Osijek
ZEMLJA BEZ GRANICA DOPUTOVALA U TENJU

Auti mogu biti kartonski, a
baloni od sapunice divovski...
Objavljeno 26. kolovoza, 2015.
Cilj nam je unijeti kulturu i određene aktivnosti u svaki dio grada, kaže Majić

Edukativno i kreativno putovanje za djecu u organizaciji udruge Breza u utorak je u 17 sati zastalo na postaji u parku obližnje Osnovne škole Tenja. Park i dvorac Adamović tako su na jedno poslijepodne ugostili radionice i igraonice na Šumskom putovanju tradicionalne Zemlje bez granica.

Već pri ulasku u središte Tenje bilo je očito da se nešto značajno događa, jer se cijeli dječji svijet prebacio u veliki Park Adamović. Došavši u blizinu Osnovne škole Tenja, još smo se jednom uvjerili u značenje i popularnost tog Brezina projekta. Na ulazu smo zatekli organizatoricu Ivanu Šibalić te umjetničkog koordinatora projekta Ivana Kristijana Majića. On nas je uputio u sve radionice i dao nam širu perspektivu vrijednosti koje projekt Zemlja bez granica promiče. “Cilj nam je unijeti kulturu i određene aktivnosti u svaki dio grada, tako želimo pokazati da kultura nije samo pitanje elite, nije samo pitanje za centar grada, za događaje uz Dravu ili u Tvrđi, već mora doći u svaki komadić grada i u sva osječka naselja, pa je tako danas stigla u Tenju”, ističe Majić.

Hodanje na štulama

Tema šumskog putovanja savršeno se uklopila u Park Adamović - zaboravljeni, a značajan i predivan dio osječke okolice. Također, u ekološku se priču uklopila i zdrava prehrana, koja zahvaljujući suradnji s OPG-om Mirele Kovačević djeci na svakoj postaji Zemlje bez granica donosi ekološko voće i prirodni sok od jabuke.

Korak po korak došli smo do radionice u kojoj su roditelji s djecom predano i marljivo izrađivali autiće od kartona. Nakon što su uspješno izradili autić, majka Nevenka i maleni Matej rekli su nam kako su prvi put u Zemlji bez granica, da se izvrsno zabavljaju i da svojim autićem namjeravaju otputovati do dalekog Splita.

Razgledanje smo nastavili promatranjem triju vrsta plesova. Tako smo u dijelu parka zatekli djecu u break danceu s Plesnim studijem Shine, a u drugom malene trbušne plesačice u vježbi s voditeljicom Mijom Varešanović. Za treću se plesnu radionicu - joga ples - pobrinula mlada Latvijka Nora Meldere.

Nešto se zahtjevnija radionica održavala pod budnim okom Sanje Počuče i Lucije Aralice, koje su mlade znatiželjnike učile hodanju na štulama. Unatoč nestabilnosti, štule su bile iznimno popularne, a svi koji su ih isprobali prošli su bez ogrebotina. Takav su tretman imali i hrabri penjači na drvo s pomoću užeta, na čiju su sigurnost pazili članovi Udruge izviđača Slavonski hrast. Ondje smo zatekli Denija, koji je ponosno dotaknuo vrh visoke grane i rekao nam da se unatoč zahtjevnosti penjanja osjećao sigurno uz iskusne izviđače.

Istraživači i kreativci

Na kreativnim smo radionicama susreli majku Renatu, koja nam je rekla: “Izrađujemo različite vrste maski i cvjetiće, a nakon tjelesnih aktivnosti odlučili smo se tu malo smiriti i istražiti nešto u tom kreativnom smislu.” Uz nju je bila i maštovita malena Helena, koja se nakon izrade maske u obliku sove bacila na izradu ružičastih cvjetića. Također, jedna se kreativna i vizualno privlačna igraonica bavila izradom “divovskih” balona od sapunice, koje su djeca s veseljem proizvodila i potom bušila.

Za kraj je održana mala utrka za sve mališane koji su izradili autiće, na kojoj su svi bili pobjednici, kao nagradu dobivši slatkiše i voćno osvježenje.

Zemlja bez granica u Tenji završila je pričanjem pričica u kamp-kućici, gdje se prezentacijom Paroščića otputovalo u zemlju slikovnica. Sljedeća je postaja osječka Osnovna škola Vijenac, u petak, 28. kolovoza.

Marko MANDIĆ
Najčitanije iz rubrike