Novosti
UMIROVLJENICI PIŠU MINISTRU LALOVCU:

Treba povećati osobni odbitak i umirovljenima
Objavljeno 2. rujna, 2015.

Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika, kao dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, otvorenim su pismom od ministra financija Borisa Lalovca zatražili povećanje osobnog odbitka i za umirovljenike, pozvavši se na njegove najnovije najave uvođenja korekcije osobnog odbitka na plaće, i to za 15 posto, sa 2600 na 3000 kuna.

“Pozdravljamo sve što poduzimate kako biste zaposlenima olakšali preživljavanje te potaknuli porast potrošnje. Kada ste prije godinu dana vršili korekciju osobnog odbitka, također ste u prvim najavama zaboravili umirovljenike i odgovarajuće povišenje osobnog odbitka na mirovine, na što smo vas podsjetili, te je odbitak povećan s 3400 na 3800 kuna. Podsjećamo i ove godine, kako bi izostanak povećanja neoporezivog dijela mirovine za razmjernih 15 posto, odnosno najmanje s 3800 na 4200 kuna, uzrokovao ozbiljne posljedice, iako su mirovine toliko niske da bi se ovom mjerom pogodovalo tek manjem dijelu umirovljenika”, stoji u pismu koje potpisuju Josip Kovačić, predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske, i Jasna A. Petrović, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Oni podsjećaju kako je prosječna hrvatska mirovina spala na 2234,65 kuna, odnosno na samo 39,35 posto udjela u prosječnoj plaći, što je smješta na dno Eurostatove ljestvice relativne vrijednosti mirovine od 28 članica Europske unije.

“Tendencije su još opasnije, jer oni koji su umirovljeni tijekom 2015. godine imaju prosječnu mirovinu od samo 2193 kune, te je udjel njihove mirovine u prosječnoj plaći samo 37,7 posto. Upozoravamo također da je novi model usklađivanja mirovina praktički držao mirovine zamrznutima već drugu godinu, a niti najnovije tzv. usklađivanje se ne može smatrati zaštitom od rastućeg siromaštva umirovljenika i starijih osoba, po čemu smo pri vrhu EU ljestvice”, isitču čelnici umirovljeničkih udruga i upozoravaju ministra Lalovca kako bi bilo kakvo daljnje smanjivanje udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći prouzročilo poremećaje u relativnoj vrijednosti mirovine i nepoštovanje Konvencije br. 102 Međunarodne organizacije rada, čija je Hrvatska potpisnica.(D.Pav.)

Izostanak povećanja neoporezivog dijela mirovine prouzročio bi ozbiljne posljedice, upozoravaju čelnici udruga

Možda ste propustili...