Novosti
EFIKASNOST LIJEČNIKA

U KBC-u Osijek najviše kolonoskopija, brodska bolnica najbolje koristi
opremu za ultrazvuk srca
Objavljeno 27. kolovoza, 2015.
Za nabavu novih uređaja ove smo godine osigurali 250 milijuna kuna, kaže ministar Varga

Kako je pokazala analiza i procjena korištenja zdravstvenih tehnologija postoje značajne razlike u efikasnosti unutar bolnica iste kategorije, te značajne razlike u učinkovitosti među različitim odjelima unutar pojedinih bolnica.

Analizu i procjenu relevantnih zdravstvenih tehnologija Ministarstvo zdravlja provelo je prvi put, a njezin cilj je bio dobiti točne podatke o tome koliko liječnici obave pregleda tijekom radnog vremena, koliko zahvata obave, kolika je iskorištenost opreme koju liječnici koriste u dijagnostičkim i terapijskim postupcima, kako bi utvrdili gdje je potrebna kupnja nove opreme, a gdje je potrebno intenzivirati rad liječnika kako bi bio u skladu s potrebama pacijenata i europskim standardima.

Analiza je pokazala kako su KBC Rijeka kao bolnica prve kategorije, Opća bolnica Varaždin iz druge kategorije, te OB Bjelovar iz treće kategorije postigle u godinu dana najbolje rezultate u iskorištenosti medicinske opreme i poboljšanju efikasnosti rada liječnika. Analiza je pokazala i broj prvih i kontrolnih pregleda po specijalistu u 2014. godini. Prema rezultatima, bolnice nulte i prve kategorije, a to su KBC-i i KB-i, bilježe po specijalistu 595 pregleda u gastroenterologiji, 776 pregleda u kardiologiji (primjerice u KBC-u Osijek bilo je 570 pregleda po kardiologu, a u Općoj bolnici Našice čak 2730), 697 u neurologiji, te 23.702 postupka po patologu. Na jednom uređaju obavljeno je prosječno 1167 zahvata na očnoj mreni (katarakta), uz prosječan broj od 350 postupaka po doktoru.

Najviše ultrazvuka srca obavljeno je po doktoru u pulskoj i dubrovačkoj bolnici, a najmanje u varaždinskoj bolnici i KB-u Sveti Duh. Bolnica u Slavonskom Brodu je bila najbolja bolnica po iskorištenosti opreme kada je riječ o ultrazvuku srca. KBC Osijek i KB Dubrava imaju najviše postupaka kolonoskopije po liječniku, a najmanje KBC Zagreb.

- Rezultati analiza koje smo obavili pokazali su nam gdje materijalno, a gdje organizacijski i u planiranju kadrova možemo učiniti više. Zbog toga smo ove godine za nabavu novih uređaja i osigurali 250 milijuna kuna, za nove CT uređaje, magnetske rezonance i ostalu opremu - rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Dijana PAVLOVIĆ
Slavonskim bolnicama CT uređaji

Kako je pokazala analiza medicinske opreme, hrvatske bolnice raspolažu s 45 CT uređaja te 24 MR uređaja. U bolnicama je zaposleno 784 anesteziologa (560 specijalista, 224 specijalizanta), 303 neurologa, 224 (sub)specijalista kardiologije te 89 neurokirurga (58 specijalista, 31 specijalizant). Ministarstvo zdravlja najavljuje kako će do kraja ove godine biti nabavljeno 19 CT uređaja, 12 magnetskih rezonanci, dva linearna akceleratora, pet kardioloških angiografskih uređaja, te jedna RTG angiosala za intervencijsku kardiologiju. Od toga broja u KBC-u Osijek bit će najavljen jedan CT uređaj, jedna magnetska rezonanca i jedan linerani akcelerator. CT će dobiti i požeška i našička bolnica.

Kontinuirano mjerenje iskoristivosti opreme i rada

Pomoćnik ministra zdravlja za stacionarnu zdravstvenu zaštitu i inspekcijske poslove Dragan Korolija-Marinić, kaže kako postoje odjeli, odnosno bolnice, koji mnogo rade, dok kod drugih ima prostora za poboljšanje učinkovitosti. “Samo liječnik koji radi broj postupaka dovoljan da zadrži i unaprijedi svoje vještine i znanje može pružiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu. To je dokazano u brojnim studijama objavljenim u svjetski relevantnoj literaturi. Tako ćemo kontinuiranim praćenjem i mjerenjem iskoristivosti opreme i rada liječničkih timova dugoročno osigurati veću dostupnost i veću kvalitetu zdravstvene zaštite. To je i cilj rada ove zdravstvene administracije”, rekao je Korolija–Marinić.

Možda ste propustili...

SREDNJOŠKOLCI U SABORU:

Politika nije šou i zabava

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ

Dolazak Rafalea povijesni događaj

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti

Najčitanije iz rubrike