Sport
SUAREZOVI SUNARODNJACI U OSIJEKU

Kao da smo kod kuće - Hrvati doživljavaju nogomet emotivno!
Objavljeno 16. travnja, 2015.
Obojica su igrala u Defensoru, zatim su im se karijere razišle, a sad su se opet “spojili” u Osijeku

Prije dva mjeseca u redove osječkog prvoligaša među ostalim prinovama stigla su i dva urugvajska nogometaša. Punim imenima Sasha Alexander Aneff Medrano Rosso i Federico Platero Gazzaneo došli su pomoći NK Osijek u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa.

No, njihovi prvi tjedni u gradu na Dravi prošli su bez značajnijeg učinka, na nešto veću minutažu morali su pričekati pa su pravi doprinos dali tek u prošlom kolu na gostovanju kod Lokomotive.

Golovi dižu samopouzdanje

Stoper Platero odigrao je cijeli susret, dok je napadač Aneff ušao početkom drugog poluvremena i postigao svoj prvijenac u bijelo-plavom dresu. Obojica su odigrala dobro, zadovoljan je bio i trener Ivo Šušak i jasno je da će u najužem krugu kandidata biti i za iduće susrete. S obzirom na to da se napadača ipak najviše promatra kroz rubriku postignutih pogodaka, je li upisivanje u strijelce smanjilo pritisak Aneffu?

- Kada sam došao ovamo, možda sam i imao pritisak, ali samo zbog mene, jer sam mislio da moram zabiti desetak pogodaka. Međutim, nisam imao sreće s ozljedama, ali s obzirom na situaciju u kojoj je klub, uopće se ne zamaram svojom statistikom. Naravno da će biti sjajno ako pogodcima pomognem momčadi, no sada je jedino bitno da ostvarimo pobjede i tako moramo ulaziti u svaku utakmicu. Posebno to vrijedi za ovu sljedeću, u nedjelju, kada igramo sa Zadrom - pričao je Aneff, koji ne bi imao ništa protiv da nakon prvog pogotka u gostima sada uspije zatresti mrežu i u Gradskom vrtu.

- Svaki pogodak podiže samopouzdanje napadaču, to je jasno, bilo bi odlično zabiti Zadru i tako pomoći momčadi da stigne do važne pobjede. Svjesni smo svi da i naši navijači slave rođendan, vjerujem da će tribine biti dobro ispunjene, da će ih puno doći, a mi ćemo napraviti sve da im uzvratimo na potpori s tri boda.

“Bijelo-plavi” su na svom kontu u drugom dijelu sezone mogli (i trebali) imati i poneki bod više, no urugvajski napadač smatra kako ne treba razbijati glavu o onom što je bilo.

- Mislim da svi moramo promijeniti razmišljanje i igrati kao što smo to napravili u drugom poluvremenu u Zagrebu protiv Lokomotive. Moramo se boriti svi zajedno, to je jedini način. Slažem se da smo igrama zaslužili više bodova, ali ne trebamo razmišljati o tome što je bilo prije. U nekim smo utakmicama igrali dobro, a nismo imali sreće, znali smo gubiti u zadnjim trenutcima, ali to su naše pogreške. Moramo biti koncentriraniji i fokusirani cijelu utakmicu.

Početak u Defensoru

Do kraja prvenstva ostalo je osam utakmica, Osijek je trenutno posljednji, a iako se do sada u karijeri još nije našao u borbi za ostanak, Aneff je uvjeren kako će epilog biti sretan.

- Imamo dobru momčad, znam da je klub i prošle godine bio u sličnoj ili i goroj situaciji te je sve završilo dobro. Vjerujem da će tako biti i sada. Bit će vrlo važno sada prvo dobiti Zadar i tako izbjeći posljednje mjesto. Da bismo to uspjeli, moramo ući u taj dvoboj s istim razmišljanjem kao da igramo protiv jačih momčadi, jer sam primijetio da protiv tih boljih klubova igramo bolje. Takav nam pristup i igra treba i protiv suparnika iz donjeg dijela tablice - jasan je bio Aneff, koji bi nakon dvoboja u Kranjčevićevoj ponovno mogao zajedno zaigrati sa sunarodnjakom Platerom.

Zanimljivo je da su njih dvojica igrala u početcima seniorske karijere u urugvajskom Defensoru nakon čega su im se karijere razišle, dok ih nogometni put nije opet spojio u Osijeku.

- Tako je, igrali smo prije tri-četiri godine zajedno, nakon čega sam u potrazi za većom minutažom otišao najprije u Juventud, a potom u švicarski Will. Zašto Europa? Nakon razgovora s obitelji, odlučio sam da je to dobar korak u karijeri za mene. Tako je slično došlo i do kontakta s Osijekom, mislim da je dolazak tu dobra prilika. Znao sam prije Sashe da dolazim u Osijek, kasnije se on pridružio i evo nas opet zajedno - pričao je Platero, koji je također morao strpljivo čekati na priliku. I njemu je, kao i Aneffu, utakmica protiv Lokomotive bila tek druga, nakon što je debitirao odigravši posljednjih pet minuta na gostovanju kod Zagreba (4:0).

- Znao sam da je liga već počela i da će biti teško upasti u prvih 11. Ali svejedno sam se odlučio na dolazak, morao sam čekati svoju priliku, naporno sam radio i dočekao sam je. Nadam se da sam je i iskoristio, ali cijela je momčad odigrala dobro u Zagrebu.

Razmišljaju samo o Zadru

Utakmice na južnoameričkim terenima gotovo se redovito igraju pred punim tribinama, u sjajnoj atmosferi. Nedostaje li mu to?

- Ne, jer je i ovdje slično. U Južnoj Americi navijači definitivno prate nogomet i s previše emocija, ali vidio sam to i ovdje. Navijači su emotivni, jako vole nogomet, što mi se sviđa, jer mislim da to i je bit nogometa.

Oba su Urugvajca ostanak u Gradskom vrtu trenutno dogovorila do kraja sezone. Razmišljaju li već unaprijed o novim planovima, gdje bi nastavili karijeru?

- Ne, moram biti iskren, uopće ne mislim tako daleko unaprijed, nego samo o sljedećem susretu u nedjelju. Profesionalci smo i tako se moramo ponašati, tu smo došli pomoći momčadi da osigura ostanak u Prvoj ligi i vjerujem da ćemo to i napraviti. A tek nakon toga razmišljat ćemo o budućnosti i nastavku karijere - otkrio je Platero, s čime se složio i njegov sunarodnjak. Obojica se u nastavku prvenstva nadaju većoj minutaži, ali prvenstveno pobjedama te očekuju da već u nedjelju s navijačima proslave nove bodove.

Goran ROGULJIĆ
Kohorta slavi 27. rođendan
Turnir u belotu, party...

Ovaj tjedan Kohorta slavi 27. rođendan, a program proslave traje četiri dana, uz kulminaciju u nedjelju na prvenstvenom susretu protiv Zadra.

Program proslave:

ČETVRTAK (Udruga od 20 sati): Rođendanski turnir u belotu

PETAK (Udruga, 21 sat): Rođendanski party (tamburaši, DJ...)

SUBOTA (Udruga, 18 sati): Druženje uz prodaju ulaznica za utakmicu i rođendaskih majica po simboličnim cijenama.

NEDJELJA (Stadion Gradski vrt, 17 sati): Utakmica Osijek - Zadar i centralna proslava uz prigodnu koreografiju. Uoči utakmice polaganje cvijeća i svijeća ispred spomen-ploče ispod južne tribine poginulim pripadnicima Kohorte.

Sviđa im se Osijek
Aneff: Tražim djevojku i ne mora biti nogometašica!

Obojica su vrlo zadovoljna boravkom u Osijeku, koji bi u Urugvaju bio drugi po veličini grad. Naime, Montevideo, gdje je rođen Aneff, ima oko 1,5 milijuna stanovnika, dok je sljedeći Salto sa stotinjak tisuća, a Platero je do 18. godine živio u Treinta y Tresu, koji ima 30-ak tisuća.

- Sviđa nam se grad, jako je lijep. Obišli smo već dosta toga, središte grada, trgovačke centre, šetalište uz rijeku, Tvrđu... ima jako puno lijepih mjesta.

Boravak u Osijeku Plateru je lakši i zbog djevojke Mercedes Fonsece, koja se također bavi nogometom te se pridružila treninzima ŽNK-a Osijek. U kakvoj je situaciji Aneff?

- Nemam djevojku, pokušavam je pronaći ovdje. I ne mora igrati nogomet - uz smijeh je pričao Aneff.

Brazil ili Argentina, Cavani ili Suarez?

Poznato je veliko suparništvo Brazila i Argentine u Južnoj Americi. Kakva je situacija s Urugvajem, koga Urugvajci najradije žele pobijediti?

- Argentinu, jer smo susjedi, ali i pobjede nad Brazilom su uvijek velike i drage, pogotovo što smo ih dobili na Maracani za naslov svjetskog prvaka. No, protiv koga god igrali, uvijek je uzbudljivo i napeto.

Urugvajska reprezentacija ima veliki broj odličnih i poznatih igrača, Suarez, Cavani, Godin, Muslera... godinama igraju i u Europi, a tko je najveća zvijezda u domovini?

- Mislim da je Suarez najveća zvijezda. No, imamo puno dobrih mladih igrača koji bi za par godina mogli biti na samom vrhu - pojasnio je Aneff.

Bivši U-20 reprezentativci
Platero: Četvrto mjesto na SP-u najljepši je trenutak

I Aneff i Platero bivši su U-20 reprezentativci pa je logično pitati nadaju li se možda i pozivu u najjaču selekciju.

- U ovom trenutku daleko sam od toga. Urugvaj ima jako dobre igrače, a sada nešto i pomlađuje momčad. Naravno, ako ću u budućnosti imati priliku igrati u jakim ligama, onda bi se igranje u A reprezentaciji, što je san svakog igrača, moglo i ostvariti. Ali realnost je da sada nismo u planovima izbornika - iskren je Aneff, koji kao i Platero nije bio razočaran ispadanjem Urugvaja u osmini finala na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, nakon što su četiri godine ranije u Južnoj Africi bili četvrti.

- Osvajanje četvrtog mjesta i slavlje kod kuće najbolji su nogometni trenutci kojih se sjećam - otkrio je Platero, dok je Aneff dodao:

- Svi smo bili presretni prošle godine zbog pobjeda nad Italijom i Engleskom, jer su svi očekivali da će oni proći dalje, a mi i Kostarika ispasti. U osmini finala igrali smo protiv Kolumbije koja je odlična momčad, a možda bi sve bilo drugačije da je smio igrati Suarez.

PAMTIT ĆE LOKOMOTIVU

PLATERO JE DEBITIRAO U BIJELO-PLAVOM DRESU, A ANEFF POSTIGAO PRVI POGODAK

Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

Najčitanije iz rubrike