Novosti
NAJDUGOVJEČNIJI ZASTUPNIK NAPUSTIO HRVATSKI SABOR

Šeks odlazi na Pantovčak, na njegovo mjesto sjest će gradonačelnik Našica
Objavljeno 29. travnja, 2015.
- Ne kanim baciti koplje u trnje - rekao je Šeks

Vladimir Šeks, zastupnik HDZ-a, podnio je neopozivu ostavku na zastupničku dužnost.

Kako je rekao novinarima u Saboru, odlazi na dužnost posebnog savjetnika Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH, za ustavnopravna pitanja.

- Dužnost savjetnika je nespojiva s mandatom zastupnika i zato sam podnio ostavku. Nakon 25 godina došlo je vrijeme da se rastanem od Hrvatskog sabora - kazao je Šeks koji će u Uredu predsjednice raditi bez naknade, a namjerava aktivirati mirovinu za koju je već davno stekao uvjete.

- To je dogovor s predsjednicom i s mojom željom da se više ne kandidiram za Sabor, da više ne sudjelujem ni u izvršnoj vlasti. Ja sam dovoljno već mandata odradio, bio sam i u vladi, na različitim drugim državnim dužnostima, a sad je vrijeme za mlađe - poručio je Šeks.

O Šeksovu nasljedniku u saborskim klupama, kako doznajemo od visokog dužnosnika HDZ-a, odlučit će Predsjedništvo stranke danas ili sutra na telefonskoj sjednici. Birat će se između nekoliko kandidata koji su bili na listi za Sabor u IV. izbornoj jedinici – gradonačelnika Našica Krešimira Žagara, Josipa Kompanovića iz Belog Manastira, bivšeg gradonačelnika Donjeg Miholjca Stjepana Viduke i Tugomira Kuduza iz Osijeka. No, najizgledniji kandidat kojeg će podržati Predsjedništvo HDZ-a i koji će vjerojatno postati novi saborski zastupnik je Krešimir Žagar.

Vladimir Šeks je novinarima u utorak rekao i da odluku o odlasku iz Sabora nije donio iznenada.

- Već dugo u meni sazrijeva jedna želja, budući da ne kanim, da bude potpuno jasno, baciti koplje u trnje i da se više ne želim kandidirati za Sabor, ni biti u izvršnoj vlasti. Ja ću koncem ove godine navršiti 73 godine i tražio sam način i prostor kako da ostanem u politici, ali u daleko mirnijoj poziciji - objasnio je Šeks, najdugovječniji saborski zastupnik i jedini koji je u parlamentu bio u svim mandatima od neovisnosti Hrvatske.

Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović priopćeno je kako će “njegovo bogato političko iskustvo, kao i njegova neupitna stručnost, uz činjenicu kako je bio jedini zastupnik u svim sazivima Hrvatskog sabora od neovisnosti Republike Hrvatske i jedan od tvoraca prvog hrvatskog Ustava”, itekako predsjednici biti korisni u obavljanju njezinih zadaća. “Osobito cijenim njegovu odluku da nakon uspješne karijere saborskog zastupnika svojim znanjem i iskustvom dodatno osnaži moj savjetnički tim”, istaknuto je u priopćenju predsjednice.

Dijana PAVLOVIĆ/Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

INGRID ANTIČEVIĆ MARINOVIĆ

zastupnica SDP-a

Njegov klub nema zamjenu za takvog čovjeka

Ingrid Antičević Marinović, zastupnica SDP-a, rekla je kako joj je žao što Šeks odlazi. "Sabor u cjelini, pogotovo mi koji smo se više bavili područjem zakonodavstva, procedure i pravosuđa, gubi njegovim odlaskom. Bio je zaista dostojan politički protivnik i meni je žao što je otišao, ali to više govori o njegovu klubu. Oni nemaju zamjenu za takvog čovjeka, no njegovih usluga su se već odavno odrekli", rekla je Antičević Marinović. Dodala je kako je Vladimir Šeks puno dao u stvaranju hrvatskog Ustava i ustavne procedure. Predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordana Sobol (SDP) rekla je kako je sjednica zakazana za srijedu te će predložiti nadopunu dnevnog reda Šeksovim zahtjevom. Komentirajući Šeksov odlazak, Gordana Sobol je rekla: “Kolege dolaze i odlaze, no u slučaju Šeksa to je ipak drugačije.”

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

predsjednica RH

Koristit će mi njegovo bogato političko iskustvo i njegova neupitna stručnost

Možda ste propustili...