Novosti
30 DANA IZBJEGLIČKE KRIZE

“Sretni smo što smo mogli pomoći, nadamo se da će nam država bar obnoviti ceste”
Objavljeno 10. listopada, 2015.
Bapčani imali problema s berbom grožđa, Tovarnik sam kupio i metle

Vezani članci

U OPATOVCU ORGANIZIRAN CENTAR ZA MAME I BEBE

Nadimu je samo 15 dana, rođen je na putu roditelja iz Sirije k boljem životu

Četvrti tjedan migrantske krize u privremeni prihvatni centar za izbjeglice u Opatovcu pristižu rijeke izbjeglica. Do kampa je u petak ujutro, unatoč kiši i hladnoći, došlo čak sedam autobusa punih izbjeglica koje ulaze u Hrvatsku na području pograničnih sela Tovarnik i Bapska.

Do mađarske granice i dalje ih se prevozi vlakovima, a dosad je s kolodvora u Tovarniku otišao 71 izvanredni vlak.

Najteže je noću

Sve službe u Opatovcu, od MUP-a preko Crvenog križa do volontera, imaju pune ruke posla. Najteže je, govore, noću kada stiže i najveći broj izbjeglica. Iz policije navode kako se i dalje očekuje priljev izbjeglica iz Srbije.

U kampu pomažu brojni volonteri, iz Hrvatske i iz inozemstva. Osim volontera iz Zagreba, Slavonije, u pomoć je priskočilo i nekoliko njih iz Mađarske, Češke... Dnevno ih je u kampu u Opatovcu 100 do 120, a angažirani su, u smjenama, 24 sata dnevno. U Hrvatskom Crvenom križu demantirali su da volontera nedostaje.

– Od početka izbjegličke krize 3729 volontera HCK-a podijelilo je izbjeglicama koje prolaze kroz Hrvatsku 138 tona konzervirane hrane, 48 tona pekarskih proizvoda, 267.000 litara pitke vode te 23.500 komada higijenskih potrepština – izvijestili su čelnici HCK-a. Rečeno je i kako je od upućivanja javnog apela za pomoć izbjeglicama HCK prikupio ukupno 1,6 milijuna kuna, od čega je na donatorskom žiroračunu prikupljeno 1,3 milijuna, a preko donatorskog telefona 300.000 kuna. Na nabavu humanitarne pomoći dosad je utrošeno 764.000 kuna. Izvršni direktor HCK-a Robert Markt ocijenio je kako je sustav pomoći od Državnih robnih rezervi funkcionirao besprijekorno.

Izbjeglicama je dosad podijeljeno i 20.000 kabanica, 90.000 deka te 195 setova prve pomoći, dok je za psihosocijalnu podršku bilo angažirano 20 timova.

– Posebno smo ponosni na službu traženja, koja je spojila 200 obitelji koje su nam se obratile za pomoć i tražile očeve, braću ili djecu – naglasio je Markt.

Broj osoba koje dnevno prođu kroz izbjeglički centar Opatovac kreće se od 4000 do 7000, a kao pokazatelj koliko ih se može očekivati u iduća dva-tri dana služe im informacije od kolega iz makedonskog Crvenog križa. Markt je najavio i kako ovih dana očekuje novac iz kriznog fonda Međunarodnog Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za poboljšanje higijenskih uvjeta na terenu. Predsjednik HCK-a Josip Jelić ustvrdio je kako je cijelo vrijeme izbjegličke krize koordinacija svih koji sudjeluju u humanitarnoj pomoći bila “vrhunska”. Pohvalio je pritom i pozitivan stav medija prema izbjeglicama jer gotovo nitko, kako je rekao, nije podgrijavao ksenofobiju i isključivost i bavio se teorijom ugroze, bilo humanitarne, nacionalne ili vjerske.

Na udaru Tovarnik, Bapska i Opatovac

Izbjeglicama pomažu i stanovnici okolnih sela. Tovarnik, Bapska i Opatovac podnijeli su velik teret izbjegličkog vala na čijem su se “udaru” našli. Unatoč tome, život Bapčana manje-više se, govore mještani, uobičajeno odvija iako preko granice na njihovu terenu pristiže najveći broj izbjeglica. U prvim danima, dok su pješice išli 15-ak kilometara do kampa u Opatovcu, Bapčani su im darovali toplu odjeću, dočekivali ih s čajem i kruhom namazanim domaćim pekmezom.

– Nemamo većih poteškoća. U selu nema izbjeglica. Imamo manjih problema oko pristupa vinogradima neposredno uz granicu gdje bi trebalo obrati grožđe, no nekako i to polako rješavamo. Na snazi nam je zabrana lova dok traje izbjeglička kriza, imali smo i nešto štete na cestama gdje autobusi dolaze po izbjeglice. Ipak, sve držimo pod kontrolom – kaže predsjednik MO Bapska, Ivan Plazonić. Doduše, kroz Bapsku im neprestano prolazi policija i autobusi s izbjeglicama, ali mještani se ne bune.

I u malom selu Opatovac, samo nekoliko stotina metara od mjesta gdje je Hrvatska vojska podigla privremeni izbjeglički kamp – kroz koji je do 9. listopada u podne prošlo 141.110 migranta – reći će da svakodnevica teče normalno. U selu, kažu, nemaju nikakvih problema.

– Tim nesretnim ljudima treba, dakako, pomoći. A oni ionako žele što prije otići dalje, iz Hrvatske i nastaviti put prema Europi – kazuju u Opatovcu. I u Tovarniku, selu nasuprot Šida u Srbiji, gdje se slio prvi veliki val izbjeglica, situacija se normalizira. To je selo tada pokazalo iznimnu humanost, od općinskog novca kupovali su kruh i vodu za izbjeglice, cijelo selo dolazilo je pomagati, donosilo hranu iz svojih kuća, dijelilo voće...

Tovarničani kažu da su “pregrmjeli ono najteže”, ali i uspjeli u takvim okolnostima proslaviti crkveni god, istina skromnije nego inače jer se, pomažući izbjeglicama, nisu stigli pripremiti bogato kao obično. Općinska načelnica Ruža Veselčić-Šijaković kaže da je 50 ljudi u javnim radovima i dalje angažirano na čišćenju kolodvora, odakle svakodnevno odlaze vlakovi s izbjeglicama.

– Normalizira se život, koliko je to moguće. Jedan od velikih problema bit će nam uništene ceste kojima su u više od tri tjedna prošle tisuće i tisuće automobila i autobusa, a već su nam bile loše nakon rata 1991. godine. Tražit ćemo pomoć da nam se kritične prometnice obnove – kaže načelnica, dodajući i da očekuju da će im troškovi koje su imali i “za koje u kriznom trenutku pomoći izjeglicama nisu pitali” biti refundirani jer skromni općinski budžet to teško može podnijeti. Sami su kupovali i metle za čišćenje.

I župnik u Bapskoj, vlč. Pavle Kolarević svih je proteklih dana svesrdno pomogao tisućama izbjeglica koje su, putem do Opatovca, prolazile kroz Bapsku, no skromni župnik o tome – za medije nije htio pričati.

Sanja BUTIGAN
KOTROMANOVIĆ O HRVATSKOM PLANU

U izbjegličkom kampu Opatovac glavnu riječ preuzeo je ministar obrane Ante Kotromanović. Za medije je govorio i o “hrvatskom planu”. “Ako Njemačka ne bude primala izbjeglice, postoje tri opcije – da EU kaže Grčkoj i Turskoj da je dosta i počne primjenjivati Schengen. Druga je opcija da se to napravi na granicama Makedonije i Albanije te da sve ove zemlje pogođene krizom daju snage kroz neku operaciju, i da se na tom dijelu brani ovaj dio Europe. Treća je opcija da se svaka zemlja individualno brani od tog izbjegličkog vala, što je najskuplja i najgora opcija, ali nadam se da će proraditi razum i da će prva opcija učniti da se izbjeglički val smanji”, kazao je.

– Izbjeglice iz Srbije pristižu neprekidno u skupinama, no Hrvatska je spremna odgovoriti na svaki izazov. U prihvatu izbjeglica i njihovu transferu prema Mađarskoj ne bi ni idućih dana trebalo biti ikakvih problema – rekao je novinarima Kotromanović i dodao da vojska i dalje radi na popravljanju uvjeta za boravak izbjeglica u prihvatnom centru. Prema nekim informacijama, Hrvatsku je dosad izbjeglička kriza stajala 22 miljuna kuna, no koliki će biti ukupni troškovi znat će se kada se “podvuče crta” nakon okončanja cijele situacije. Za RH je zasad osigurana žurna pomoć od pet milijuna eura iz EU fondova.

HCK: Ne zaboravljamo na hrvatske građane

Jelić je posebno napomenuo kako zbog pomoći izbjeglicama nije došlo do bilo kakve uskrate pomoći domaćem stanovništvu, a koje HCK pomaže. Samo u rujnu HCK je 1281 put pružio pomoć u kući, a izvan kuće 614 puta. U sklopu socijalnoga rada u rujnu je pomoć dobilo 17.855 osoba, podijeljeno je više od 123 tone hrane i isplaćeno više od 43.000 kuna novčane pomoći. Redovito se skrbi i o osobama treće životne dobi, a HCK se brine o 4265 korisnika. Također, u rujnu je za građane u potrebi pripremljeno i 60.000 toplih obroka dok je putem 49 društava HCK-a osigurana i prehrana za oko 10.000 djece, a u sedam socijalnih samoposluga CK-a pružena je pomoć za 962 osoba u potrebi. HCK, istaknuto je, nije zaboravio ni na županjsku Posavinu. U naseljima poplavljenima prošle godine humanitarnu pomoć primalo je 3038 osoba, dok je ručak u javnoj kuhinji svakodnevno primalo do 1200 osoba.

PRIKUPLJENO VIŠE OD 29 TONA NAMIRNICA

Društva Crvenoga križa diljem Hrvatske prikupila su dosad za izbjeglice 29,5 tona namirnica, 8300 litara vode i 13.452 komada higijenskih proizvoda. Također, tvrtke su donirale 38.494 komada prehrambenih namirnica, 33.832 komada higijenskih proizvoda i 128.632 litara vode.

141.110

migranata ušlo je u četiri tjedna u Hrvatsku

3729

volontera HCK-a podijelilo je izbjeglicama koje prolaze kroz Hrvatsku 138 tona konzervirane hrane, 48 tona pekarskih proizvoda, 267.000 litara pitke vode te 23.500 komada higijenskih potrepština

71

izvanredni vlak otišao je dosad s kolodvora u Tovarniku

1,6

milijuna kuna prikupio je HCK od upućivanja javnog apela za pomoć izbjeglicama

Najčitanije iz rubrike