Ekonomija
OTVOREN 2. FARM SHOW

U Zračnoj luci Čepin izloženi najpoznatiji svjetski brendovi u poljoprivrednoj mehanizaciji
Objavljeno 29. kolovoza, 2015.
Ovdje su izloženi eksponati vrijedni milijune eura, kazao je Darko Aračić

Malo je manifestacija koje u tako kratkom vremenu postignu takav uspjeh i postanu središnje mjesto prezentacije.

Farm show i njegovi organizatori to su uspjeli već u svome drugom izdanju i na tome im valja čestitati, tim biranim riječima domaćinima i gostima obratio se Zoran Vasić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

On je proglasio otvorenim 2. Farm show Osijek - poljoprivrednu izložbu najpoznatijih svjetskih brendova u mehanizaciji, proizvodnji sjemena i zaštiti bilja.

Osijek je tako do nedjelje središnje mjesto okupljanja mehanizatora, no to ipak nije samo obična sajamska manifestacija - osnovna razlika su brojne prezentacije strojeva u radu za posjetitelje.

No, pođimo redom, organizator je Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, njezin predsjednik Darko Aračić nakon pozdravljanja gostiju izjavio je da su ove godine organizaciju sajma podigli za “stepenicu više”.

- Nama je drago što su ovdje izloženi eksponati vrijedni milijune eura, ali ovo nije a priori mjesto trgovanja. Cilj nam je druženje osoba iz struke i pokazivanje noviteta posjetiteljima - kazao je Aračić.

Podršku su dobili i od gradske i županijske uprave.

- Za nas u gradskoj upravi posve je logično dovesti ovakvu manifestaciju u Osijek i obećavam veću potporu no što je bila do sada - rekao je Vladimir Ham, zamjenik osječkog gradonačelnika.

I za Dragana Vulina, zamjenika osječko-baranjskog župana, nema sumnje da je Osijek dobra lokacija.

- To više što je za Osječko-baranjsku županiju poljoprivreda najvažnija strateška odrednica i jasno je kako želimo da ovakva izložba postane tradicionalna - istaknuo je Vulin.

A kako je rekao jedan od organizatora, u Osijeku su se okupili “svi sa svim”. Dakle, došao je svatko iz branše poljomehanizacije i doveo svoje najznačajnije brendove. Tako se na osječkom sajmu mogu vidjeti svi poznati brendovi traktora (među kojima je i Case380 cx - proglašen traktorom 2015. godine) i kombajna te posebice opreme i strojeva za obradu tla.

Tako, primjerice, tvrtka Agro-Pmd izlaže plugove Rabe i opremu iz asortimana HE-VA. Na njihovu štandu atraktivan je izložak i samohodna prskalica za širokoredne kulture. Novocommerce International izložio je bogat program mehanizacije Kuhn, ali i, kao novost u svom programu - prikolice Fliegl.

Agro-tok se pak opredijelio za mehanizaciju specijalne namjene, tako predstavljaju stroj za skupljanje lješnjaka Facmin, ali i specijalni mlin za slamu - Teagle Tomahawk.

- Slama je inače energetski malovrijedna, ali je puna vlakana. Karakteristika ovog milna je da slamu “čija” i ona tako postaje ukusno krmivo. Slama se tako koristi i na mliječnim, ali i na farmama pilića - istaknuo je Filip Tokić.

Odmah prvog dana održano je deset prezentacija strojeva za primarnu obradu, a za danas (subota, 29. kolovoza) najavljene su prezentacije opreme za pripremu, sjetvu i sadnju, u nedjelju za gnojidbu i zaštitu. Početak prezentacija je, kako je najavljeno, u 11 sati.

Radno vrijeme Farm showa danas i sutra je od 9 do 18 sati. Cijena ulaznice je 30 kuna, uz besplatan parking.

Zdenka RUPČIĆ, Dario KUŠTRO

Zoran Vasić

pomoćnik ministra poljoprivrede

“Pune garaže mehanizacije povećat će proizvodnju”

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić osvrnuo se na izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. “U tom izboru jasno je da se vrednuje trud i rad tih ljudi, njihovo zajedništvo. Ali mora nam biti jasno kako su do tih rezultata došli i zbog punih garaža kvalitetne mehanizacije”, istaknuo je pomoćnik ministra.

Franjo Dominković

dopredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije

1000 poljoprivrednika šest godina čeka da iz fondova EU kupi nove strojeve

Franjo Dominković, dopredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH i direktor PMT-a, osvrnuo se jučer na aktualnosti u nabavi nove poljoprivredne mehanizacije preko Programa ruralnog razvoja iz Mjere 4, na koje se javilo više od 1000 zainteresiranih. - Više od 1000 hrvatskih poljoprivrednika od 2009. godine čeka natječaje EU fondova da uz sufinanciranje obnovi poljoprivrednu mehanizaciju. Posebno kroz podmjeru 4.1.1., koja im omogućuje dobivanje EU potpore za nove tehnologije s EU standardima. Zato su u toj mjeri i podnijeli najviše zahtjeva - kaže Dominković te dodaje kako međutim postoji bojazan da neće svi koji žele moći do nove poljoprivredne mehanizacije, nego njih samo oko 150, a koji su navodno zatražili maksimalan iznos potpore te bi ih prema postojećim pravilnicima mogli i dobiti, a ostali ne. Stoga su iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije zatražili poništenje natječaja za Mjeru 4, da se sredstva ravnomjerno raspodijele i više OPG-ova dođe do nove poljomehanzacije ili pak da se iznos od ukupno 862 milijuna, koji je ministar početkom kolovoza podigao s 360 milijuna za Mjeru 4 u operaciji 4.1.1., raspodijeli jednako na 1033 zahtjeva, čime povrat uloženog ne bi bio i do 90 posto, nego svima 42 posto.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike