Novosti
REAKCIJA IZ VUKOVARA NAKON ODLUKE VLADE

Penava: Od Vukovara se ponovno pravi grad slučaj
Objavljeno 25. lipnja, 2015.

Vezani članci

KAZNE ZA KRŠENJE PRAVA MANJINA

Ćirilica u Vukovaru bez odgode uz dogovor zastupnika SDP-a i HDZ-a

“Vukovar je preosjetljivo pitanje da bismo na temelju medija spekulirali o Vladinu prijedlogu prije negoli ga vidimo u cijelosti i temeljito proučimo. Prvo treba utvrditi odgovara li uopće Vladin prijedlog izmjena zakona i njihovih obrazloženja odluci Ustavnog suda, posebno s obzirom na dosadašnja negativna iskustva s aktualnom državnom vlasti”, ističe vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Smatra kako treba utvrditi i je li Vladin prijedlog usklađen s člankom 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji kao uvjet primjene odredbi svih manjinskih zakona navodi poštovanje pripadnika i hrvatskog naroda te razvijanja međusobnog razumijevanja i dijaloga.

- Iz ovoga što smo dosad pročitali možemo tek zaključiti da Vlada prijeti raspuštanjem legalno izabranoj gradskoj vlasti Vukovara te nas ne bi začudilo da Vlada opet potencira pitanje dvojezičnosti kako bi pokušala potaknuti nove sukobe i produbljivati podjele. Još jednom se od Vukovara pravi grad slučaj – ustvrdio je vukovarski gradonačelnik.

Pritom je spomenuo i kako u posljednji šest mjeseci gradske vlasti “vukovarsku priču okreću u pozitivnom smjeru“, pokretanjem gospodarstva, otvaranjem novih tvrtki i zapošljavanjem ljudi, u cilju, kako se ističe, gospodarskog napretka, razvoja i obnove grada dok Vukovar “Vlada stalno pokušava vratiti korak unatrag“.

- Grad Vukovar neće nasjesti na takve zlonamjerne igrice. Intenzivno radimo na izmjenama Statuta sukladno i odluci Ustavnog suda i na zadovoljstvo svih Vukovaraca, ali primarni nam je interes smanjiti stopu nezaposlenosti u gradu, spriječiti iseljavanje mladog, radno sposobnog stanovništva te podići životni standard. To je ono što je Vukovaru najpotrebnije – zaključio je Penava.

Inače, prema odluci Ustavnoga suda, Grad Vukovar je dužan izmjene Statuta napraviti do kraja kolovoza. Iz gradske uprave nedavno su, pak, izvijestili kako se na prijedlogu novog Statuta radi pa je održan i prvi sastanak s predstavnicima političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću. Tada je dogovoren još jedan takav sastanak, a potom bi uslijedila rasprava o prijedlogu novog Statuta Grada Vukovara. Međutim, ni na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, najavljenoj za 29. lipnja, o Statutu vjerojatno neće biti govora jer te točke na dnevnom redu – nema.