Sport
DRAMATIČNA NEDJELJA

Osijek se već mirio s remijem, a onda se ukazao Laštro i raspametio Gradski vrt
Objavljeno 19. travnja, 2015.
Osijek je “fenjer” tablice sada prepustio Štimčevom Zadru

Jednom je nakon dramatične pobjede svoje momčadi Gustavo Poyet, tada mendažer engleskog prvoligaša Sunderlanda, rekao: “Ova me igra iz tjedna u tjedan pokušava ubiti.“

Upravo su tako nešto pokušali nogometaši Osijeka učiniti svojim navijačima u susretu sa Zadrom, koji im je bio posljednji vlak za zadržavanje u ravnopravnoj borbi za opstanak. I sve je za Osječane izgledalo grozno loše do 93. minute i trenutka kada se ukazao stoper Neven Laštro i iz gužve pogodio glavom za iznimno važnu pobjedu Osijeka. Tako je horor na kraju imao sretan kraj, što se događa rijetko, ali su Osječani konačno dočekali i sočan poljubac sreće. Definitivno je, za “bijelo-plave”, stigao u pravom trenutku.

Rano vodstvo, pa Pešićeva bomba iznenađenja

Osijek je odlično ušao u utakmicu. Prvih desetak minuta navalio je sa svih strana na vrata gostiju i to mu se brzo isplatilo u obliku vodstva koje je donio Perošević već u šestoj minuti nakon lijepog ubačaja Škorića. I prije toga je bilo opasno pred Matkovićem. U trećoj minuti Šorša je iskoristio zbunjenost u obrani Zadra, jer je prethodno bilo označeno zaleđe, ali Perošević nije igrao loptom pa se akcija mogla nastaviti. Šorša je uletio iz drugog plana, ali povratna lopta nije bila točna. No zato je Šorša nakon Osijekova vodstva strijelcu Peroševiću pripremio čistu priliku za drugi pogodak. U devetoj minuti vižljasto Osijekovo krilo probilo se po desnoj strani, slijedila je odlična povratna lopta za Peroševića, koji iz trka puca s desetak metara, ali jako loše pa nije bilo opasnosti za vrata Zadra. Nakon toga Osječani su zbog posve nerazumljivih razloga popustili u angažmanu pa su gosti polako počeli hvatati zrak. Ubrzo je stigla i prva prijetnja, ali Krstanović se nije uspio na pravi način snaći nakon ubačaja Čirjaka. Čudno je Osijek igrao u tom razdoblju. Njegovi vezni igrači nisu se uspjeli nametnuti na sredini terena, pa se uglavnom igra preskakala dugim loptama iz zadnje linije na napadače, a to nije donijelo nikakvu korist, već je Zadranima samo omogućilo mirniju igru. Taj neočekivani pad u igri Osječana ubrzo je kažnjen, nakon što je Pešić, u 23. minuti, s više od 25 metara odlučio iskušati sreću i to se pokazalo odličnim za njegovu momčad. Nitko mu nije izišao u blok, a ostao je dojam kako je i vratar Osijeka Mikulić zaspao u toj situaciji pa je lopta, na užas domaćih navijača, završila u mreži. Bio je to prvi udarac Zadrana prema vratima i odmah je odsjeo iza leđa vratara Osijeka. Do odmora bilo je u nekoliko navrata „veselo“ pred Mikulićevim vratima jer su Osječani igranje obrane do življavali vrlo paušalno. Daleko su stajali od suparničkih igrača i to ih je moglo skupo koštati u 44. minuti, kada je nakon povratne lopte Pešića Jerbić odlično pucao s ruba kaznenog prostora, ali je Mikulić ovaj put bio spreman i taj je snažan udarac uspio skrenuti u korner.

Laštro raspametio Gradski vrt

Uvodne minute nastavaka susreta protekle su mirno. Zadrani su bili zadovoljni rezultatom i izgledali su vrlo samouvjereno, a Osijek se mučio sam sa sobom. Ipak, nakon sat vremena igre počeo se stezati novi obruč oko kaznenog prostora gostiju. Osijek je spustio gard i krenuo u napad. Puno toga dolazilo je s bokova, ali ti ubačaji nisu donijeli posebnu korist “bijelo-plavima” jer su Ješe i posebno Jerbić bili sjajni u skok-igri. Onda smo u 63. minuti vidjeli trenutak Jamakove genijalnosti. Poslao je sjajnu okomitu loptu za Aneffa, koja je Urugvajca dovela oči u oči s Matkovićem, ali je vratar Zadra odlično reagirao i obranio Aneffov prizemni udarac u bliži kut. Taj nalet Osijeka podigao je na noge i publiku. Krenula je glasna podrška s istočne tribine, navijalo se, ali i strepjelo jer su minute doslovce letjele, a Zadar je vrlo uspješno odolijevao, a oko 80. minute čak i zaustavio taj nalet Osijeka i uspio ovladati posjedom lopte. Mogli su Zadrani i posve šokirati Gradski vrt u 79. minuti, kada je Mikulić odlično obranio udarac Banovića iz neposredne blizine, a onda se sve okrenulo. U 82. minuti goste je stigla nesreća. Terkeš je povukao Glavaša za dres i zaradio drugu javnu opomenu, zbog koje je morao u svlačionicu prije kraja susreta. Bio je to dodatni poticaj za domaćina da krene u završni napad. Trener gostiju Igor Štimac znao je što slijedi pa je u igru poslao još jednog visokog igrača, Ikića. I kada se činilo da će svi pokušaji Osijeka ostati uzaludni, u trećoj minuti sudačke nadoknade Laštro je glavom pogodio za pobjedu Osječana, što je doslovce raspametilo sve koji su bili na stadionu. Kakvo je to slavlje, ali i olakšanje, bilo za navijače “bijelo-plavih”, a možemo si samo zamisliti koliko je devastirajuće djelovalo na Zadrane, kojima je iz džepa već virio jedan veliki bod…

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion: Gradski vrt. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 3000. Sudac: Fran Jović (Zagreb) - 7. Strijelci: 1:0 Perošević (6), 1:1 Pešić (23), 2:1 Laštro (90). Žuti kartoni: Matas (Osijek), Terkeš, Ikić (Zadar). Crveni kartoni: Terkeš (Zadar)

IGRAČ UTAKMICE: NEVEN LAŠTRO (OSIJEK)

OSIJEK                                        2  (1)

Mikulić 6, Matas 5,5, Bralić 6, Laštro 7,5, Barišić 7, Šorša 6,5, Vojnović 6,5, Jamak 5 (od 87. Lukić -), Škorić 6, Perošević 6,5, Aneff 5,5 (od 63. Glavaš 6)

ZADAR                                         1  (1)

Matković 6,5, Terkeš 5, Ješe 6,5, Jerbić 6,5, Krajačić 5,5, Pušić 6, Banović 6, Gabrić 5,5 (od 46. Sarić 5), Čirjak 6 (od 63. Okechukwu 5), Pešić 6,5, Krstanović 6 (od 88. Ikić -)

PLUS

Pogodak Nevena Laštre u 93. minuti definitivno je zlata vrijedan za Osijek. Ne samo zato što je Osječane ostavio u životu kada je u pitanju borba za opstanak nego i zbog toga što su tim pogotkom stekli prednost u međusobnim susretima sa Zadrom, što također može biti ključno u krajnjem raspletu.

MINUS

Ipak je bilo grča, i to puno grča, kod Osijeka u utakmici. Teško su Osječani stvarali igru, imali puno problema s obranom, ali su se na kraju izvukli kroz iglene uši. Iz svega treba izvući pouke, jer je golema šteta za dlaku izbjegnuta.

1:0

Škorić je ubacio loptu slijeva u sredinu kaznenog prostora, a tamo je na nju naletio Perošević i glavom lijepo matirao Matkovića

1:1

Pešić je potegnuo s više od 25 metara i uspio uhvatiti Mikulića na spavanju, pa je lopta završila u desnom kutu

2:1

Matas je ubacio u kazneni prostor, a tamo se u velikoj gužvi najbolje snašao Laštro i glavom pogodio donji lijevi kut

Rođendanski dar

Pobjedom nad Zadrom “bijelo-plavi” su uručili najbolji dar Kohorti

Bivši u osječkoj loži

Derbi začelja u Osijek je privukao oko 3000 gledatelja, a zanimljivo je bilo vidjeti svečanu ložu Gradskog vrta, koja je bila nakrcana “bivšima”. Tako su u njoj sjedila dva bivša gradonačelnika Osijeka, Zlatko Kramarić i Krešimir Bubalo, ali i sadašnji Ivica Vrkić. U loži su mjesto zauzeli i bivši predsjednici NK Osijek Željko Huber, Vladimir Bučević, Zdravko Josić i donedavni Slobodan Tolj. Utakmicu je došao pogledati i bivši trener Osijeka, ali i Zadra Stanko Mršić, a iz Pečuha je stigao trener tamošnjeg prvoligaša Robert Jarni. U Gradskom vrtu Štimcu je podršku došao dati i njegov prijatelj, nekada sveprisutni, Mate Biljarist.

Možda ste propustili...

U OSJEČKOM PERIVOJU SPREMAJU SE ZA MEĐUNARODNI TURNIR

Osijek Open i ove će godine okupiti brojno i vrlo dobro tenisko društvo

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

Najčitanije iz rubrike