Kultura
ISPITNE PREDSTAVE NA POZORNICI BARUTANE

Budući glumci već nakon prve godine studija sjajno odigrali zahtjevnu predstavu
Objavljeno 2. srpnja, 2015.

OSIJEK - Da nisu na početku predstave kolege studenti glume i lutkarstva, rođaci, prijatelji, profesori i ostali zainteresirani znali da su na sceni studenti prve godine Studija glume i lutkarstva na Odsjeku za kazališnu umjetnost osječke Umjetničke akademije, rekli bi da su sjajnu predstavu “Naš razred” na tekst Tadeusza Slobodzianeka odigrali profesionalni glumci ili bar studenti glume pete godine.

Naime, deset je još nedavno brucoša (Josipa Oršolić, Katarina Šestić, Lovorka Trdin, Zdenka Šustić, Antonia Mrkonjić, Lorena Copil, Marijan Josipović, Marko Capor, Gabrijel Perić i Lino Brozić) tako vladalo scenom i tekstom da je gotovo 90 minuta predstave posjetiteljima proteklo u trenu. Valja napomenuti da su svi cijelo vrijeme bili na sceni i bez obzira na višemjesečni rad, koordiniranost i usklađenost bila je na gotovo najvišoj razini. Zasluge za to svakako ima nastavnik kolegija Gluma: Rad glumca s partnerom (radnja) doc. art Jasmin Novljaković, suradnica na kolegiju asistentica Katica Šubarić te predavač Zdenka Lacina, koja je izradila vizualni identitet predstave.

Predstava “Naš razred” bavi se temom kompliciranih odnosa između Poljaka i Židova prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Desetero djece, jedan razred, fragmenti njihovih života tijekom zajedničkog odrastanja u malom selu u Poljskoj. Ljubav i ubojstvo, sjećanje i zaborav, silovanje i suosjećanje miješaju se u moćnom dramskom iskazu koji istovremeno oduzima dah i dira ravno u srce. Iako je drama zasnovana na lokalnom pogromu, ona upućuje univerzalnu poruku svakom društvu koje ne prihvaća drugoga, gdje djeca rastu okružena netolerancijom, rasizmom i predrasudama.

Iako zasnovana na školskom programu, šteta bi bila da ju u repriznim izdanjima ne vide bar kolege s drugih glumačkih akademija u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

U večernjim satima svoju ispitnu predstavu odigrali su i studenti završne godine odigravši “Richarda III.” Williama Shakespearea. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike