Kultura
SLAVONSKI BROD DOBIO PRVO PRIVATNO KAZALIŠTE

Slavonski Brodvej sve je bliže renomiranim kazalištarcima
Objavljeno 1. listopada, 2015.
Ovim je činom nakon šest desetljeća grad na Savi dobio profesionalno kazalište

Nakon predstave “Umri muški”, koju su po treći put pred prepunim gledalištem Centra mladih odigrali brodski glumci prvog privatnog kazališta Slavonski Brodvej - Matej Safindžić - Luka Stilinović i pridružena Ivana Vukićević - Slavonski Brod je nakon šest desetljeća dobio profesionalno kazalište.

Glumački dvojac Safundžić-Stilinović po završetku je Umjetničke akademije u Osijeku, na Odjelu glume, filma i kazališta odlučio oživjeti profesionalno kazalište, što im je proljetos i uspjelo. Jedino kazalište od Osijeka do Zagreba - Slavonski Brodvej, potvrđeno je odlukom Ministarstva kulture i upisom u registar profesionalnih kazališta RH te među članove HDDU-a.

Nakon prvih nekoliko (Draga Jelena Sergejevna, Kako je Potjeh tražio istinu...) najnovijom predstavom “Umri muški” (kazališna adaptacija djela “Nije bila peta, bila je deveta” suvremenog talijanskog dramatičara Alda Nicolaija), mladi su glumci pokazali svu ozbiljnost i profesionalizam.

Uprizorenjem priče o ljubavnom trokutu i ženi koja manipulira životima supruga i ljubavnika, što na kraju završi neočekivanim raspletom, više od sat i pol vremena duhovitim, pitkim i iskričavim tekstom i uvjerljivom glumom, Vukićević, Safundžić i Stilinović, zainteresirali su i nasmijali publiku koja im je i zahvalila dugim pljeskom. I sami su zadovoljni reakcijama.

- Za ovu smo predstavu kliknuli na prvo čitanje - kaže Luka.

Priprema predstave koju su i režirali trajala je više od dva mjeseca, a pokazali su da su uspjeli svladati i mnogo teksta i brze izmjene rečenica, ali i kazališnih scena. Iznimno sugestivna Ivana Vukičević, koja nastavlja četvrtu godinu studija na istoj akademiji u Osijeku, pravo je osvježenje. Uloga Eve u ovoj predstavi bila joj je pravi izazov.

- Isprva mi se tekst činio vrlo jednostavan jer sam, kao i većina, mislila da je najlakše igrati komedije, a kada smo počeli raditi, shvatila sam težinu - kaže glumica/studentica.

- Tekst je vrlo složen i slojevit. Glumački zahtjevan. Traži konstantan tempo, ritam da održi predstavu zanimljivom - dodaje Luka, a i Matej potvrđuje kako je teško raditi, posebice crnu komediju poput ove. No, puno gledalište i reakcije publike pokazatelji su da komediju svi vole. Tako odreda prezadovoljni komentiraju “odličan tekst i još bolju glumu”.

- Slavonski Brodvej je odlična ideja i nadam se kako će to i drugi uvidjeti i pripomoći da se podigne na još kvalitetniju razinu - zaključuje gledateljica Ana Vidak, a slično promišljaju i utemeljitelji novog kazališta.

Tekst i foto: Marija RADOŠEVIĆ
ŽELE OSTATI U SVOM GRADU

Zahvalni na donacijama pojedinih sponzora očekuju, kažu, od Grada i Županije da ih u početku malo financijski poguraju jer žele ostati u svom gradu. A dok razmišljaju o novim predstavama, za početak će ove uigrane ponuditi i u drugim gradovima jer prema reakcijama brodske publike, neosporno zaslužuju pozornost gledatelja i u drugim sredinama.

Umri muški

KAZALIŠNA ADAPTACIJA DJELA “NIJE BILA PETA, BILA JE DEVETA” ALDA NICOLAIJA

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike