Svijet
UKIDAJU PRIVREMENU SLOBODU

Haški sud: Šešelja odmah vratiti; Šešelj: Da vidim kako će me hapsiti
Objavljeno 30. ožujka, 2015.
Srbijanski premijer Aleksandar Vučićje odluku je nazvao nemoralnom

Vezani članci

SPC SMIJENIO ULTRANACIONALISTIČKOG EPISKOPA

Odlikovanjem Šešelja Filaret prevršio svaku mjeru

Žalbeno vijeće Haškog suda naložilo je Raspravnom vijeću da odmah opozove odluku o puštanju lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na privremenu slobodu i naredi njegov povratak u pritvorsku jedinicu tribunala u Sheveningenu. Nakon toga će se Srbija i Nizozemska ponovo izjašnjavati o njegovu puštanju na slobodu, a Raspravno vijeće će nakon toga ponovo procijeniti mogućnost da Šešelju bude dopušten privremeni izlazak na slobodu.

Na tu je informaciju, Šešelj izjavio kako se neće dobrovoljno vratiti u Haag i da ostaje pri svemu što je govorio otkad se vratio u Beograd.

- Da vidimo kako će me sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić uhapsiti - rekao je Šešelj za beogradske Novosti i dodao kako se nalazi u sjedištu radikala gdje obavlja stranačke poslove.

- Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni tuku, moram čuvati leđa. Neće biti lak posao da me uhapse - dodao je vođa radikala.

Šešelj tvrdi i kako će država morati ispoštovati vremensku proceduru o izručenju, a on će u tom razdodblju probati “osporiti zahtjev Haag da se vrati”, jer tvrdi da su mu u Nizozemskoj “sva prava ugrožena”.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučićje, pak, odluku nazvao nemoralnom i najavio da će se njegova vlada u očitovati o tom zahtjevu u sljedećih nekoliko dana.

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz pozvao je ranije Žalbeno vijeće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtjev da žalba tužiteljstva ne bude prihvaćena. “Šešelj nije potkrijepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužiteljstva nije zasnovana na valjanim pravnim motivima”, stoji u Brammertzovom podnesku. Žalba tužiteljstva kojom se tražilo poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu zasnovana je na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje potkapaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, ističe se u podnesku. Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Haag, prijetnje ljudima koji surađuju s tužiteljstvom, izjave uvredljive za žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdravstveno stanje. Vojislav Šešelj vratio se u Srbiju 12. studenoga prošle godine. nakon 12 godina, koliko je proveo u pritvoru haškog suda.(E.S.)

Rasim Ljajić

Nacionalni savjet za suradnju Srbije s Haškim sudom

Ta odluka uvlači Srbiju u spor

“Iznenadnom odlukom Žalbenog veća Haškog suda kojom je Raspravnom vijeću naloženo da opozove odluku o privremenom pustanju Vojislava Šešelja na slobodu, Srbija se ni kriva ni tužna uvlači u spor između Sudskog vijeća, Tužiteljstva i samog lidera radikala”, ocijenio je Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju Srbije s Haškim sudom. “Tribunal nastavlja sa svojim, najblaže rečeno, čudnim i zbunjujućim odlukama. Najprije je Šešelj pušten pod okolnostima koje su nezabilježene u dosadašnjoj praksi, a to praktično znači bez ikakvih uvjeta koji su postavljeni pred njega i državu Srbiju”, stoji u Ljajićevom priopćenju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike