Osijek
ZEMLJA BEZ GRANICA

Kad mašta nema granica,
i donjogradski se park u
jednoj večeri preseli u Japan
Objavljeno 19. kolovoza, 2015.
Japanske karaoke s djecom su pjevali dogradonačelnik Ham i dožupan Vulin

Vezani članci

MAYUMI KAMEI, JAPANKA S HRVATSKOM ADRESOM

U radu s djecom rušim predrasude o suzdržanim i zatvorenim Japancima

Japanski su umjetnici već godinama redoviti i aktivni sudionici Zemlje bez granica, stoga je logično da je ovogodišnja tema tog međunarodnog Festivala za djecu i mlade - “Putovanja” - počela događanjem pod nazivom “Putujemo u Japan”.

I ove godine taj je najveći i najzanimljiviji hrvatski kontinentalni festival za djecu, u organizaciji Udruge za rad s mladima Breza, već prvoga dana privukao velik broj Osječana.

- Ove godine Zemlja bez granica prvi put putuje u osječke gradske četvrti, kvartove, parkove. Kao i prethodnih godina donosimo pregršt neobičnih i kreativnih radionica, igraonica, prezentacija i akcija. Za početak smo odabrali Japan, a predstavljamo ga kroz brojne aspekte kulture te zemlje - ističe Ivana Šibalić, koordinatorica Zemlje bez granica.

Program “Putujemo u Japan” održan je u Donjem gradu, u parku pokraj tržnice na Trgu bana Jelačića, a privukao je i naše sugrađane iz ostalih dijelova grada, kao i brojne mališane i njihove roditelje iz prigradskih naselja. Svi su oni uživali u japanskom plesu pod vodstvom Japanke Mayumi Kamei, izrađivali origami u radionici koju je vodila Osječanka Vesna Mores, zaljubljenica u Japan. Veliko zanimanje bilo je i za radionicu Aikido za djecu, u organizaciji Aikido društva Osijek, kao i za Japansko kazalište sjena, koje su priredili redatelj Ivan Kristijan Majić i mladi glumac Gordan Marijanović.

Igraonicu Čajana priredili su Kristina Delalić i Muzej likovnih umjetnosti, a posjetitelji su još mogli vidjeti japansku kaligrafiju (umjetnost lijepog pisanja rukom), upoznati ninje i samuraje, drevne borilačke vještine, kao što su karate i judo, ali i japansko oružje. Sve to priredili su Krešimir Horvat, sensei iz Aikido kluba Osijek, Pero Antunović i klub AJKO. Uz to, zahvaljujući Zajednici tehničke kulture grada Osijeka, djeca su uživala u igri s japanskim robotima. “Donijeli smo robote koje su izradili učenici od 4. do 8. razreda osnovne škole, polaznici izvrsno posjećene Ljetne škole robotike u Domu tehnike”, ističe Danijel Rakić, voditelj Škole robotike.

Japan u Zemlji bez granica obišli su zamjenik japanskog veleposlanika u RH Mitsuhiko Shinomiya, zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham i dožupan Dragan Vulin. I nisu krili oduševljenje onim što su vidjeli. Ova zanimljiva, edukativna i zabavna večer u Donjem gradu završila je karaokama, i to na japanskom jeziku. Hitove Zemlje Izlazećeg Sunca uz titlove na japanskom pjevali su i mali i veliki. Posebno je zapažen bio trio, sastavljen samo za ovu prigodu, čiji su članovi: zamjenik gradonačelnika Ham, zamjenik japanskog veleposlanika u RH Shinomiya i dožupan Vulin. Na kraju su za svoj nastup nagrađeni velikim pljeskom.

Vesna LATINOVIĆ
IZVODILI PLES VRABACA

Velik broj djece privukla je radionica japanskog plesa. “Izvodimo suzume, što na japanskom znači vrabac, dakle ples vrabaca, koji potječe iz japanskog grada Sendaija”, rekla nam je voditeljica Mayumi Kamei. Pridružio im se petogodišnji dječak Ivan, odjeven u pravi japanski kimono. “Kimono je dar mog ujaka koji je posjetio Japan”, objašnjava Ivanova majka Tihana, ne krijući oduševljenje Putovanjem u Japan. Učiteljica Melita Zanze kaže da svake godine prati Zemlju bez granica, a njezina dva sina polazili su bubnjarske radionice. “Sviđa mi se ideja da Zemlja bez granica putuje različitim dijelovima grada i duže traje. To je dobar način da se ljudi druže, upoznaju bolje svoj grad i vide nešto novo i zanimljivo. Japan je pun pogodak, zanimljivo je i originalno”, kaže naša sugovornica.

Sljedeće događanje u sklopu Zemlje bez granica nosi naziv “Šumsko putovanje” - mjesto radnje je Tenja, a održat će se 25. kolovoza

Najčitanije iz rubrike