Novosti
VLADA O GOSPODARSKOM RASTU I NOVIM UŠTEDAMA U PRORAČUNU

Država će smanjiti troškove za
mobitele i broj službenih vozila
Objavljeno 30. srpnja, 2015.
Osim rasta BDP-a, za 2016. projekcije kažu i da će doći do smanjenja nezaposlenosti

Projekcija gospodarskog rasta za 2016. godinu iznosi oko 1 posto, gdje će sve komponente bruto domaćeg proizvoda rasti, izuzev državne potrošnje, izvijestio je ministar financija Boris Lalovac obrazlažući na sjednici Vlade Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2016. – 2018. godine. U smjernicama su definirani ciljevi ekonomske i fiskalne politike, kao i odrađeni makroekonomski pokazatelji za iduće trogodišnje razdoblje.

- Oni pokazuju pozitivne brojke temeljene također na pozitivnim brojkama u 2015. godini - dodao je Lalovac. Osim rasta BDP-a, za 2016. projekcije kažu i da će doći do smanjenja nezaposlenosti. Sukladno tom gospodarskom rastu, projicirani su i prihodi državnog proračuna koji će biti veći oko 1 %, a nastavit će se i fiskalna konsolidacija, pogotovo na rashodovnoj strani proračuna.

- Primjenom ovih smjernica u 2016. godini, deficit prema ESA metodologiji iznosi 3,9 posto, a projekcija u 2017. iznosi 2,7 posto - rekao je Lalovac.

Vlada je na sjednici odlučila za obveznike središnje javne nabave smanjiti broj vozila za koje mora produžiti leasing te troškove za mobilne telefone, a sve s ciljem ušteda u proračunu.

- Što se mobilne telefonije tiče, analizom dosadašnjih postupaka utvrđeno je da je 2011. godine, prije pokretanja središnje javne nabave, prosječna mjesečna potrošnja po pretplatničkom broju iznosila oko 300 kuna bez PDV-a, da bi se tijekom ugovornog razdoblja 2013. - 2015. godine prosječna mjesečna potrošnja smanjila na 55 kuna bez PDV-a po pretplatničkom broju, uključujući cijenu uređaja - obrazložio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Postupak središnje javne nabave za usluge mobilne telefonije proveo bi se i za dodatnih 567 javnih naručitelja – sudove, agencije, urede državne uprave, fakultete, sveučilišta, muzeje, nacionalne parkove, centre za socijalnu skrb. Što se tiče operativnog leasinga, ministar Ostojić pojasnio je da je postupak javne nabave potrebno provesti da bi se omogućilo obavljanje djelatnosti korisnika, no uzimajući u obzir i potrebe za uštedama u državnom proračunu. Prema ovoj odluci broj vozila koji bi se nabavljao putem operativnog leasinga, predstavlja smanjenje od 20 % u odnosu na broj vozila kojima ističu ugovori o leasingu.

Premijer Zoran Milanović dodatno je pojasnio da kad u rujnu i listopadu istekne leasing za vozila hitne pomoći, pravosudne policije, Carinske i Porezne uprave, a radi se o velikom broju, ta vozila odlaze leasing kućama.

- Nečim ih treba zamijeniti, a ova odluka sadrži obvezu da to bude 20 posto manje nego sada - obrazložio je premijer. (D.Pav.)

HRT OPRAŠTA DUG JOŠ 10 TISUĆA GRAĐANA

Hrvatska radiotelevizija otpisat će još jedan dio duga najugroženijim građanima. “U dosadašnjem su postupku otpisali dugove za 3273 dužnika u iznosu od 13,420.000 kuna, a dodatnom su analizom utvrdili da mogu dodatno otpisati dug za još 10.000 dužnika jer su troškovi, kako za vjerovnike, tako i za dužnike, mnogo veći od onoga što bi se u ovome trenutku moglo smatrati ekonomski isplativim za HRT”, obrazložila je tu odluku Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih na sjednici Vlade.