Osijek
KORAK DALJE U RECIKLAŽI

Tvrtka Unikom radi na uvođenju smeđih kanti za biootpad
Objavljeno 28. svibnja, 2015.

Osječka komunalna tvrtka Unikom potpuno je spremna za sljedeći korak u recikliranju otpada u osječkim kućanstvima, a riječ je o uvođenju smeđih kanti za biootpad.

No, iako već imaju studiju i građevinsku dozvolu za kompostanu na Biljskoj cesti sada su u potrazi za izvorom financija, jer je riječ o golemom ulaganju.

- Mi intenzivno radimo na smeđim kantama. Riječ je o prikupljanju organskog otpada kojeg ima najviše, a to znači da bi Osječani u budućnosti posebno odvajali smeće, poput ljuske od oguljenog krumpira ili ljuske od jaja, staro voće i povrće. Trenutačno smo u pregovorima i s Fondom za zaštitu okoliša, a aplicirat ćemo i na nekoliko natječaja jer cijela ova priča nema smisla bez kompostane za preradu takvog bio otpada. Smeđe kante za sada su uvela manja mjesta poput Krka ili Čakovca, ali ovo u Osijeku bila bi velika priča - najavljuje Stevo Anetić, voditelj RJ Čistoća tvrtke Unikom.

Inače, Unikom je ovih dana najavio i kako neće dalje razvijati sustav prikupljanja papira i plastike na ekootocima, jer vjeruju kako je ovaj problem velikim dijelom riješen podjelom kanti u privatnim kućanstvima.

- Mi trenutačno imamo 60 gnijezda s ekootocima i još oko 14 pojedinačnih posuda za papir na različitim lokacijama u gradu. Taj broj nećemo povećavati, ali nam je plan razvijati sustav prikupljanja stakla i limenki na ekootocima jer to nismo razvili od vrata do vrata. Tako bismo korak po korak povećavali broj posuda za staklo i limenke i to da bar na svakih kilometar bude po jedna takva posuda, a da građani ne moraju daleko hodati od svojih vrata do odlagališta. Što se tiče plavih kanti svaka je zgrada kolektivnog stanovanja dobila od dvije do četiri kante, ali taj broj je moguće i povećati bez naknade. Znači, ako neka zgrada ili kućanstvo smatraju da im sadašnji broj plavih kanti nije dostatan, mogu tražiti i besplatno dobiti još kanti, a još uvijek nam se mogu javiti i oni Osječani koji uopće nisu podigli svoju plavu posudu do sada - naglašava Anetić. N. Z. Eberhard

ŠTO ĆE SE BACATI U SMEĐE KANTE

Kada Osijek dobije smeđe kante, ponovno će se morati provesti i edukacija Osječana o tome što se u takve kante odbacuje. Tako u biootpad, između ostaloga, pripadaju kuhinjski otpad (kore voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice čaja, kruh, listovi kupusnjača), vrtni ili zeleni otpad, ali ne i meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti. Zanimljivo je da smeđe kante u sebi sadrže aditive koji sprječavaju razvoj bakterija, plijesni i gljivica, pa bi s njima trebao nestati i nepodnošljivi smrad.

Možda ste propustili...

DAN SVETOG FLORIJANA OBILJEŽEN NA TRGU ANTE STARČEVIĆA

Dario (7): Kada odrastem, bit ću i ja vatrogasac!

Najčitanije iz rubrike