Sport
HRVATSKI KOŠARKAŠI POBIJEDILI NOVI ZELAND U SLAVONSKOM BRODU

Stipčević pogodio tricu u posljednjoj sekundi
Objavljeno 29. srpnja, 2015.

Nakon petnaest dana od prvih treninga u sklopu priprema za Eurobasket te tri dana po dolasku u Slavonski Brod košarkaška reprezentacija Hrvatske odigrala je i prvi prijateljski susret. U SD Vijuš stigao je Novi Zeland kojeg uskoro očekuju olimpijske kvalifikacije, a u tom dvoboju naša je selekcija igrala u sastavu koji su činili igrači koji su odradili dosadašnji dio, što znači bez naših najboljih igrača koji će se priključiti i kompletirati početkom kolovoza. Prvi puta na klupi u ulozi izbornika je sjedio Velimir Perasović, koji je očekivanom pobjedom startao u ovoj funkciji.

Izbornik je krenuo s petorkom Stipčević, Siriščević, Šakić, I.Ramljak, Bilan. No već do kraja četvrtine dao je prigodu desetorici igrača, među kojima je bio i kapetan Roko Leni Ukić. On se prije tri dana priključio pripremama te se činilo da neće nastupiti kao ni Šarić, Simon i Žorić, koji su sa strane promatrali prvi prijateljski ogled svojih suigrača. No kapetan je zaigrao, ušao kao 12. u zapisnik, a izbornik Velimir Perasović mu je dao i značajnu minutažu. Već do 13. minute zaigrali su svi oni koji su bili u sastavu, a svatko od njih trudio se ostaviti što bolji dojam, jer ovo je utakmica u kojoj igrači traže prigodu za produženje boravka u reprezentativnom okruženju, jer uskoro se očekuje da pet-šest igrača završe s trenažnim procesom. Rezultatski ova utakmica nije bila važna, no bilo je vidljivo da je našim reprezentativcima stalo ostaviti što bolji dojam, ali da i stanje na semaforu ide njima u korist. Bilo je jasno da se od neke velike igre ništa neće dogoditi, no hrvatski su košarkaši pokazali htijenje i borbenost, što je u ovoj fazi priprema i najvažnije. Hrvatska je prvo poluvrijeme konstantno imala rezultatsku prednost, Novozelanđani su samo na ulasku u utakmicu i drugu četvrtinu imali dva poena prednosti, dok je domaćin najveću prednost imao u 14. minuti (30:22).

U drugom dijelu, početkom treće dionice gosti su imali prednost 43:44, a nakon toga je uslijedilo i najbolje razdoblje hrvatske igre. Serijom 17:2 domaćin je prvi puta stekao dvoznamenkastu prednost (57:46). Činilo se da do kraja neće biti problema, ali suparnik se nije predavao te je 55 sekundi prije kraja iznenađujuće došao u vodstvo (65:66). Potom je za nas poentirao Sobin, do kraja je ostala 31 sekunda, a Novi Zeland je ponovno u minimalnoj prednosti nakon što Vukona pogađa. Hrvatska je imala posljednji napad, a čovjek odluke bio je Rok Stipčević koji je tricom u posljednjoj sekundi potvrdio zasluženi trijumf domaćina. N.Benčina/I.Liović

Tribine opet ispunjene

Posljednjih pet godina košarkaška reprezentacija redovan je gost Slavonskog Broda i gdje u pravilu odigrava i prve prijateljske provjere. Ove su tribine ponovno bile popunjene skoro do posljednjeg mjesta, a to je ono što je našem stručnom stožeru i igračima itekako potrebno u ovoj situaciji, kada su treninzi žestoki te kada se tek počinje s odigravanjem provjera. Prvi put nakon što je izabran za predsjednika HKS-a utakmici je nazočio i Ivan Šuker u društvu članova krovne košarkaške organizacije, te domaćina iz Košarkaškog saveza brodsko-posavskog.

Haku u čast domaćina

Poznato je da novozelandski sportaši prije utakmice otplešu svoj tradicionalni ples haku. Tako je bilo i u Vijušu, gdje su gostujući košarkaši nazočnima priuštili da uživo vide taj važan dio novozelandske tradicije. Na prvi pogled izgledalo je da gostujuća momčad plesom želi preplašiti hrvatsku momčad, no oni na taj način odaju poštovanje svom suparniku. Stoga je nakon plesa kompletna dvorana pljeskom pozdravila goste.

HRVATSKA 70
NOVI ZELAND 68

SLAVONSKI BROD - SD Vijuš. Gledatelja: 1500: Suci: Dožai, Herceg i Vovk (svi Hrvatska).

HRVATSKA: Buva 4, Katić 3, Stipčević 14, Siriščević, Sobin 9, Šakić 6, Ukić 11, M.Ramljak 6, I.Ramljak 1, Vrkić 2, Zubčić 3 i Bilan 11.

NOVI ZELAND: Te Rangi 5, Balley 5, Talt, Bartlett, Kenny 2, Vukona 10, Webster 19, Abercrombie 6, Wynyard 3, Fotu 9, Loe 9, Shea.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 20:20, 21:17, 16:9, 13:22

danas turnir “tri na tri” u slavonskom brodu

Hrvatski košarkaški savez i EuroBasket 2015 organiziraju prigodne turnire u “basketu” kojom promoviraju skorašnji EP. Već su odigrana četiri turnira nakon Zadra, Šibenika, Rijeke i Pule, serija turnira u čast domaćinstva jedne skupine EuroBasketa 2015 ovaj tjedan seli u Slavoniju. Danas će se turnir “tri na tri” odigrati na Korzu u Slavonskom Brodu, a u petak (31. srpnja) “haklat” će se u Osijeku. Prigodni zabavni program trajati će od 18 do 23 sata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike