Kultura
POČINJU DANI MATICE HRVATSKE OSIJEK

Osječani pomažu osnivanje matičinog ogranka u Žepču u BiH
Objavljeno 6. listopada, 2015.

Već desetljećima isključivo besplatno za građane osječki Ogranak Matice hrvatske organizira višednevnu manifestaciju Dani Matice hrvatske. Ovogodišnji počinju već danas i to predstavljanjem u središnjici u Zagrebu, na kojem će uz predsjednika Ivicu Završkog, sudjelovati i dopredsjednica Ivana Šojat, vječiti tajnik (kako ga je nazvao Završki) Josip Cvenić, dramska umjetnica Vlasta Ramljak (koja će čitati poeziju osječkih autora) te dvoje opernih solista osječkog HNK. Ponosno su to najavili osječki 'matičari' na tiskovnoj konferenciji.

- Nekih programa još nema jer su u 'zrenju', no nedvojbeno je da će kruna svemu biti 2. znanstveno-stručni skup “Hrvatski Istok u Domovinskom ratu” - napomenuo je Ivica Završki, što je Miljenko Brekalo nadopunio riječima da do sada - a skup je u prosincu - imaju prijavljena već 43 rada iz pet zemalja u okruženju, a partneri su im u organizaciji - uz Ogranak Matice u Osijeku - i mostarsko sveučilište, osječki Filozofski fakultet, Odjel za kulturologiju, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar (čiji je Područni centar Osijek organizirao prvi skup).

U programu Dana koji završavaju do 30. listopada predavanjem arhitektice Lucije Lončar o Osječkoj industrijskoj baštini (OLT) u Knjižari Nova, najviše je aktivnosti iz Odjela za školstvo, kojemu je na čelu Borko Baraban. Tako će već 12. listopada u podne u OŠ “A. Šenoa” Sara Milićević održati predavanje “Medijski odgoj djece i mladih kao nužnost sadašnjice”, a već sljedeći dan, u 12 sati na Odjelu za kulturologiju Tamara Zadravec govoriti o informacijskoj pismenosti, u 14 sati Maja Haršanji i Ivana Tokić mladima pojasniti što su to službeni put i putni nalog, a u 16 sati Marija Erl Šafar održat će predavanje na temu javnih knjižnica.

Predsjednik Ogranka Završki s posebnim je ponosom naglasio kako će osječki 'matičari' mladim intelektualcima u Žepču nesebično pomoći u osnivanju ogranka. U susjednoj BiH već je 14 ogranaka MH, a zadnji prije Žepča osnovan je u Bugojnu. Kao znak dobre volje, Ogranak MH iz Osijeka tom će im prigodom pokloniti predstavu osječkog HNK “260 dana”, što će biti i prvo gostovanje ovog teatra u Žepču. Umjetnička akademija iz Osijeka tamošnjim će mališanima pokloniti dječju predstavu.

- U pregovorima je osnutak ogranka i u Odžaku pa se veselimo i tomu - zaključio je na kraju Ivica Završki.N.Vekić

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike