Kultura
RAZNOVRSTAN PROGRAM

Držićev slavni škrtac u režiji Nine Kleflin otvorio brodsku kazališnu jesen
Objavljeno 28. rujna, 2015.

Predstavom “Skup”, Marina Držića, u režiji Nine Kleflin i uz zanimljive kostime Marije Šarić Ban i scenografiju Osmana Arslanagića, glumci zagrebačkog kazališta Komedija (Damir Lončar, Goran Malus, Vanda Winter, Vanja Ćirić, Ana Kraljević, Sanja Marin, Davor Svedružić...) uprizorili su slavnog škrtca - temu iz renesansnog Dubrovnika, aktualnu pet stoljeća do današnjih dana, započevši ujedno jesensku kazališnu sezonu u brodskoj Kazališno-koncernoj dvorani.

Izrugivanjem lakomosti i gramzivosti Držić je pokazao kako novac kvari ljude i u njima potiče najgore osobine, pozivajući ih “da svijet mjere mjerom pravom, mudrom i od milosrđa”, s čim se mnogi slažu i danas. Premda ima mračnih elemenata, dva i pol sata duga predstava je i komična, a završava scenama koje slave život i ljubav. Zanatski odrađen iscrpljujući posao na dubrovačkom narječju, brodski ljubitelji kazališta nagradili su dugim pljeskom.

A u jesenskoj shemi čeka ih niz zanimljivih programa. Ravnatelj KKD-a, Hrvoje Špicer, najavljuje nastavak programa koji podupiru brodske amatere. Tako je nakon FAK-a premijerno izvedena predstava “Umri muški” glumaca novoosnovanog kazališta Slavonski Brodvej (ponovno na programu 29. rujna), a slijedi i niz predstava brodskog Dječjeg kazališta “Ivana Brlić Mažuranić”, namijenjenih vrtićarcima i školskoj djeci. Tri programa sufinancira Ministrastvo kulture. Već 30. rujna u Glazbenoj školi predstavit će se Zagrebački gitarski trio te u studenom Puhački kvintet i 4. prosinca, ponovo pred brodskom publikom baletna predstava “Orašar” u izvođenju osječkog HNK.

U međuvremenu ljubitelji kazališta uživat će u monodrami Vilima Matule i Binokular teatra Zagreb “Postdiplomsko obrazovanje”, te u predstavi “5 žena”, u izvođenju zagrebačkog kazališta Teatroman i Satiričkog kazališta Kerempuh. Riječ je o moderno napravljenoj, suvremenoj i komičnoj predstavi Renea Bitorajca, koja je na programu 26. listopada a za koju se, kaže ravnatelj, već traže ulaznice. U studenom će ljubitelji tamburaške glazbe doći na svoje, na koncertu Brodskog tamburaškog orkestra (5. studenoga) te ljubitelji zvuka harmonike na festivalu harmonike koji se održava od 19. do 21. studenoga. Slijedi predstava zagrebačkih Histriona “Ne plaćamo”, nekoliko Stand up komedija u Centru mladih, dječja predstava “Šuma Striborova” i još niz događanja koje priređuju razne udruge. Neosporno bogat i zanimljiv program do kraja godine rezultat je nastojanja ravnatelja i djelatnika KKD-a, koji unatoč “kresanju” sredstava za oko 200 tisuća kuna, dovedeći gostujuće predstave i ansamble, ali uključujući i domaće kazalištarce, glazbenike i plesače, podižu letvicu kulturnih događanja, na opće zadovoljstvo izbirljive publike.M.Radošević

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike