Kultura
KAZALIŠNO VIJEĆE DONIJELO GOTOVO JEDNOGLASNU ODLUKU

Božidar Šnajder predložen za novog intendanta HNK Osijek
Objavljeno 14. travnja, 2015.
Nekadašnji intendant predložen je posebice zbog izvrsnog programa za iduće četiri godine

Kazališno vijeće osječkog Hrvatskog narodnog kazališta za novog je intendanta s četverogodišnjim mandatom predložilo Božidara Šnajdera.

Na jučerašnjoj troipolsatnoj sjednici članovi Kazališnog vijeća odlučili su Gradskom vijeću Osijeka i Skupštini Osječko-baranjske županije (osnivačima i vlasnicima) za novog intendanta predložiti Šnajdera, posljednjeg intendanta HNK prije krize u tom kazalištu zbog nepravodobnog izbora intendanta nakon Šnajderova isteka mandata.

Od tada vršitelj dužnosti bio je, programski vrlo uspješno, a financijski s malim nepreciznostima, glumac Miroslav Čabraja. Na jučerašnjem sastanku bilo je svih sedam članova Kazališnog vijeća: Ivica Završki (predsjednik) i Josip Uglik, predstavnici Županije, Ivančica Jurčević Agić (stranka Desno) i Vedran Kralj (SDP), predstavnici Grada te predstavnici zaposlenika Aleksandar Bogdanović (Drama), Davor Vrućina (Opera) i Davor Molnar (Tehnika HNK). Na natječaj je stigla samo jedna molba, a tajnim glasovanjem izabran je jedini podnositelj Šnajder. Šest članova bilo je za, a jedan protiv.

Nakon pročitane molbe, prema riječima predsjednika Završkog, slijedio je jednoipolsatni razgovor s kandidatom, koji je izložio svoj programski i financijski plan za sljedeće četiri godine. Planirano je nešto manje novih naslova, no neće biti zapušten ni jedan dio repertoara ni ansambla. Bit će tu opera, opereta, drama, posebice komedija, domaćih i stranih autora. Članovi plesne skupine, iako neće biti baletnih predstava, bit će angažirani u ostalim predstavama.

“U programskom dijelu želimo novi hit Ivane Šojat, a sve će se učiniti kako bi se privukla publika. Tako Šnajder planira Zagorkina Viteza slavonske ravni, koji se događa u Pejačevićevu dvorcu u Retfali, te komedije i mjuzikle Neki to vole vruće i Moje pjesme, moji snovi. Novi programski plan želi vratiti ugled HNK Osijek od prije tri godine, kada su njegove predstave višestruko nagrađivane od stručnjaka te bile vrlo gledane ne samo u Osijeku”, kaže Završki.

Šnajder planira i financijske uštede, i to racionalizacijom. Do kraja godine čak 2,3 milijuna kuna. Otpuštanja neće biti, kao ni smanjenja plaća, broj zaposlenih smanjit će se odlascima u mirovinu. Kako je Ministarstvo kulture saniralo gotovo sva hrvatska kazališta, a u 23 godine osječko nije dobilo ni kunu, Šnajder će od tog ministarstva zatražiti dva milijuna kuna. Za tri do četiri godine (do kraja svoga mandata) Šnajder smatra da će HNK biti bez dugova i s kvalitetnim programom. “Da smo prije godinu i pol ponovno izabrali Šnajdera, program bi bio i dalje kvalitetan, a sadašnji dug manji”, zaključio je Završki.

Darko KOVAČEVIĆ
Čabraja ravnatelj Drame

Kazališno vijeće zaključilo je da je Miroslav Čabraja, u okviru financijskih mogućnosti HNK, dobro odradio svoj posao. Potvrda tome je da će novi intendant, ako dobije potvrdu, Čabraju imenovati za ravnatelja Drame HNK Osijek.

Otpuštanja neće biti, kao ni smanjenja plaća, a na programu će biti “Vitez slavonske ravni”

Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike