Novosti
MALVERZACIJE S PRODAJOM TRUPACA

Zbog gospodarskog kriminala istraga nad dvadeset osoba
Objavljeno 5. svibnja, 2015.
Sumnja se da su Hrvatske šume oštećene za više od 14 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvadeset osoba zbog sumnje u zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja i pomaganja u zlouporabi povjerenja te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Riječ je o pet godina starim malverzacijama s prodajom trupaca u podružnici Uprave šuma Našice privatnim pilanama u Našicama i Đurđenovcu. Osječki ŽDO objavio je samo godišta okrivljenih. Kako neslužbeno doznajemo, prvookrivljeni je bivši voditelj našičke podružnice Hrvatskih šuma Davorin Fekete, a osim njega uhićeni su i direktori privatnih tvrtki Cronad d.o.o. iz Našica te TH Drvo d.o.o. za piljenje i blanjanje drva iz Đurđenovca.

Prema objavljenim podacima, osnovano se sumnja da je prvookrivljeni počinio niz kaznenih djela, kojima je Hrvatske šume oštetio za više od 14 milijuna kuna. Bivšeg voditelja UŠ Našice tereti se da je od ožujka do prosinca 2009. nezakonito ugovarao kupoprodaju pilanskih trupaca u dogovoru s petookrivljenikom i njegovim bratom šestookrivljenikom, formalnim imateljima udjela u Cronadu, kojem je pribavio znatnu imovinsku dobit, a time je oštetio podružnicu Hrvatskih šuma za 9.619.380 kuna. Iako pilana nije redovito plaćala trupce, prvookrivljeni je i dalje nalagao isporuku i nije raskinuo ugovor te naplatio nastala potraživanja. Da stvar bude gora, stvarni imatelj poslovnih udjela u Cronadu je bivši voditelj UŠ Našice.

Također, prvookrivljenom se na teret stavlja i nezakonita isporuke trupaca đurđenovačkoj tvrtki TH Drvo od veljače do siječnja 2011. godine i pribavljanja ilegalne imovinske dobiti tom trgovačkom društvu, a pri čemu je podružnica UŠ u Našicama oštećena za 5.739.820 kuna. Prvookrivljeni je i u ovom slučaju imao istu praksu – nije naplatio potraživanja za isporučenu robu, nego je i dalje nalagao isporuku trupaca, i to u znatno većim količinama od ugovorenih. Osim toga, bivšeg voditelja UŠ Našice tereti se da je u dogovoru s direktorom Cronada naložio da sa žiroračuna ili iz blagajne društva isplati više pozajmica formalno na petog, šestog i sedmog okrivljenika i da onda oni njemu predaju novac, iako je bio svjestan da to neće učiniti. Time je Cronadu pribavljena imovinska korist u iznosu od 1.803.481 kuna. Također postoji osnovana sumnja da je jedan od direktora Cronada T. H. u cilju pribavljanja nezakonite imovinske koristi u iznosu od 1.104.600 kuna kupio kotlovnicu po višestruko povećanoj cijeni od tržišne vrijednosti.

Trećeokrivljenu, direktoricu TH Drvo iz Đurđenovca, tereti se za krivotvorenje dokumentacije te stvaranje nepostojeće obveze koje za podlogu nisu imale dug za zatvaranje višestruke kompenzacije. Ostali okrivljenici terete se za krivotvorenje inventurnih lista.

Snježana FRIDL
Istražni zatvor za četvero okrivljenih

Prvih je sedmero okrivljenika uhićeno i ispitano u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu, nakon čega je sudac istrage odredio istražni zatvor protiv prvih četvero okrivljenika zbog opasnosti od ometanja istrage.

Možda ste propustili...