Ekonomija
HUP-OV SKUP OTVORIO BROJNA PITANJA

Hrvatska je talac poslovnih pothvata pokrenutih iz nužde
Objavljeno 28. listopada, 2015.
Skupu je nazočilo 250 predstavnika tvrtki i lokalnih zajednica

Zakonodavstvo je dugo sprječavalo i kočilo razvoj gospodarstva i sada je prilika da o tome otvoreno progovorimo, jer bez nas gospodarstvenika sve dolazi u pitanje.

Tom jasnom porukom Adama Rendulića jučer je u Osijeku otvoren skup Hrvatske udruge poslodavaca, na kojem su se susreli gospodarstvenici iz pet slavonskih županija. Rendulić je dodao da se nalazimo u razdoblju kada se privodi kraju kalendarska poslovna godina, ali, kako smo i u predizbornom vremenu, sada možemo upozoriti naše buduće sabornike kako i što činiti da bi domaće gospodarstvo počelo rasti.

Susretu, kojemu je domaćin bila HUP-ova podružnica Osijek, a čijeg je Izvršnog odbora Rendulić predsjednik, nazočilo je više od 250 poduzetnika i predstavnika tvrtki te predstavnika lokalnih zajednica, poduzetničkih potpornih institucija te gradonačelnika i načelnika.

Skupu su se obratili Ivica Vrkić, gradonačelnik Osijeka, i Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije, a o položaju gospodarstvenika govorili su Gordana Deranja, predsjednica, i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

- Zadovoljna sam što vas vidim u ovako velikom broju, što znači da pokazujete zanimanje za ono što radimo. No i mi smo došli slušati vas, da čujemo s kojim se problemima susrećete. No možete i nas kritizirati kako bismo bili još bolji - rekla je otvoreno Deranja.

Realni sektor podnio najveći udar krize

Podsjeća kako HUP postoji više od 20 godina, u svome članstvu ima 6000 tvrtki, koje kreiraju 80 posto BDP-a.

- Cijelo vrijeme govorimo o potrebi za reformama, nudimo svoje konkretne mjere. Podsjetila bih na 16 pitanja u kojima smo svaku političku opciju na primjeren način upozorili što muči hrvatsko gospodarstvo. Ne kako bismo im pametovali, nego kako bismo im pomogli da nam kažu kako misle pomoći kada preuzmu vlast. Treba početi raditi, jer realni sektor je podnio najveći udar krize - upozorila je Deranja.

Svoje je izlaganje Majetić počeo sarkazmom, prema protokolu dobio je deset minuta da riješi krizu u Hrvatskoj, što za njega znači da kriza i nije tako velika. No, kako je njegovo izlaganje trajalo znatno duže, pokazalo se kako kriza u hrvatskim razmjerima i nije tako malena.

- A jedan od razloga tomu je i što je u ovom mandatu Vlade promijenjeno više od tisuću zakona, 70 posto ih je išlo po hitnoj proceduri i naravno da, iako smo socijalni partneri, nismo sudjelovali u dobrom dijelu njihova kreiranja - upozorio je Majetić.

Raskoraka ima i u partnerstvu sa sindikatima, HUP se, kaže, zauzima za nova radna mjesta, a sindikati se bore za svoje članstvo.

Ipak, ima i efekata - primjerice, uspjeli su izlobirati da u Gospodarskoj strategiji drvna i prehrambena industrija budu dio pokretača, a ne tek čuvara domaće industrije.

Po konkurentnosti na začelju

A gdje je pozicija domaćeg, a potom slavonskog gospodarstva, jasno je pokazala prezentacija Slavice Singer. Hrvatska je zacrtala da do 2020. godine ima zaposlenost od 63 posto, no mladi su nestrpljivi i odlaze u Njemačku ili Norvešku, koje već sada imaju stopu zaposlenosti od 80 posto. U usporedbi s tzv. NUTS2 regijama Europske unije, dvije su hrvatske - kontinentalna i jadranska, među najsiromašnijima, na začelju smo po konkurentnosti, ali i efikasnosti.

- No valja znati da, kada govorimo o poslovnoj sofisticiranosti, naše tvrtke nisu tako loše, ali zašto onda nemamo bolje rezultate? Zato što u našoj državi ostavljaju tvrtke da se snalaze kao “Pale sam na svijetu” - upozorila je Singer.

Slijedili su slajdovi u kojima je još jednom pokazano kako su slavonske županije, uz iznimku samo Osječko-baranjske, na samom začelju usporedne nacionalne liste.

- U Hrvatskoj, a posebice u ovim županijama, još uvijek je niska percepcija o proaktivnim poduzetničkim prilikama. Odnosno, još uvijek imamo više poduzetnika koji to postaju iz očaja, jer su ostali bez radnog mjesta, nego što su prepoznali tržišnu priliku. Drugim riječima - Hrvatska je talac poduzeća pokrenutih iz nužde - zaključila je Singer.

Zdenka RUPČIĆ/Dario KUŠTRO

Ivica Vrkić

gradonačelnik Osijeka

Predstavnici lokalne razine moraju stvarati pozitivnu klimu i kvalitetno okruženje u lokalnoj zajednici da bi gospodarstvo moglo rasti. Zahvaljujem HUP-u što je spreman na dijalog.

Vladimir Šišljagić

župan Osječko-baranjske županije

Politika nije imala volje pružiti šansu gospodarstvu, a investitorima se mora omogućiti profit. Stoga s ovog skupa moramo poslati poruke stvarnosti i raditi na unaprjeđivanju okruženja.

Gordana Deranja

predsjednica HUP-a

- Svaki oblik kontakta s poduzetnicima pomaže nam da još kvalitetnije argumentiramo zahtjeve i potrebe prema socijalnim partnerima – Vladi i sindikatima.

Davor Majetić

glavni direktor HUP-a

- Broj izmjena zakona koji se donose nadilazi mogućnosti kvalitetne procjene njihovih primjena u svakodnevnim situacijama. Stoga je uloga HUP-a još značajnija, jer upozorava zakonodavca i Vladu na takve slučajeve i na taj način utječe na promjene takvih propisa, koji svakodnevno opterećuju poslodavce Hrvatske.

Ivan Sarić

Regionalni ured HUP-a Osijek

– Četiri važne stvari koje mi ovdje radimo su pravno savjetovanje (750 predmeta na godišnjoj razini), obavještavamo o zakonodavnim promjenama, surađujemo na lokalnoj razini, a posebice s akademskom zajednicom, pomažemo u razmjeni i praksi studenata, što za cilj ima zadržati mlade u ovoj regiji.

Bernard Jakelić

zamjenik glavnog direktora HUP-a

- Ozbiljni investitori prije svega traže stabilne zakonske okvire. Valja također navesti da se najviše pozitivnih gospodarskih priča događa tamo gdje se poduzetnici sami organiziraju, jer su institucije samo smetnja razvoju poduzetništva, koje često međusobno uopće ne komuniciraju, a većina poslovnih uspjeha u Hrvatskoj dogodi se slučajno.

20

godina djeluje HUP

6000

tvrtki u članstvu je HUP-a

80 %

BDP-a ukupno kreiraju te tvrtke

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike