Novosti
DIREKTORICA SZO ZA EUROPU:

Izbjeglice i migranti nisu prijetnja zdravlju Europljana
Objavljeno 28. rujna, 2015.

Vezani članci

MINISTAR, LIJEČNICI I EPIDEMIOLOZI UMIRUJU:

Strah od širenja zaraze zbog migranata je neopravdan

“Izbjeglice i migranti nisu prijetnja našem zdravlju. Ne postoji javnozdravstveni argument protiv trenutačnog priljeva izbjeglica”, istaknula je direktorica Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Zsuzsanna Jakab.

Najčešći zdravstveni problemi s kojima se oni susreću su ozljede, opekline, kašalj i prehlade, kao i nezarazne bolesti poput hipotermije, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, hipertenzije, mentalna i tjelesna iscrpljenost. Žene se suočavaju s posebnim izazovima, posebice onim vezanim uz trudnoću i komplikacije vezane uz porod, uz spolno i reproduktivno zdravlje te nasilje. Ipak, u ovoj migraciji veći utjecaj imaju nezarazne bolesti zbog prekida kontinuirane skrbi koja je presudna za kronične bolesti.

- Zarazne bolesti poput tuberkuloze, HIV/AIDS-a, hepatitisa, ospica i rubeola, snašle su Europu mnogo prije nego što je započeo priljev izbjeglica i migranata. Neke zemlje u Europskoj regiji imaju razinu imunizacije protiv dječje paralize koja je među najnižima u svijetu. Zemlje iz kojih dolazi većina izbjeglica i migranata često imaju manju pojavnost bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem u odnosu na mnoge europske zemlje, i imaju višu razinu procijepljenosti. SZO pomaže zemljama Europe s procjenama stanja, obučavanjem i izradom planova za izvanredne situacije. Za sada su s ministarstvima zdravlja u Bugarskoj, Cipru, Grčkoj, Italiji, Malti, Portugalu, Srbiji i Španjolskoj provedene zajedničke misije za procjenu stanja po pitanju rješavanja složenih, resursno zahtjevnih, multisektorskih, politički osjetljivih pitanja vezanih uz zdravlje i migracije. Do kraja mjeseca rujna, SZO će osigurati obuku zdravstvenih djelatnika koji pružaju medicinsku skrb osobama koje pristižu na granične prijelaze u Makedoniji, na temu rukovođenja javnim aspektima migracija, uključujući standardne operativne postupke. Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije obvezao se što prije organizirati konferenciju na visokoj razini o migracijama i zdravlju, da se postigne zajednički dogovor o javnozdravstvenom pristupu velikom valu migracija u Europsku regiju - istaknula je Zsuzsanna Jakab. (E.S.)

6014 zdravstvenih pregleda

Od 17. rujna, otkad su prvi migranti ušli u Hrvatsku, hrvatski su liječnici pregledali 6014 migranata. Hitna medicinska služba intervenirala je 2784 puta, a liječnici obiteljske medicine pregledali su 3131 oboljelog. U bolničkim ambulantama je obrađeno 138 pacijenata, a 22 migranata su zadržana na liječenju. Kroz dežurstva i pripravnost prošao je 221 medicinski tim, od čega 102 tima obiteljske medicine te 119 timova hitne medicine.

Najviše je intervencija na pogođenom području, to jest u Vukovarsko-srijemskoj županiji te se najviše oboljelih liječi u Općoj bolnici Vukovar.

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković