Novosti
U SLAVONIJI

Predsjednica žela pšenicu modernim kombajnom vrijednim dva milijuna kuna
Objavljeno 7. srpnja, 2015.

Vrijeme je žetve pa kombajni, unatoč paklenim vrućinama, skidaju s njiva ovogodišnji urod pšenice, a u jednom, najmodernijem na svijetu, u utorak se u Sičama kod Nove Kapele provozala predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović s jednim od čelnika HPK-a i vlasnikom OPG-a Antunom Vrakićem.

- Bilo je izvrsno. Prvi put u životu vidim žetvu iz ovako modernog kombajna - čudila se predsjednica klimatiziranom stroju vrijednom više od dva milijuna kuna, koji je Vrakić, kako ističe, kupio za gotovinu kada je cijena kukuruza iznosila 1,60 kuna, a danas je 70 lipa niža. Sa svojim sinovima Vrakić ukupno obrađuje 400 hektara zemlje, a ove su godine zasijali 80 hektara pšenice.

Predsjednica je, kaže, došla proslaviti žetvu i podržati ruralni razvoj i selo koje odumire. O problemima u ratarstvu i stočarstvu informirali su je predstavnici pet slavonskih županija. Pročelnik Brodsko-posavske županije Željko Burazović podsjetio je na činjenicu uvoza “seljačke” hrane koji je prošle godine premašio tri milijarde kuna dok je pokrivenost uvoza izvozom samo 58,2 posto.

- Prednjači uvoz svježeg svinjskog mesa, kruha i peciva, razne vrste stočne hrane, što je paradoks jer je u BPŽ-u 60 posto zasijanih žitarica - kazao je.

Slična je situacija i u proizvodnji mlijeka. U protekle tri godine proizvedeno je 6,5 milijuna litara mlijeka manje, a propalo je više od 200 proizvođača. Zbog svega su, kažu predstavnici seljaka, od hrvatske Vlade i resornog ministarstva očekivali zaštitu poljoprivredne proizvodnje, no do sada nema rezultata. Premda je ove godine žetva uspješna i prinosi dobri, seljaci se pribojavaju da će u slučaju većeg izvoza Hrvatska ostati bez dovoljne količine za domaće potrebe. A ove godine je, prema riječima predsjednika HPK-a Matije Brlošića, zasijano 135 tisuća hektara, od čega očekuju spremiti u silose oko 600 tisuća tona, što bi bilo dovoljno za hrvatske potrebe. - Cilj bi trebao biti milijun tona pa bi se manje zamarali time jedemo li svoj kruh. Ovogodišnja novost je primjena kodeksa pri otkupu, no najveći dio pšenice (koji se lani tretirao kao ekstraklasa) mogao bi biti ocijenjen kao stočna pšenica (3. klasa) s nižim iznosom. On ne bi smio ići ispod 1,20 kuna - smatra prvi čovjek HPK-a. Vrakići, koji ove godine očekuju rekordan prinos, smatraju da otkupna cijena ne bi smjela ići ispod 1,30 kuna, kako je i u okruženju.M.Radošević

“POLJOPRIVREDU MORAMO IZVUĆI IZ KRIZE”

Brlošić je upoznao predsjednicu i s dugogodišnjim problemom neriješenog državnog poljoprivrednog zemljišta, zanemarena su mala i srednja poljoprivredna gospodarstva, potrebno je smanjiti PDV na hranu i repromaterijal... “Podržavam vas u vašim zahtjevima i držim da se trebamo još više modernizirati i da poljoprivreda treba biti intenzivna, a ne ekstenzivna. Okrupnjivanje, davanje zemljišta u zakup, davanje zajmova za mala poljoprivredna gospodarstva - to je jedini način da selo izvučemo iz krize. To bi trebala biti alternativa za mlade ljude koji odlaze u potrazi za poslom”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju