Kultura
VELIKI OSJEČKI MOST

Sve vojske preko Osijeka
Objavljeno 17. travnja, 2015.

ZAGREB - U HAZU-a je predstavljeno dvojezično izdanje knjige Veliki osječki most / The Great Osijek Bridge, čiji su autori Ivana Haničar Buljan, Nenad Moačanin, Milan Pelc, Mladen Pešić i Ratko Vučetić, a urednik akademik Andrija Mutnjaković. Knjigu je objavio Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti kao rezultat istraživačkog rada provedenog u Institutu o Velikom osječkom mostu, tzv. Sulejmanovu mostu, koji je kroz močvarna područja povezivao povijesna naselja Osijek i Dardu od 1526. do 1687. u dužini od šest kilometara.

Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić izrazio je zadovoljstvo što se ova knjiga vezana uz povijest Osijeka objavljuje upravo u godini u kojoj se slavi 200. godišnjica rođenja velikog Osječanina J. J. Strossmayera, utemeljitelja Akademije.

Veliki osječki most nazvao je remek-djelom osmanske arhitekture u Hrvatskoj koji je imao ne samo vojno-strateško nego i trgovačko i gospodarsko značenje, zbog čega je Osijek pod osmanskom vlašću postao važno gradsko središte i razvio se kao multikulturalan grad. Akademik Mutnjaković istaknuo je da su geostrateški položaj Osijeka s mostom dobro uočili stratezi osmanskih osvajačkih pohoda koji su Osijek odmah nakon osvajanja 1526. pretvorili u jaku utvrdu. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike