Kultura
IZLOŽBA U ZGRADI MAGISTRATA MUZEJA SLAVONIJE

Od rođenja do danas Strossmayer je višestruko povezan s Osijekom
Objavljeno 22. svibnja, 2015.

OSIJEK - U zgradi Magistrata Muzeja Slavonije u Tvrđi svečano je otvorena izložba Josip Juraj Strossmayer u Osijeku autora Grgura Marka Ivankovića. Izložba se može pogledati do 4. veljače 2016.

“Veseli me što smo se okupili kako bismo večeras svečano obilježili, na 115. obljetnicu posvećenja gornjogradske župne crkve svetoga Petra i Pavla, velike Strossmayerove jubileje 200 godina od rođenja u Osijeku 1815. i 110 godina od smrti 1905. u Đakovu”, rekao je na otvorenju autor.

Ovom izložbom Muzej Slavonije želi istaknuti osobne dodire biskupa i rodnog grada Osijeka. Veze koje neprekidno traju od njegova rođenja do danas: od krštenja u baroknoj gornjogradskoj župnoj crkvi svetog Petra i Pavla 1815., mature u slavnoj osječkoj Gimnaziji 1831., preko povratka parobrodom iz Beča u Osijek kao biskupa bosansko-đakovačkog i srijemskog 1850., velikog župana Virovitičke županije sa sjedišem u Osijeku 1861./62., donatora prostora za gradnju Velike kraljevske gimnazije 1880. i uspostave Biskupskog dječačkog sjemeništa u Osijeku 1898. do svečane posvete nove gornjogradske župne crkve 1900.

“Njegovom smrću 1905. godine veze s Osijekom ne prestaju nego neprekidno rastu. Njegovo mrtvo tijelo balzamirao je osječki gradski fizik dr. Alfons Muža, žalobnu koračnicu skladao mu je osječki skladatelj Valerius Friml. Gornjogradska Duga ulica njemu u čast preimenovana je u Ulicu biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Osječani i stanovnici mnogih gradova i sela darovali su novac za gradnju Strossmayerova spomenika u Osijeku, rad Rudolfa Valdeca 1915. godine. Strossmayer se našao i u društvu slobodnih zidara na skici za svečani zastor osječkog kazališta, rad Osječanina Bele Csikosa Sesije iz 1916. Njegovo je prezime bečki vrtni arhitekt Fritz Kratochwil iskoristio kao šifru svoga rada za pozivni natječaj vezan uz uređenje središnjeg dijela Osijeka 1925. Osječko sveučilište, utemeljeno 1975. godine, od 1990. nosi ime Josipa Jurja Strossmayera. Zahvaljujući raznovrsnom i bogatom fundusu Muzeja Slavonije u Osijeku te posuđenoj originalnoj građi i preslicima originala iz drugih kulturnih ustanova u gradu Osijeku, Hrvatskoj i inozemstvu osmislili smo izložbu i pokušali predstaviti veze jednoga velikoga čovjeka i njegova voljenoga grada. Strossmayera i Osijeka. Sjetimo se da je Strossmayer rođen i živio u vremenu u kojem je Osijek još bio najveći grad u Hrvatskoj te da je ulicama Osijeka u to vrijeme krenuo prvi tramvaj u našoj zemlji”, podsjetio je Ivanković.

Njegovom smrću 1905. veze s Osijekom ne prestaju, nego neprekidno rastu

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike