Novosti
U OSIJEKU PREDSTAVLJENA NOVA REFERENDUMSKA INICIJATIVA POD GESLOM “NEĆETE BEZ NARODA”

Prikupljanje potpisa Za referendum od 30. svibnja
Objavljeno 22. svibnja, 2015.

Prikupljanje potpisa inicijative “Za referendum” pod geslom “Nećete bez naroda” počinje 30. svibnja i trajat će do 13. lipnja, najavili su i objasnili cilj jučer na konferenciji koordinator inicijative Željko Stipić, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, doc. dr. sc. Mato Palić, s Pravnog fakulteta u Osijeku, i Ivana Primorac Bogaljević, koordinatorica za Osijek.

Pozvavši građane da se odazovu, ali i volontiraju u prikupljanju, kazali su kako se u organizaciju uključilo 15 sindikata i sedam civilnih udruga. Morat će prikupiti 800 tisuća potpisa, jer se provodi za dva pitanja. Naime, ovim se referendumom želi postići da se za valjanost referenduma smanji broj potrebnih potpisa sa 400.000 na 200.000 te da se, kao i do sada, nastavi njihovo prikupljanje na svim mjestima na kojima je dopušteno javno okupljanje, umjesto što se to planira ograničiti novim zakonom.

- Naša država ima najviši prag u Europi za prolaznost referenduma, pa je stoga zovu “zemljom bojažljive demokracije”. Ograničavanjem prikupljanja potpisa za buduće referendume u uredima državne uprave ispada da će građanima potpise prikupljati upravo oni protiv čijih se odluka i raspisuju referendumi - čulo se na jučerašnjoj konferenciji u Osijeku.D.Pejić

Možda ste propustili...