Osijek
STUDENTICA MATEJA HRŽICA POHAĐALA JE ELEKTROTEHNIČKU I PROMETNU ŠKOLU

Super sam se uklopila u muški razred
Objavljeno 4. svibnja, 2015.

Vezani članci

DVA DODATNA BODA PRI UPISU

Trebaju li nam "ženske" i "muške" srednje škole

Jedna od rijetkih Osječanki koja se odlučila srednjoškolsko obrazovanje provesti u muškom društvu u Elektrotehničkoj i prometnoj školi je danas 22-godišnja Mateja Hržica, koja je svoju fakultetsku naobrazbu odlučila steći na Elektrotehničkom fakultetu, gdje je na prvoj godini diplomskog studija.

- Još u osnovnoj školi bavila sam se informatikom i voljela tehnički, u čemu sam bila uspješna i na državnim natjecanjima. Majka je neizravno utjecala na mene upozorivši me da s gimnazijom koju sam željela upisati nemam nikakvu titulu, a u tzv. Emši je bio gimnazijski program fizike i matematike. Tako sam upisala Elektrotehničku i prometnu školu, što zbog njezina nagovaranja, ali i jednog dečka koji mi se ondje sviđao. Bilo mi je odlično i mogu čak reći da mi je draže boraviti u muškom nego u ženskom društvu. Ondje sam se super uklopila, iako sam u razredu bila jedina djevojka. Imala sam prijatelja s kojima sam mogla razgovarati o haljinama, ali i one s kojima bih komentirala automobile ili izlazila baš kao što bih izišla s prijateljicom - ispričala nam je Mateja koja uz studij volontira u Microsoft Student Partner programu gdje je – jedina žena!

Iako kaže da bi joj bilo čudno doći, primjerice, kod muškog kozmetičara, ili odgojitelja u vrtiću, Mateja smatra da je dobro poticati upise u srednje škole podzastupljenog spola. Stoga podržava predložena dva boda i nada se da će jednoga dana omjer u usmjerenjima biti 50:50.

- Zašto ne bi bili ravnopravni? A ako će nekoga dodatni bodovi motivirati na upis, treba ih svakako omogućiti. Svatko može raditi posao koji voli i za koji se zanima. Ja sam odabrala i nisam pogriješila - kaže Mateja Hržica. M. Mihelić

Mateja uz studij volontira u Microsoft Student Partner programu gdje je – jedina žena

Možda ste propustili...

UČENICI “RUĐERICE” IZLAŽU U GISKO-U

Umjetna inteligencija u srednjoškolskoj lektiri

EDUKATIVNE AKTIVNOSTI U OSNOVNOJ ŠKOLI ERNESTINOVO

Kako se ponašati u prometu i izbjeći prometne nesreće

Najčitanije iz rubrike