Novosti
DOGOVOR STUDENATA I MINISTRA

Hrvatskih 55 tisuća studenata imat
će jednaka prava kao kolege iz EU
Objavljeno 31. kolovoza, 2015.

Dva mjeseca od početka pokretanja inicijative Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH, koordinativnog i predstavničkog tijela studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola, pitanje 55.000 studenata koji studiraju na stručnim studijima na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama diljem Hrvatske trebalo bi biti riješeno u prvom tromjesečju sljedeće godine. Nakon sastanka ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara i vodstva Vijeća studenata i Hrvatskog studentskog zbora proteklog tjedna Ministarstvo se obvezalo do rujna ove godine u plan normativnih aktivnosti za prvi kvartal 2016. godine uključiti izmjene Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te Zakona o akademskim i stručnim nazivima.

“Iznimno mi je drago što je nakon dva mjeseca došlo do dogovora s ministrom Mornarom i što će vrlo neugodan problem za velik broj studenata uskoro biti riješen. Svjesni smo da su izmjene planirane za mandat neke nove vlade, no jasno smo pokazali kako svi hrvatski studenti moraju imati jednaka prava kao kolege iz EU i kako Hrvatska ne smije biti jedina država koja na ovaj način ima uređen sustav”, kazao je u priopćenju medijima Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata.

Studenti stručnih studija nakon završenih pet godina, tj. prikupljenih 300 ECTS bodova, dobivaju titulu stručnog specijalista, koja nije prepoznata na tržištu rada u Hrvatskoj, kao ni u cijeloj EU. Vijeće studenata zajedno će s HSZ-om sljedećih mjeseci raditi na prijedlozima budućih naziva titula.(I.M.)

Studenti stručnih studija dobivaju titulu stručnog specijalista, koja nije prepoznata