Kultura
21. DANI MILKA KELEMENA

Festival započeo Kelemenovom skladbom u izvedbi Komornog studija Zagrebačke filharmonije
Objavljeno 8. listopada, 2015.
Temelj festivala čine djela velikana hrvatske glazbe, cijenjenog Milka Kelemena

Osnovna koncepcija festivala od utemeljenja 1995., prema ideji njegova inicijatora, prof. Milka Kelemena, afirmacija je suvremene i klasične glazbe, plesne, kazališne, filmske i likovne umjetnosti, zadržana u protekla dva desetljeća. Od nje nismo odustali ni ove godine. Temelj čine djela velikana hrvatske glazbe, našega cijenjenog sugrađanina Milka Kelemena - rekla je predsjednica Udruge DMK i direktorica Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, Jadranka Srdoč na svečanom otvorenju 21. izdanja u prepunoj župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini.

Istaknula je “nemjerljiv doprinos prof. Kelemena na našem putu istinske kulturne deprovincijalizacije i afirmacije” te izrazila posebno zadovoljstvo zbog velikih europskih i nacionalnih projekata što ih je pripremio Grad Slatina, kojima će se urediti nova koncertna dvorana, ljetna pozornica i glazbena škola, čime će i festival dobiti nove kvalitetne prostore za svoje programe.

Prošlogodišnje uređenje Zbirke Kelemen s vrijednom donacijom Milka i Mele Kelemen u Zavičajnom muzeju Slatina prvi je takav projekt realiziran sredstvima EU.

Nakon pozdravnih riječi zamjenice virovitičko-podravskog župana Sanje Bošnjak i službenog otvorenja, koje je obavio zamjenik gradonačelnika Slatine Miroslav Venus, Komorni studio Zagrebačke filharmonije izveo je Kelemenovu skladbu Preludij, arija i finale za gudače iz 1947., Haydnov Koncert za violončelo i orkestar u C-duru i Serenadu Čajkovskog. Uz brojnu publiku, nastup je pratio i ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

– Avangarda je za glazbenike jedno sasvim novo iskustvo jer je prof. Kelemen pisao uistinu izuzetno zahtjevne kompozicije, pogotovo za gudače. Zato nas s jedne strane uvijek veseli kao glazbenike da možemo izvoditi njegova djela, ali s druge strane, zbog te zahtjevnosti moramo se dobro pripremiti jer je Milko Kelemen poznat i priznat u cijelom svijetu, što daje posebnu važnost i samom pristupanju djelu - rekao je Boch.

Zadovoljstvo nastupom u Slatini izrazio je i violončelist David Grigorian, koji je nastupio kao solist u Haydnovu Koncertu za violončelo i orkestar, kojemu je prekrasna Kelemenova skladba izvedena na otvorenju, “logična, duboka i lijepa”.

– Drago mi je bilo svirati s mladim, talentiranim glazbenicima iz Hrvatske u ovoj lijepoj crkvi. Upravo je nevjerojatno kako Hrvatska ima visoku razinu u glazbi, a i publika je bila oduševljena.

Otvorenju festivala nazočili su i pomoćnik ministra kulture Robert Pende, glazbeni pedagog i skladatelj Slatinčanin Zdravko Šljivac, predstavnici prijateljskog grada Szigetvara iz Mađarske.

Tekst i foto: Petar ŽARKOVIĆ
Izložba kontinuiteta MSU

U Zavičajnom je muzeju otvorena izložba iz Zbirke crteža, grafika, plakata i radova na papiru zagrebačkog MSU-a - “GGSU – GSU – GGZ – MSU – plakati za izložbe”. Riječ je o djelima Ivana Picelja, Mihajla Arsovskog, Borisa Bućana, Dalibora Martinisa, Gorana Trbuljaka i Igora Kuduza, koji su pratili izložbenu aktivnost ove institucije od 50-ih do danas i koji su duhovitim i ironičnim rješenjima “uzdigli plakat iznad njegove komunikacijske i oglašivačke uloge”, kako je naglasila kustosica Kornelija Krpačić. Autorica postava Kristina Bonjeković Stojković pojasnila je naziv izložbe i Kuduzov logotip, kroz koji se provlače skraćenice imena institucije utemeljene 1954. “Specifična forma plakata za izložbe ukida granicu između visoke i primijenjene umjetnosti, a izloženi radovi predstavljaju važne referentne točke u razvoju grafičkog dizajna i oblikovanju vizualne kulture u nas” - rekla je. Izložba je otvorena do 31. listopada.

114 izvedbi Kelemenovih skladbi

U protekla dva desetljeća Dana Milka Kelemena publici je bogat Kelemenov opus predstavljen kroz 114 izvedbi, nastupilo je 86 ansambala i 77 solista iz Hrvatske i 17 europskih zemalja te iz Indije, Izraela, Kine, Armenije, Japana, SAD-a i Australije.

Možda ste propustili...

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike