Novosti
POZIV HRVATSKOJ IZ UN-OVOG ODBORA:

Poboljšajte odnos prema trudnicama i rodiljama
Objavljeno 29. srpnja, 2015.

UN-ov Odbor za uklanjanje diskriminacije žena pozvao je Vladu RH da napravi konkretne korake kojima bi poboljšala bolničke usluge za trudnice tijekom porođaja. Također, naglasio je i važnost dostupnosti usluga koje se tiču reproduktivnog zdravlja. Odbor CEDAW-a stavio je naglasak na reguliranje priziva savjesti, za koji navodi da ne smije biti prepreka ostvarivanju ženskih prava. U Ženevi je od 6. do 24. srpnja održano 61. zasjedanje Odbora za uklanjanje diskriminacije žena, na kojem je 15. srpnja razmatrano i hrvatsko objedinjeno četvrto i peto izvješće o provedbi Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, a koje je Odboru podnijela Vlada RH. Uz delegaciju Vlade, koju je vodila predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova, Helena Radin Štimac, zasjedanju su nazočile i predstavnice Ženske mreže Hrvatske i predstavnica CESI-ja.

U svojem zaključnom zapažanju, Odbor traži od Hrvatske da osigura zaštitu ženskih prava te da se rodiljama osigura autonomija i sloboda donošenja informiranog odabira tijekom porođaja. Odbor CEDAW-a smatra kako Hrvatska mora osigurati da liječnici koji ne obavljaju sve ginekološke usluge, a na temelju svoje savjesti, pacijenticama moraju osigurati pristup svim uslugama, pogotovo pobačaju. Inducirani pobačaj zakonom je dozvoljen u prvih deset tjedana trudnoće, no ako postoje određene okolnosti, kao kada je trudnoća rezultat zločina, ili ona riskira zdravlje žene i/ili je fetus ozbiljno oštećen, pobačaj se može obaviti i u višem stadiju trudnoće. No, u praksi, žene se susreću s brojnim teškoćama u pokušaju ostvarenja prava na pobačaj. Prema istraživanju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iz 2014. godine, više od pola ginekologa u Hrvatskoj odbija obavljati inducirane pobačaje zbog osobnih ili moralnih razloga.(E.S.)

Leah Hoctor

regionalna direktorica za Europu pri Centru za reproduktivna prava

Rizik od agresivnog tretmana

Žene u Hrvatskoj imaju pravo na kvalitetne usluge koje se tiču njihova reproduktivnog zdravlja, no umjesto toga, one riskiraju da ih se tretira s agresijom i bez poštovanja, te se suočavaju s nizom prepreka u pristupu tim uslugama. Hrvatska Vlada mora poduzeti konkretne korake kako bi osigurala trudnicama odgovarajuću medicinsku skrb, poštujući njihove potrebe i želje.

Možda ste propustili...