Kultura
IZLOŽBA U MUZEJU ĐAKOVŠTINE

Bogata ostavština J. J. Strossmayera
Objavljeno 30. svibnja, 2015.

ĐAKOVO – U Muzeju Đakovštine jučer je otvorena izložba “Ostavština biskupa J. J. Strossmayera”, čime je nastavljen program ovogodišnjih, 13. Strossmayerovih dana. Autor izložbe Borivoj Popovčak, upravitelj Strossmayerove Galerije starih majstora HAZU-a, rekao je da je izložba rekapitulacija Strossmayerovih najznačajnijih projekata i mecenatskih pothvata predstavljenih u posljednjih pet godina u Muzeju Đakovštine.

- Imenovanje J. J. Strossmayera biskupom 1849. godine značajan je datum u povijesti Hrvatske katoličke Crkve. Biskupov povratak u domovinu u rujnu 1850. godine označit će duhovni, kulturni, znanstveni i politički preobražaj Hrvatske. Njegov najveći projekt i graditeljski pothvat bila je gradnja đakovačke katedrale. Ta duhovna vertikala koja spaja nebo i zemlju, a po svom arhitektonskom sklopu i stilu zapad i istok, spomenik je kulture nulte kategorije, svojevrstan je muzej i galerija sama po sebi - kazao je Popovčak. Biskup Strossmayer financirao je ili pomogao gradnju i obnovu brojnih reprezentativnih objekata i crkava u Hrvatskoj, ali i javne građevine, poput palače HAZU, s kojom je povezana i Galerija starih majstora, kojoj je ostavio zbirku od 300 umjetnina, a čiji fundus se u međuvremenu povećao na 3000 umjetničkih djela.

- Strossmayer je pomagao i brojne umjetnike, pa se stoga danas s pravom možemo zapitati što bismo danas imali i u kojem bi se smjeru kretala hrvatska znanost i kultura da nije bilo velikog vladike, biskupa Josipa Jurja Strossmayera - rekao je Popovčak.

Na otvaranju su govorili i ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić, a izložbu je otvorio dogradonačelnik Mirko Ćurić istaknuvši da je Strossmayer bogata tema, kojom se već 13 godina bave Strossmayerovi dani. M.Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike