Novosti
VRHOVNI SUD ODLUČUJE O AFERI FIMI MEDIA

Hoće li Sanader prije izbora na slobodu?
Objavljeno 28. rujna, 2015.

Vrhovni sud danas počinje trodnevnu raspravu o najvećoj hrvatskoj političkoj korupcijskoj aferi - slučaju Fimi media, u kojemu je nepravomoćno osuđen Ivo Sanader zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki, ali i HDZ - stranka kojoj je Sanader bio na čelu. Vrhovni sud odluku o ovom slučaju donijet će naknadno. Međutim, u slučaju da Vrhovni sud ukine presudu, samo taj detalj bit će poznat odmah nakon trodnevne javne rasprave. U tom slučaju bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader trebao bi odmah biti pušten iz zatvora. Tek naknadno Vrhovni sud objavit će presudu s detaljnim obrazloženjem, iz čega će biti poznato potvrđuje li se ili ukida presuda i HDZ-u, jedinoj do sada političkoj stranci u Hrvatskoj kojoj se sudi zbog korupcije.

Ivo Sanader zbog slučaja Fimi media nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora. Sanader je u Remetincu zbog te presude jer mu je određen tzv. obligatorni pritvor s obzirom na to da mu je izrečena nepravomoćna kazna veća od pet godina zatvora. U slučaju da kazna postane pravomoćna, bivši premijer morat će u državni proračun vratiti 15,27 milijuna kuna koje je stekao nezakonito, prema nepravomoćnoj presudi. Ako HDZ-u bude potvrđena prvostupanjska presuda, ta stranka osim pet milijuna kuna kazne morat će platiti i 24,2 milijuna kuna, što je prema mišljenju Županijskog suda u Zagrebu, nezakonito stečena korist.

Valja podsjetiti kako su mediji nedavno pisali kako bi Vrhovni sud mogao srušiti presudu, posebice za HDZ, jer oblik kaznenoga djela, koje je osnova za utvrđivanje HDZ-ove krivnje, više ne postoji u Kaznenom zakonu. (I.M.)

Možda ste propustili...