Svijet
POSLJEDICE ODBIJANJA PREDAJE TRIBUNALU

Šešelj će Srbiju dovesti na rub uličnih sukoba
Objavljeno 1. travnja, 2015.
- Šešelju bi bilo najbolje da sam ode u Den Haag i preda se sudu - kaže vicepremijer

Ratni zločinac Vojislav Šešelj svoju je zemlju doveo u nezgodnu situaciju činjenicom da se ne želi vratiti u Haag.

“Šešelju bi bilo najbolje da sam ode u Den Haag i preda se sudu. Svako opiranje umanjit će šansu da kasnije bude pušten. Nastavi li s ovakvim izjavama, čini sebi medvjeđu uslugu. Važno je da hladne glave uđemo u sve ovo, da ne dajemo svemu značaj koji događaj nema”, rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom (ICTY) i srbijanski vicepremijer Rasim Ljajić.

U ovom trenutku službeni Beograd očekuje odluku Raspravnog vijeća jer bez nje ne može odlučivati o sljedećim potezima. A Srbija ima samo jedan cilj. Važnije od Šešelja sada je sačuvati političku i društvenu stabilnost. To u duboko polariziranoj Srbiji neće biti nimalo lako. Šešelj ima desetke, ako ne i stotine pristaša koji samo čekaju jedan njegov mig da naprave cirkus na ulicama Beograda, ali i ostalih gradova. Vlast, jasno, neće sjediti prekriženih ruku i na ulice će poslati policiju. Gdje to vodi, svima je jasno.

Potez Den Haaga Srbija je ocijenila “perfidnim” i “nemoralnim”, a Zagreb “odličnom” odlukom suda, uz ocjenu da ICTY Šešelja nije ni trebao pustiti na slobodu. “Hrvatsku ovo sigurno neće destabilizirati, a Srbija će sada pokazati je li prava demokracija”, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović. Naglasio je kako ne želi prejudicirati presudu protiv Šešelja, ali jasno je da je Šešelj među najodgovornijima za rat na prostoru bivše Jugoslavije i napad na Hrvatsku.

Šešelj je u svom stilu sudu poručio da se neće dragovoljno predati, a svojim donedavnim suradnicima, sada srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću da ga uhite. Bivša glasnogovornica Haškog suda Florence Hartmann optužila je Haški sud da snosi krivnju “za cirkus koji je nastao” u slučaju Šešelj. “Šešelj svojim ponašanjem Srbiju stavlja u nezgodnu situaciju. Logično je bilo da promijene odluku, ali su trebali o tome misliti ranije, s obzirom na to kako se Šešelj ponaša, kao i na činjenicu da je u Srbiju vraćen bezuvjetno”, rekla je Hartmann. Prema njezinu uvjerenju, ICTY ne poštuje ni žrtve i odgovoran je za ovaj cirkus. “Ovo je nezgodna situacija za Srbiju jer je Šešelj nevin dok se ne dokaže da je kriv. Ključno pitanje krize je da se objavi njegova presuda“, zaključila je Hartmann.

Eduard SOUDIL
Ništa od suđenja u odsutnosti

Florence Hartmann smatra da nastavak suđenja Šešelju u njegovoj odsutnosti nije vjerojatan. “Ne vjerujem da će se prihvatiti da mu se sudi u odsutnosti jer je on pokazao veliko nepoštovanje suda i rekao da se neće vratiti, te da će spriječiti vlast u Srbiji da ispuni obveze“, rekla je Hartmann, uvjerena da ICTY neće dopustiti nikakvu “specijalnu formu suđenja”. Vjeruje kako je neophodno da se Šešelju što prije izrekne presuda. “Doveo je do situacije koja može izazvati nemire. Nespretno je i žalosno što se tribunal ovako ponaša, Srbija treba kritizirati situaciju i pozvati tribunal da što prije donese presudu Šešelju, kojem je suđenje završeno prije tri godine. Nema objašnjenja zašto presuda nije donesena”, rekla je.

Florence Hartmann

bivša glasnogovornica Haškog suda

Šešelj svojim ponašanjem Srbiju stavlja u nezgodnu situaciju, ali za cirkus je prvenstveno kriv ICTY

Možda ste propustili...

"POREMEĆAJ U SUSTAVU"

Veliki dio Kenije bez struje

GRADONAČELNIK ODESE GENNADY TRUKHANOV:

U ruskom napadu na Odesu poginule tri osobe

SKUPINA MINISTARA IZ EUROPE, JUŽNE AMERIKE I AFRIKE:

Veći porez za najbogatije građane diljem svijeta

Najčitanije iz rubrike