Ekonomija
PANEL-DISKUSIJA

Nije baš sve tako crno - ima i dobrih primjera
Objavljeno 28. listopada, 2015.

Vezani članci

HUP-OV SKUP OTVORIO BROJNA PITANJA

Hrvatska je talac poslovnih pothvata pokrenutih iz nužde

Nakon izlaganja počela je panel-diskusija na temu „Poduzetnička klima u Slavoniji i Baranji – uvjeti, prepreke i prilike za uspješno poslovanje”.

Sudionici panel-diskusije bili su Stjepan Bošnjaković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Brodsko-posavske županije, Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a, Srećko Kukić, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo grada Osijeka, Zdenko Podolar, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije, Denis Sušac, suvlasnik tvrtke Mono d.o.o. Osijek i Zoran Uranjek, član uprave Harburg Freudenberger Belišće d.o.o. Belišće.

Zoran Uranjek izjavio je kako smatra da ipak nije sve tako crno kako se čini, jer postoje tvrtke koje, kako je naglasio, - i znaju i mogu.

Belišće i Valpovo ogledni primjer

- Harburg Freudenberger Belišće d.o.o. već 17 godina vrlo uspješno posluje. Kupci naših strojeva za proizvodnju automobilskih guma klijenti su iz cijeloga svijeta. Krenuli smo s 15 zaposlenih, a danas zapošljavamo 650 radnika. U posljednjih pet godina, što u nekretnine što u nove strojeve, uložili smo 28 milijuna eura. U razvoju naše tvrtke pomogao nam je i Grad Belišće i Grad Valpovo. Naime, valja pojasniti da mi poslujemo na dvije lokacije. Pomoć se sastojala od dobivanja povoljnih uvjeta za dobivanje zemljišta, brze građevinske i uporabne dozvole te ostaloga. To je zasigurno ogledni primjer kako bi lokalna samouprava trebala biti na pomoći gospodarskom razvoju - rekao je Uranjek.

Denis Sušac izjavio je kako je njemu osobno teško navesti mjere kojima im je pomogla lokalna samouprava. - U Osijeku je IT sektor, od kojih čak 90 posto tih tvrtki rade za inozemne partnere, a koji je došao tu gdje je isključivo zaslugama i znanjem pojedinaca, a kroz projekt Osijek software city. Stoga mi je teško govoriti o mjerama lokalne samouprave koje su nam bile na pomoći, ali držim da su mjere donesene na nacionalnoj razini kao što su olakšice za zapošljavanje mladih dosta pomogle - rekao je Sušac.

Bernard Jakelić, govoreći o investicijskoj klimi u Slavoniji, naveo je da ju najviše koči nepredvidivost i česta promjena zakona. - Ozbiljni investitori prije svega traže stabilne zakonske okvire. Valja isto tako navesti da se najviše pozitivnih gospodarskih priča događa tamo gdje se poduzetnici sami organiziraju, jer su institucije samo smetnja razvoju poduzetništva. Najbolji primjer koji to potkrepljuje jest projekt Osijek software city, ali i suradnja poslodavaca s osječkim Sveučilištem, do koje je došlo posredstvom HUP-a - rekao je Jakelić te dodao kako je najveći problem što institucije između sebe uopće ne komuniciraju, a većina poslovnih uspjeha u Hrvatskoj dogodi se slučajno.

U zoni Nemetin povoljna cijena zemljišta

Srećko Kukić izjavio je kako Grad pokušava stvoriti klimu da se mladi poduzetnici mogu razvijati. - Mi možemo u okviru svojih ovlasti manjim mjerama pomoći razvoj poduzetištva. Primjerice, u Poduzetničkoj zoni Nemetin uz povoljnu cijenu zemljišta od 1 eura po četvornom metru (s komunalijama) pružamo priliku pokretanja poduzetništva - rekao je Kukić.

Zdenko Podolar istakao je da je najveći problem što Hrvatska nije atraktivna destinacija za ulagače.

- Uzroci toga davno su detektirani. Naime, riječ je o tome u što struktura našeg gospodarstva ne donosi profite, a i poslovno okruženje za njih nije motivirajuće jer biti kod nas poduzetnik nije baš preporučljivo. Što se tiče Vladinih mjera, one nisu dale željene rezultate. Prema mome mišljenju, izlaz iz tog stanja neće biti ni lak ni brz, i to će se dogoditi kad poduzetništvo postane naš način života - rekao je Podolar.

Stjepan Bošnjaković također se osvrnuo na problem čestih izmjena zakona, a neke od njih “izbile” su dio prihoda županijama. - To je značajno utjecalo na proračun i pad prihoda. U pola godine, u našem slučaju, to je sedam milijuna kuna manje. Isto tako, problem nam predstavlja to što se županijama stalno nameću nove obveze, ali bez novih izvora financiranja. Unatoč tome mi imamo dobar primjer poduzetništva, a to je Industrijski park u Novoj Gradiški - rekao je Bošnjaković.

Zdenka RUPČIĆ/Dario KUŠTRO
NOVOGRADIŠKI INDUSTRIJSKI PARK - DOBAR PRIMJER PODUZETNIŠTVA

Stjepan Bošnjaković također se osvrnuo na problem čestih izmjena zakona, a neke od njih “izbile” su dio prihoda županijama. - To je značajno utjecalo na proračun i pad prihoda. U pola godine, u našem slučaju, to je sedam milijuna kuna manje. Isto tako, problem nam predstavlja to što se županijama stalno nameću nove obveze, ali bez novih izvora financiranja. No unatoč tome mi imamo dobar primjer poduzetništva, a to je Industrijski park u Novoj Gradiški - rekao je Bošnjaković.

Možda ste propustili...

FINANCIJE : IZAZOVI - PROMJENE U BANKARSKOM SEKTORU SU KONSTANTNE

Tehnologija je sve brža, lakša i povoljnija - svi ćemo ju rabiti

GRAĐEVINSKI SEKTOR U PROBLEMIMA

Radnike više ne može zadržati ni viša plaća

Najčitanije iz rubrike