Kultura
LIKOVNA KOLONIJA TVRĐA

Jadranski mural i humanitarni rad kao beskrajna priča
Objavljeno 25. srpnja, 2015.
Osnivač i organizator kolonije je Igor Vrandečić, a voditelj Darko Jovanović

U osječkoj baroknoj jezgri Tvrđi i ove će godine biti održana istoimena likovna kolonija. Prvih dana Likovne kolonije Tvrđa 2015. osnivač Igor Vrandečić i voditelj kolonije Darko Jovanović nastavlili su izradu višemetarskog jadranskog murala, no čak i uz sudjelovanje brojnih slikara do kraja ljeta on neće biti završen. Jer priča o magarcima Kenji i Puletu, hladovini masline, morskom žalu i lavandi mora se nastaviti, kao i kolonija, i sljedećih godina.

Kao i svake godine, na koloniji će sudjelovati desetak slikara iz Osijeka, Zagreba, Splita, Koprivnice, Belog Manastira, ali i susjedne Republike Mađarske.

- Na našoj koloniji uvijek sudjeluju svi slikari koji osjećaju potrebu za likovnim izražavanjem, ali i humanitarnim djelovanjem. Dobrodošli su svi. Ove godine planiramo izraditi još tridesetak djela, pa sa sedmedesetak od prošlih godina, prikupit ćemo ih ukupno 100. Donirat ćemo ih raznim udrugama, koje se bave brigom o invalidima, starima ili drugim humanitarnih udrugama ili institucijama. O tome će odlučiti posebni odbor, kojim ćemo okupiti - kaže Vrandečić.

Osim slikara, bez obzira na to jesu li akademski obrazovani ili amateri, u radu kolonije aktivno sudjeluju i brojni prijatelji, koji na razne načine pomažu rad slikara i na taj način pomažu uspjehu kolonije.

Organizator, sada već tradicionalne kolonije, nautički je klub “Branitelj 91”, koji, prema riječima predsjednika Vrandečića, okuplja branitelje u raznovrsnim aktivnostima (ronjenje, jedrenje), no organizira i likovne susrete. Tako na ljetnoj koloniji umjetnici, posebice slikari, uz druženje, dobru hranu i glazbu izrađuju slike, koje daruju raznim humanitarnim organizacijama ili ustanovama, ili ih prodaju, a novčana sredstva daruju potrebitima.

Darko KOVAČEVIĆ

RADOVI

će biti darovani humanitarnim udrugama i institucijama

Kenjo i Pule uz more i lavandu

Na višemetarskom zidu terase neposredno uz Bastion u Tvrđi s divnim pogledom na Dravu i Baranju od prve kolonije nastaje mural, koji svake godine dopunjuju osnivač i voditelj kolonije. Postao je on zaštitni znak kolonije. Kažu, nema mu kraja. Možda nekad i bude završen. Na njemu se prvo pojavio magarčić Kenjo i njegovo Pule, a svake godine uz njih pojavljuje se nešto novo. Prošle godine dobili su hladovinu. Stigla je maslina. Sada im je ugodnije. Ove godine već stiže plavo more, a uskoro će i polje lavande.

Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike