Ekonomija
FINA I HGK O DUGOVIMA POSLOVNIH SUBJEKATA

Tvrtke smanjile dugovanja za skoro 700 milijuna kuna
Objavljeno 23. lipnja, 2015.

Vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata nastavlja se kretati blago opadajućim trendom: krajem travnja iznosila je 28 milijardi kuna, za 668,9 milijuna kuna manje nego prethodnog mjeseca.

Iako se stanje čini povoljnije (u odnosu na prethodnu godinu vrijednost je manja za 10,7 milijardi kuna te najniža unatrag tri godine), u svojoj biti problem široke kulture neplaćanja ipak nije riješen. Da se trendovi suštinski ne mijenjaju pokazuje broj novoblokiranih poslovnih subjekata koji se kreće na razini od 2 do 3 tisuće subjekata mjesečno (u travnju 2,5 tisuća), bez naznake smanjenja.

- Instrument predstečajne nagodbe trenutno čeka primjenu novih okvira u Zakonu o stečaju koji bi trebao stupiti na snagu početkom srpnja, a koji kao osnovni instrument nije dosad donio očekivane brze rezultate: od listopada 2012. godine (kada je započela primjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi) do 12. svibnja 2015. ukupna vrijednost prijavljenih obveza u procesu predstečajne nagodbe iznosila je 73,6 milijardi kuna, od čega je za samo 42,1 % vrijednosti sklopljena nagodba, odnosno za samo 26,3 % prijavljenih predmeta - tumače ove podatke u Hrvatskoj gospodarskoj komori. (E.S.)

Automatsko pokretanje stečaja nakon 120 dana neprekinute blokade

Novi Stečajni zakon predviđa i automatsko pokretanje stečaja nakon 120 dana neprekinute blokade, što bi se prema trenutnim podacima odnosilo na gotovo 80 % blokiranih poslovnih subjekata (gotovo 40 tisuća subjekata) s neizvršenim osnovama za plaćanje u iznosu od oko 25 milijardi kuna (gotovo 90 % ukupnog iznosa neizvršenih obveza).

Možda ste propustili...

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike