Novosti
NEČASNI POSTUPCI DOČASNIKA HV-A

Dočasnik reketario ročnike – zapao u dugove i tražio za bolje ocjene po 200 kuna
Objavljeno 19. lipnja, 2015.
Ročnici su dočasniku plaćali reket, ali su ga nakon obuke prijavili vojnoj policiji

Vojna i sva ostala javnost zgrožena je viješću koja je procurila iz đakovačke vojarne Dračice, odnosno s obližnjeg Vojnog poligona Gašinci – o dočasniku koji je reketario mlade ročnike!

Nečasni dočasnik zaustavljen je u nečasnoj i odori koju nosi nedostojnoj raboti kada su ga, doznajemo neslužbeno, ročnici nakon obuke prijavili, a njega privela Vojna policija. Vojničku čast dočasnik je izgubio iznuđivanjem - po 200 kuna od mladih ročnika. Zauzvrat im je, doznajemo, obećavao bolje ocjene, koje, govorio im je, jamče bolje i sigurno radno mjesto u vojnoj budućnosti i hijerarhiji te da je baš on taj koji im to može osigurati. Kamo će u karijeri dospjeti ti mladići, pokazat će budućnost, no za nečasnog dočasnika sigurno je da si je ovim činom nanio mrlju na obrazu koja se ne može oprati. Kako neslužbeno doznajemo, mladi ročnici dočasniku reketaru, u strahu, bojazni od nadređenog i njegova autoriteta, poslušno su davali novac sve dok njihovo nezadovoljstvo nečasnim dočasnikom i njegovom gramzivošću nije kulminiralo, pa su ga prijavili Vojnoj policiji, koja ga je privela u ponedjeljak, 15. lipnja, na Vojnom poligonu Gašinci.

Kako neslužbeno doznajemo, dočasnik se pri privođenju još drznuo pokušati objasniti svoj čin, i to nevjerojatnim objašnjenjem - da u toj praksi nema ničeg neadekvatnog.

Nije znao da reketari ročnike “sa zaleđem”

Krajnje otežano je jučer bilo doći do bilo kakve, bar i neslužbene, informacije o dočasniku reketaru. Ipak, neslužbeno doznajemo da je riječ o, kaže naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman, “starom vojniku, staroj gardi, još iz početka rata, branitelju iz Domovinskog rata i da dolazi s brodskog područja”. Naš sugovornik kaže da je “reketario sve na kog je naletio, dok nije naletio na minu – na mlade ročnike koji u široj obitelji, za rodbinu, ujake, stričeve..., imaju generale i druge časnike, a što on nije znao”.

– Ročnici su mu za trajanja obuke davali traženi novac, čekajući završetak obuke i odlazak iz ročništva, nakon čega su sve ispričali, a dočasnik je potom priveden. Bili su to mladići koji u familiji, što bi se reklo, imaju zaleđe, a on nije znao na koga je naletio - ispričao je naš sugovornik. Neslužbeno doznajemo, pak, da je dočasnik iznuđeni novac trošio na klađenje u kladionicama, da je zbog klađenja zapao u kockarske dugove...

Vojna policija češlja vojarnu i poligon

I jučer su vojarna Dračice i Vojni poligon Gašinci bili pod pravom opsadom Vojne policije – njezinih pripadnika i službenih vozila, što je davalo dodatnu dramatičnost i napetost nesvakidašnjem slučaju. – I jučer (u četvrtak, nap.a.) vojarna je bila puna vojnih policajaca, nalik na opsadu, a nama što živimo prekoputa nje to je upalo u oči, no nije nam bilo jasno o čemu je riječ - ispričao nam je stanovnik Ulice Nikole Tesle, u kojoj se nalazi veliki kompleks vojarne.

Đakovačka javnost zgrožena je viješću o dočasniku reketaru.

- To je za svaku osudu – njega i kao čovjeka i kao osobe u odori i s vojnim činom - poručuju svi u glas. Neslužbeno doznajemo da Vojna policija češlja, provjerava po vojarni i vojnom poligonu ima li, uz dočasnika reketara, još netko tko se bavi tom nečasnom rabotom.

Suzana ŽUPAN
MORH ne pamti ovakav slučaj
Kaznena prijava i nečastan otpust za počinitelja

U Ministarstvu obrane jučer su nam potvrdili – da znaju za događaj, prijavu i privođenje dočasnika, da je dojavu zaprimila Vojna policija i na temelju nje odmah reagirala na odgovarajući način. - Nad jednom djelatnom vojnom osobom raspoređenom na Vojni poligon Gašinci provodi se kriminalističko istraživanje. O događaju je upoznato i Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku te će protiv počinitelja biti podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare - poručuju iz MORH-a. Svi naši jučerašnji pokušaji da od službenice u MORH-ovoj Službi za informiranje i izdavačku djelatnost dobijemo više informacija bili su neuspješni. – U tijeku je istraga. MORH ne pamti ovakav slučaj. Vojnoj policiji stigla je anonimna dojava i ona postupa po njoj. Utvrdi li se istinitost prijave, dočasnika čeka nečastan otpust iz vojske, a prema odredbama Zakona o službi u oružanim snagama - rekla nam je jučer u kratkom telefonskom razgovoru glasnogovornica MORH-a Ana Bulić, potvrdivši da je dočasnik sudjelovao u Domovinskom ratu.

U vojarni Dračice 2013. poginuo ročnik

Vojarna Dračice i VP Gašinci zbog nemilog događaja osvanuli su u medijima i 2013., kada je tijekom obuke na tom poligonu poginuo ročnik Marko Zalović (21) iz Martina, pokraj Našica. Tada je MORH izvijestio da je mladić stradao pri vraćanju dvaju tenkova M-84 s planiranih vojnih aktivnosti specijalističke vojne obuke vojnika specijalnosti 12A na automatskom tenkovskom strelištu VP-a Gašinci. Ročnik Zalović bio je u kanalu kraj ceste na poligonu kad je tenk nekontrolirano skrenuo i usmrtio ga na licu mjesta...

iznuđeni novac

osumnjičenik je navodno trošio u kladionici

Možda ste propustili...

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

PREDSJEDNIK SDSS-a o FORMIRANJU VLADE I PARLAMENTARNE VEĆINE

Pupovac: Nećemo dozvoliti poniženje i segregaciju po etničkoj ili političkoj osnovi