Ekonomija
UZ POTPORU MINISTARSTVA TURIZMA

U Popovcu kod Novačićevih prvi turistički bazen
Objavljeno 5. rujna, 2015.
Investicija samo u bazen je 160 tisuća kuna, a cijela pola milijuna kuna

Još jedan veliki plus za baranjsku turističku ponudu - izgrađen je prvi turistički bazen na jednom od seljačkih domaćinstva uz potporu Ministarstva turizma.

Podsjetimo, od 2013. godine Vlada i resorno ministarstvo s iznosom od nepovratnih 50.000 kuna potiču gradnju bazena u turističke svrhe. Poticaji su namijenjeni hotelima, apartmanima, ali i svima koji se bave seoskim turizmom. Tajana i Damir Novačić, vlasnici obiteljskog seljačkog domaćinstva u Popovcu, prvi su se u Baranji, pa ako ne griješimo i gotovo na cijelom istočnom dijelu Hrvatske, odlučili iskoristiti ovu poticajnu priliku.

Novačići su 2009. godine kupili imanje u Popovcu (ponudu su vidjeli u Oglasniku Glasa Slavonije!), dvije godine kasnije registrirali su dvije dvokrevetne sobe, potom iduće godine i uslužnu djelatnost seljačkog domaćinstva. Nakon toga neprestano obogaćuju ponudu, imaju konje lipicance, fijaker i seljačka kola, uzgoj hrane na imanju - od povrća, mesa...

- Naravno da je bilo dileme trebamo li se upustiti i u gradnju bazena. Prvotno razmišljanje je bilo očito - ne, jer mi po ljeti gostiju nemamo. No, onda smo se ipak odlučili za investiciju ali - zatvorenog bazena. Aplicirali smo, prošli i ostvarili pravo na nepovratna sredstva - priča Tatjana Novačić.

U travnju su počeli s radovima, a sada na početku rujna dovodi nas do gotova objekta, ugodno uklopljenog u postojeću baranjsku arhitekturu. I upoznaje nas s tehničkim podacima, bazen je dimenzija 7,30 x 3,30 metra, dubine je 1,5 metara.

- Bazen ima grijanu vodu, jednako kao što je i grijani prostor. Sukladno tome u funkciji će biti 365 dana, ponosno pokazuje vlasnica. Ne skriva također ni činjenicu da je investicija samo u bazen iznosila 160 tisuća kuna, a cijela investicija dosegnula je pola milijuna kuna.

No, Novačići ne igraju na kartu masovnosti kako bi im se investicija isplatila. Njihovi gosti do sada su bile uglavnom obitelji s malom djecom, pretežito iz Zagreba.

- Djeci se naročito sviđa to što mi živimo na ovom imanju i vodimo brigu o našem blagu, tako da se s nama brinu oko kokoši i skupljanja jaja, a zanimljive su im i naše mini koze. Odraslima se sviđa ambijent prošlih vremena... U sve to uklapa se obilazak Banske kose, posebice biciklima, ali i ostalih destinacija u Baranji. Gosti uglavnom ostaju kod nas dva noćenja - s ovim bazenom cilj je da ih zadržimo i još jedna dan duže - kaže Tatjana.

Tatjana Novačić nije nepoznato lice hrvatskoj javnosti, bila je sudionica prve sezone “Seoske gozbe”, gastroputopisnog serijala koji se prikazuje na HRT-u.

- To je iskustvo u kojemu sam upoznala druge žene iz ove branše i koje mi je otvorilo vidike. Iz jednog takvog razgovora uvjerili su me da nam je za nastavak djelatnosti nužan bazen. I evo, sada je on tu - s ponosom će Tatjana Novačić. Naravno, njezine ideje ne staju na ovome, u planu je razvoj projekta wellness na selu...

Dario KUŠTRO
GOST OČEKUJE PUNU PAŽNJU

Baviti se turizmom u seljačkom domaćinstvu, kaže nam naša domaćica, sasvim je drugačije od onog klasičnog poimanja turizma. “Ovdje gost očekuje da im domaćin posveti svu pozornost, da bude s njima za vrijeme obroka, da im posveti cijeli dan. Ako istovremeno u gostima imate pet, šest obitelji, to je nemoguće, i zato mi nemamo veći broj soba”, kaže Tatjana.

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike