Magazin
PREDSJEDNIK UDRUGE SVINJOGOJACA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Goran Jančo: Hrvatska je svinjetina najbolja na svijetu!
Objavljeno 31. listopada, 2015.

Hrvatska, ponajviše Slavonija i Baranja, “digle su se na noge” nakon natpisa o tome kako je istraživanje pokazalo da kobasica, šunka i slanina izazivaju rak, odnosno da se smatraju kancerogenima. Što vi, kao veliki proizvođač crvenog mesa, o tome mislite?

- Krajnji kupac mora znati što uzima, zaštita zdravlja potrošača, odnosno kupaca na prvom je mjestu. Međutim, kao proizvođač velikog broja svinja, a počinjem i preradu svinjskog mesa, želio bih postaviti pitanje znanstvenicima koji su donijeli takve studije: koji je dio sastojaka u konkretno našim slavonskim kobasicama kancerogen? Je li to ljuta paprika, slatka paprika, češnjak, sol ili papar? Isto tako mogu kontraargumentima pokazati kako su studije dokazale da paprika u određenim količinama smanjuje pojavnost karcinoma, isto tako je i češnjak poznat kao prirodni antibiotik, papar se godinama, kao začin, koristio jer je imao određena protuupalna svojstva. Sve to mora se dakako koristiti u dopuštenim količinama, pa i sol kao nutritivni dodatak jelima, koristila se kod poboljšavanja zdravlja ljudi (sprječavanje gušavosti).

Što zapravo konzumirati?

- Ne treba pretjerivati ni u čemu. Ako jedete samo kupus i salatu, ni to nije dobro. Kada bi se prehrana sastojala isključivo od biljnog dijela, siguran sam da ni to ne bi bilo dobro. Osnovno je da su dodaci koji su uzgojeni na našim domaćim poljima sigurno više ljekoviti nego što to nisu. Što se tiče same svinjetine, postavlja se pitanje i uzoraka svinjetine na kojima su rađene analize i ispitivanja. I dalje tvrdim da je hrvatska svinjetina najbolja na svijetu.

Mislite li da će ovakvi natpisi nanijeti štetu proizvođačima svinja, konkretno i vama?

- Moj OPG proizvede 6000 svinja godišnje. Mislim da ovakvi natpisi neće naštetiti proizvodnji. Naši konzumenti su obrazovani ljudi, znaju što je srž problema, to su štetni aditivi koji produljuju vijek mesu od klanja do same upotrebe. To su nitratne i nitritne soli, razni konzervansi itd. To domaći proizvođači i prerađivači tradicionalnih proizvoda ne upotrebljavaju u svojim receptima. Apeliram također da se obrati pozornost na uvozno meso s nejasnim rokovima trajanja, nitko ne može u takvim slučajevima kontrolirati čime je takvo meso tretirano. Hrvatske svinje i mast hrvatskih svinja su ljekoviti. Pa prije 30 godina, pamtim kao dijete, 'bombardirali' su nas kako mast ne valja i da treba prijeći na ulje, sada su trendovi da je mast zdrava.(M. MUŠKIĆ)

Najčitanije iz rubrike