Novosti
“SMJENA GENERACIJA” NA HRVATSKOM TRŽIŠTU RADA

U četiri mjeseca na birou završilo
više od 10 tisuća starijih od 50 godina
Objavljeno 19. svibnja, 2015.
HOĆE LI VLADINE MJERE ZA MLADE NA BURZU OTJERATI “STARE” RADNIKE?

Na području istočne Hrvatske nastavlja se trend tzv. zanavljanja radne snage započet početkom prošle godine.

Riječ je o zbrinjavanju, uvjetno rečeno, starijih radnika, onih iznad 50 i nešto godina, i zapošljavanju mladih uz poticaje.

Slijedom toga samo od sebe nameće se pitanje hoće li Vladine poticajne mjere za mlade na burzu otjerati sve, uvjetno rečeno, stare radnike, koji, nakon što im istekne pravo na novčanu naknadu, ostaju posve nezaštićeni.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava na naš upit o toj temi ističu “da se pri odobravanju potpora za zapošljavanje bilo koje ciljane skupine nezaposlenih strogo vodi računa o tome da poslodavci ne zamjenjuju postojeću radnu snagu osobama koje zapošljavaju uz potpore”.

Potpore ne mogu dobiti svi

- Državne potpore za zapošljavanje koje dodjeljuje Hrvatski zavod za zapošljavanje regulirane su Zakonom o državnim potporama te zakonodavstvom EU-a te su uvjeti i načini njihova korištenja strogo regulirani kako ne bi došlo do zloporabe. Naime, potpore za zapošljavanje mogu se dodijeliti isključivo poslodavcima koji nemaju iskazan višak radnika u posljednjih šest mjeseci ili smanjenje broja zaposlenih utvrđeno na dan podnošenja zahtjeva za korištenje sredstava Zavoda u odnosu prema prosječnom broju zaposlenih - navode iz Ministarstva rada.

Kako dalje objašnjavaju, potpore za zapošljavanje dodjeljuju se u obliku subvencija za plaće isključivo za novozaposlene osobe i iznose 50 % godišnjeg troška brutoplaće za radnike bez zanimanja i radnike sa zanimanjem stečenim prema programima srednjoškolskog obrazovanja te 30 % godišnjeg troška brutoplaće za radnike sa zanimanjem stečenim prema programima visokoškolskog obrazovanja za malog i srednjeg poslodavaca, a 30 % za velikog poslodavaca za sve skupine osoba koje se zapošljavaju uz potporu.

Dodaju da je u prva četiri mjeseca 2015. godine izravno iz radnog odnosa u evidenciju nezaposlenih starijih od 50 godina novoprijavljeno 10.308 osoba, što je za 3 % manje nego u istom razdoblju prošle godine.

- Gotovo polovina tih radnika (49,7 %) došla je u evidenciju nezaposlenih zbog isteka ugovora o radu na određeno vrijeme ili prestanka sezonskih aktivnosti. Osobito je smanjen njihov broj ulazaka u nezaposlenost zbog poslovno uvjetovanog otkaza (za 13,2 %) te zbog prestanka rada poslodavca (za 27,5 %). Imati 50 godina i postati nezaposlen ne znači da za te osobe završava radni vijek. U prilog tome govore podaci da je u prva četiri mjeseca ove godine iz evidencije Zavoda zaposleno 9589 osoba u dobi iznad 50 godina, što je za 1231 osobu ili 14,7 % više nego u isto vrijeme prošle godine. Velika većina tih osoba (95,5 %) zaposlena je na temelju zasnivanja radnog odnosa, njih 9160 (za 12,9 % više nego u prva četiri mjeseca 2014.), a preostalih 429 osoba zaposleno je na temelju drugih poslovnih aktivnosti (registriranje trgovačkog društva, obrta i sl.), zaključuju iz Ministarstva rada.

Slab interes za starije radnike

Međutim, Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a smatra da se mjere za zapošljavanje starijih radnika gotovo i ne primjenjuju.

- One su uglavnom nepoznanica, uvjetovane su i za njih nema dostatnog interesa. One bi trebale biti puno jače, poticajnije i razvrstane po strukturi nezaposlenih starijih radnika, jer na Zavodu za zapošljavanje sigurno ima onih koji se nikada ne mogu ili neće zaposliti zbog niza razloga i okolnosti, bolesti, invalidnosti i dr., oni sigurno čine znatan broj nezaposlenih - kaže Orešković.

- Poseban je problem činjenica što ima dosta radnika koji, nakon što im istekne pravo na novčanu naknadu, ostaju bez ikakvih primanja, ostaje im samo otpremnina koju su dobili, ali to se brzo potroši, posao je dalje teško naći, tako da im jedino preostaje skroman i težak život do kakve-takve mirovine - zaključuje čelnik PPDIV-a.

Zdenka RUPČIĆ

ŠIMO OREŠKOVIĆ

predsjednik Sindikata PPDIV-a

Mjere za mlade neće istisnuti starije radnike jer su gotovo svi već otišli iz poduzeća

"Mjere Vlade RH za zapošljavanje mladih sigurno su došle prekasno, u strukturi nezaposlenih oni čine 40 % i to već niz godina, što je katastrofa, i zato se javio val mladih koji odlazi iz Hrvatske i traži zaposlenje u drugim zemljama EU-a. Ali moram reći da je nezaposlenost mladih problem u većem dijelu EU-a, bar onih zemalja koje su u posljednjih petnaest godina ušle u Europsku uniju, te je stoga i Europska komisija predvidjela šest milijardi eura iz svog budžeta za zapošljavanje mladih, od čega je i Hrvatska povukla značajna sredstva. Te mjere sigurno neće istisnuti ili ugroziti starije radnike, oni su ionako gotovo svi već otišli iz poduzeća, na ovaj ili onaj način," kaže Orešković.

MINISTARSTVO RADA
Za osobe starije od 50 godina ima niz mjera zapošljavanja

Za osobe iznad 50 godina postoji i niz mjera aktivne politike zapošljavanja koje mogu pomoći bržem zapošljavanju te skupine nezaposlenih osoba, navode iz Ministarstva rada. U prva četiri mjeseca 2015. novouključenih u mjere aktivne politike zapošljavanja osoba u dobi iznad 50 godina bilo je 940, a aktivnih korisnika mjera aktivne politike zapošljavanja u dobi iznad 50 godina bilo je 2288. Među korisnicima mjera aktivne politike zapošljavanja u prva četiri mjeseca 2015. godine 343 su korisnika potpore za samozapošljavanje.

POTICAJI ZA MLADE 22.800 KN, A ZA STARIJE OD 50 - 28.000 KN

Kada je riječ o potpori za zapošljavanje mlade osobe bez radnog staža, iznos je nešto niži nego za ostale skupine nezaposlenih jer je smanjen za doprinose na plaću koji se ne moraju plaćati prvih godinu dana ako je riječ o prvom zapošljavanju, pa je tako, primjerice, iznos potpore za osobu stariju od 50 godina koja je završila srednjoškolsko obrazovanje 28.000 kuna, a za mladu osobu bez radnog iskustva koja je završila srednjoškolsko obrazovanje 22.800 kuna.

9589

osoba iznad 50 godina zaposleno je u prva četiri mjeseca ove godine

14,7%

to je više, tvrde iz Ministarstva rada, nego u isto vrijeme lani

9160

osoba od njih zaposleno je na temelju zasnivanja radnog odnosa

429

osoba zaposleno je na temelju drugih poslovnih aktivnosti (registriranje trgovačkog društva, obrta i sl.)

NAKON ISTEKA

PRAVA NA NOVČANU NAKNADU STARIJI OD 50 OSTAJU NEZAŠTIĆENI

Možda ste propustili...

POTROŠAČKE CIJENE U TRAVNJU 3,7 POSTO VIŠE NEGO LANI

Najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine

PREGOVORI O SASTAVU I PROGRAMU NOVE VLADE

Dogovor uskoro, manjine će imati potpredsjednika Sabora

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA O NESLUŽBENIM APLIKACIJAMA:

Podatci o kvaliteti zraka često nisu točni