska povrat migranata iz Slovenije nije prihvatila, jer o ovom problemu do sada nije postojao dogovor. Problem bi, kaže, mogao rasti ako se ne poduzmu mjere na početku izbjegličke rute. Za sada, skupina od 162 sporne osobe u Sloveniji, prema hrvatskoj odluci, ondje i ostaje.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska će propuštati samo građane Afganistana, Sirije, Iraka i Palestine.

Ne upuštajući se u potanji komentar ubojstva dva vojnika u Sarajevu, dok ne bude više službenih informacija, ministar Ostojić kazao je kako “smo svi sada posebno osjetljivi i svaki događaj promatramo u kontekstu terorističkog napada. Ovo nije isti slučaj koji smo imali ranije u Zvorniku, kad su od nas traženi određeni podatci.”

Što se tiče sigurnosti hrvatskih građana, ministar je ponovio kako Hrvatska može biti cilj terorističkog akta, ali da je stupanj pripravnosti na najvišoj razini spremnosti odgovora te da su kontinuirano u tijeku provjere.

U slavonskobrodskom tranzitnom centru inače sve funkcionira bez zastoja i problema. Izbjeglički val se donekle smanjuje pa je u srijedu tijekom 24 sata kroz brodski zimski tranzitni centar prošlo 5180 osoba, dok je od početka izbjegličke krize kroz Hrvatsku prošlo 416.915 izbjeglica.M.Radošević/D.Pavlović

STOTINE OSTALE NA GRANICAMA

UNHCR reagirao je na odluke zemalja o nepropuštanju ekonomskih migranata, istaknuvši kako se na bazi nacionalnosti ne može praviti selekcija i da svakom mora biti zajamčeno pravo da zatraži azil. Kako prenosi N1, glasnogovornica UNHCR-a Melita Šunjić u četvrtak je izjavila kako su stotine migranata ostale na granicama. Očevidac na grčkoj granici s Makedonijom rekao je da je makedonska policija počela preko noći vraćati sve migrante koji nisu iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Hrvatska će propuštati samo građane Afganistana, Sirije, Iraka i Palestine

Možda ste propustili...