Kultura
OSJEČKOM KUSTOSU DODIJELJENA NAGRADA DRUŠTVA POVJESNIČARA UMJETNOSTI

Daniel Zec promijenio je opću sliku likovne scene
Objavljeno 29. svibnja, 2015.

OSIJEK - “Izuzetno sam počašćen priznanjem koje mi je dodijelilo Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske. Ono je doista velika nagrada za moj višegodišnji rad i uloženi trud. Priznanje je motivirajuće za moj predstojeći istraživački rad, ali me istodobno i dodatno obvezuje na još višu razinu stručnosti i profesionalnosti, kako bih opravdao priznanje. Moram, svakako, istaknuti da je knjiga “Osječki kipari prve polovice 20. stoljeća”, za koju sam dobio priznanje, realizirana zahvaljujući podršci moje matične ustanove – Muzeja likovnih umjetnosti. Stoga je nagrada ujedno i svojevrsno priznanje izdavačkom programu MLU-a”, ističe nagrađeni mr. sc. Daniel Zec, viši kustos.

Obrazloženja Komisije za dodjelu nagrade pročitala je dr. sc. Ivanka Reberski.

- Prema svemu sudeći Povelja DPUH čini se da je s vremenom poprimila značenje svojevrsnog priznanja za životno djelo, za 'posebni doprinos razvoju, priznanju i ugledu struke i umjetničke baštine', ostvaren uglavnom stručnim djelovanjem, a samo iznimno relevantnijim, objavljenim znanstvenim rezultatima. Mr. sc. Daniel Zec, i kao predstavnik mlađeg naraštaja povjesničara umjetnosti i svojim znanstveno-istraživačkim usmjerenjem i rezultatima, odudara od naprijed spomenutih standarda dosadašnjih dobitnika Povelje, što nimalo ne umanjuje njegov doprinos struci, već naprotiv - piše, između ostaloga u Obrazloženju.

Iz njegove se akademske edukacije, ističe komisija, mogu nazrijeti “profesionalne aspiracije povjesničara umjetnosti koje nadilaze normative stručne spreme u domeni kustoskih zvanja u nas”. Diplomirao je pov. umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao i nastavio doktorski studij povijesti umjetnosti. Kao stipendist usavršavao se na Henry Moore Institute u Leedsu.

- Iako kiparski segment nije najimpresivnija komponenta u povijesti osječke moderne umjetnosti svojim egzaktnim istraživanjima, znanstvenom interpretacijom i vrednovanjem četvorice osječkih kipara promijenio je opću sliku likovne scene ne samo Osijeka. Bez tog njegova, gotovo pionirskog pothvata osječka kulturna sredina nadalje bi istrajavala bez kiparske tradicije... - ocijenila je struka.

N.Vekić

Nagrada ujedno i svojevrsno priznanje izdavačkom programu MLU-a Osijek

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike