Ekonomija
TRGOVANJE ISPREKIDANO DRŽAVNIM PRAZNICIMA

Zaustavljena rasprodaja dionica Đuro Đaković
Objavljeno 30. lipnja, 2015.

P rošli tjedan na domaćem tržištu kapitala bio je isprekidan državnim praznicima tako da se od uobičajenih pet trgovinskih dana na Zagrebačkoj burzi trgovalo samo tri dana.

Ukupni redovni tjedni promet u ta tri trgovinska dana iznosio je 23,0 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 22,5 milijuna i obveznicama 0,1 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 7,7 milijuna kuna. To je za 0,3 milijuna kuna ili 3,7 posto manje nego tjedan dana prije. Zagrebačka burza nije radila u ponedjeljak zbog proslave državnog praznika Dana antifašističke borbe. Utorak je donio rast dionica na domaćem tržištu kapitala. Optimizam s američkih i europskih burzi povezan s uvjerenjem da će konačno doći do dogovora između europskih kreditora i grčke vlade potaknuo je rast dionica na svjetskim burzama, što se brzo prenijelo i na domaće tržište kapitala. Indeks Crobex dohvatio je u utorak 1757 bodova (rast za 0,1 posto). Dobro raspoloženje ulagača na domaćem tržištu kapitala zadržalo se u srijedu i indeks Crobex ostao je na razini od 1757 bodova. Zagrebačka burza nije radila u četvrtak zbog državnog praznika Dana državnosti. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak1.742 boda. To je za 13 bodova ili 0,7 posto manje nego na početku tjedna.

Oštar pad Crobexa

Oštar pad indeksa Crobex u petak povezuje se s nestabilnosti europskih burzi jer u četvrtak poslijepodne nije došlo do očekivanog dogovora s Grčkom, koja ima obvezu do kraja lipnja Međunarodnom monetarnom fondu (MMF-u) vratiti 1,6 milijardi eura.

To se odmah prelilo na domaće tržište kapitala i rezultiralo padom dionica na Zagrebačkoj burzi. Od 25 dionica u strukturi indeksa Crobex devet vrijednosnica zabilježilo je tjedni rast, 15 pad cijene, a Ledo se zadržao na razini od 8150 kn. Na strani tjednih dobitnika rastom cijene istaknule su se dionice Đuro Đaković Holding (rast za 6,2 posto), Zagrebačka banka (rast za 4,9 posto) i Dalekovod (rast za 3,4 posto). Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) dodijelio je hrvatskim vojnim invalidima iz svog portfelja veću količinu dionica Đuro Đaković Holding, što je povećalo ponudu na strani prodaje i dovelo do snižavanja cijene. Krajem tjedna zaustavljana je rasprodaja dionica Đuro Đaković Holding i počeo je oporavak cijene, koja je u petak dohvatila 25,49 kn. Fond Adriatic equity nastavio je kupovati dionice Zagrebačke banke i podigao im cijenu na 43,00 kn, čime se ostvario tjedni rast za 4,9 posto. Rast dionica Dalekovoda veže se uz objavu vijesti o skorom zaključenju ugovora za izgradnju dalekovoda u Ukrajini, vrijednog 43 milijuna eurao. Među tjednim gubitnicima najviše su stradale dionice Liburnija rivijera hoteli (LRH) snižavanjem cijene za 5,1 posto, na 4.550,00 kn, te AD Plastik (pad za 3,3 posto) i INA (pad za 3,0 posto).

Najviše se trgovalo dionicama HT-a

Najviše se trgovalo dionicama HT, kojima se u petak ostvarilo 3,7 milijuna kuna dnevnog prometa. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 156,02 kn. To je za 0,02 kn ili 0,1 posto više nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 3,4 milijuna kuna tjednog prometa uz pad cijene na 375,99 kn (pad za 1,1 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 0,1 milijuna kuna tjednog prometa uz povećanje cijene na 487,01 kn (rast za 0,4 posto) jer su te dionice tražena roba na domaćem tržištu kapitala. Dionicama Atlantic grupe pojačano se trgovalo u srijedu, kada se u redovnom prometu protrgovalo 1,8 milijuna kuna. Cijena dionice Atlantic grupe spustila se u petak na 885,00 kn (tjedni pad za 1,5 posto).

Dionicama Rivijera Adria Poreč-RIVP pojačano se trgovalo u utorak, kada je ostvareno 1,0 milijuna kuna dnevnog prometa. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u petak na 106,10 indeksnih bodova (rast za 0,12 posto).

Stanko DABIĆ

Autor je vlasnik dionica HT, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Investitori, pratite vijesti o grčkoj krizi, koja utječe na stabilnost europskog financijskog tržišta, i budite oprezni

HT 5,7 mil. kn Adris grupa 3,5 mil. kn Atlantic grupa 2,6 mil. kn Podravka 1,8 mil. kn Rivijera Adria Poreč-RIVP 1,6 mil. kn

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike