Kultura
OLJK 2015. - IZLOŽBA I KONCERT U GALERIJI WALDINGER

Izložba najboljih studentskih radova začinjena glazbom
Objavljeno 4. srpnja, 2015.
Nastupili su Iskra Stanojević, Kiril Naumov i Igor Valeri

Nakon tradicionalne završne izložbe studenata Odsjeka za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku u njihovoj zgradi u Kampusu na kojoj su bili predstavljeni radovi u svim medijima (crtež, slika, skulptura, grafika, fotografija i multimedija), najbolji od njih preneseni su u Galeriju Waldinger u Tvrđi, gdje je svečano otvorena izložba u sklopu Osječkog ljeta kulture 2015.

Izbor je to najuspješnijih umjetničkih djela nastalih tijekom jednogodišnjeg rada svih studenata Likovnog odsjeka. Tako se na izložbi mogu vidjeti aktovi i portreti kojima su studenti prve godine počeli likovno izgrađivati početnu i temeljnu etapu nužnu za daljnje umjetničko napredovanje. Njihov se napredak uvijek vidi u djelima viših godina studija, posebice u radovima studenata završne godine diplomskoga studija. Ovakva izložba, čak i u smanjenom obliku, također daje uvid u studentske radove nastale na svih pet godina studija na osječkoj UA.

Nakon svečanog otvorenja prigodni, ali i popularnim kompozicijama za solo glas i violinu uz pratnju klavira, bogati koncert održali su glazbeni umjetnici osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, mezzosopranistica Iskra Stanojević, violinist Kiril Naumov i pijanist Igor Valeri.

Već prva kompozicija - arija Floramye iz operete Mala Floramye I. Tijardovića u izvođenju Iskre Stanojević odredila je svrhu koncerta - uživanje ljubitelja glazbe u popularnim kompozicijama iz opereta, opera i mjuzikla te klasičnim, ali i poznatim skladbama za violinu uz pratnju klavira. Barcarolu, iz opere Hoffmanove priče (Iskra Stanojević i Kiril Naumov) prepoznali su mnogi, a sa zanimanjem je saslušan i Labud, iz ciklusa Karneval životinja C. Saint-Saënsa (Kiril Naumov). Mjesto su našli i G. Bizet i njegova Carmen (Iskra Stanojević), C. Gardel bio je zastupljen kompozicijom Por una cabeza, tango pjesma (Kiril Naumov). Popularnom Habanerom iz opere Carmen oduševila je posjetitelje Iskra Stanojević, a maestralno je odsviran Libertango (Kiril Naumov) A. Piazzole. Kraj koncerta i povišenje emocija donijela je arija iz operete Kneginja čardaša E. Kálmána (Iskra Stanojević), Csardas V. Montija (Kiril Naumov) te arija Marice iz operete Grofica Marica E. Kálmána (Iskra Stanojević).

Darko KOVAČEVIĆ
PROGRAM OLJK-a za vikend

U subotu u 10 sati u Galeriji Waldinger u sklopu Festivala slikovnice Čuvari priča u organizaciji GISKO-a bit će održana pričaonica Zmaj Heliot. Danas 21 sat u dvorištu Rektorata na programu je komedija Boing boing Marca Camolettija u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor (redateljica Olja Đorđević).

U nedjelju, 5. srpnja u Muzeju likovnih umjetnosti u 19 sati bit će svečano zatvorena izložba Normandija - izvori impresionizma, a u 20 sati u Zgradi Odsjeka za likovnu umjetnost UAOS u Campus počet će Međunarodna grafička radionica u suradnji s HDLU-om Osijek. U 21 sat u dvorištu Rektorata mjuzikl Princ Eugen Marijane Nole izvest će studenti preddiplomskog studija Glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku i Akademski zbor Umjetničke akademije u Osijeku. Redatelj je Jasmin Novljaković.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike