Novosti
MORH PRODAJE NEKRETNINA

Braniteljima i prognanicima
stanovi po nižim cijenama
Objavljeno 27. ožujka, 2015.
Pravo na otkup stana imaju korisnici koji su u stanu najmanje pet godina

Odluka Vlade RH o prodaji 1200 stanova kojima upravlja Ministarstvo obrane mogla bi biti posebno zanimljiva za bar 350 obitelji u istočnoj Hrvatskoj.

Toliko ih, naime, na području pet slavonskih županija stanuje u “vojnim” stanovima. Osnovni je uvjet za kupnju da u njima stanuju najmanje pet godina.

Vlada je početkom ovog mjeseca obznanila odluku o prodaji stanova MORH-a, uz očekivanje da će od te transakcije uprihoditi oko 330 milijuna kuna. Ministar obrane Ante Kotromanović to je dodatno protumačio da “će napokon biti Ministarstvo obrane, a ne ministarstvo obrane nekretnina”.

Dakle, pravo na otkup stana imaju korisnici stana - hrvatski branitelji, djelatni i umirovljeni pripadnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, obitelji umrlih pripadnika tih ministarstava, ali i državni i umirovljeni službenici i namještenici te ostali korisnici.

- Napominjemo kako nije riječ o praznim stanovima, već o stanovima kojima se koriste korisnici stanova, navedeni u odluci Vlade, stoga MORH nije u obvezi objavljivanja natječaja za prodaju - objašnjavaju nam u MORH-ovoj Službi za odnose s javnošću.

Korisnici, da bi ostvarili pravo na kupnju, kao i u drugim sličnim situacijama, ne smiju u svome vlasništvu imati stan ili kuću u mjestu prebivanja ili u mjestu u kojem je stan koji se prodaje. U trenutku kupnje moraju imati podmirene sve obveze glede najamnine i troškova života u stanu.

Povoljnost za kupnju je, a što je bilo i očekivati - prigodna cijena. Ona će, naime, sadržavati tzv. osobni popust, koji će se, u obliku formule, formirati kao zbroj godina provedenih u Domovinskom ratu i godina provedenih kao izbjeglica, prognanik i povratnik. I, naravno, u slučaju kupnje jednokratnom isplatom ostvarit će se dodatnih 15 posto popusta. Ostali elementi kojima će se odrediti konačna cijena stana su položaj u zgradi i veličina naselja u kojemu se stan nalazi.

Primjerice, stan u Osijeku imat će koeficijent 1,30 kao naselje s više od 100 tisuća stanovnika, a Slavonski Brod, koji je u skupini naselja iznad 50 tisuća stanovnika, bit će jeftiniji zbog koeficijenta od 1,20. Troškove utvrđivanja kupoprodajne cijene snosi kupac.

Kupci koji se pak odluče na obročnu otplatu mogu to učiniti najduže na razdoblje do 20 godina. U tom slučaju kamatna stopa je četiri posto godišnje, nepromjenjiva je, s deviznom klauzulom vezanom uz euro.

- Korisnici stanova zahtjevom za otkup mogu se obratiti Ministarstvu obrane u roku propisanom spomenutom odlukom, odnosno do 30. lipnja ove godine - ističu u Ministarstvu.

Dario KUŠTRO
ŠTO ĆE BITI S ONIMA KOJI NE BUDU HTJELI KUPITI STAN?

Ako korisnik stana ne podnese zahtjev za kupnju, a ima akt o korištenju stana, stan će se u roku od 60 dana prenijeti na upravljanje i raspolaganje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, a korisnik će se nastaviti koristiti stanom. No ako stanar ne raspolaže valjanim rješenjem o korištenju, bit će pokrenut postupak iseljenja preko nadležnog odvjetništva.

NAMJENSKO TROŠENJE

U obrazloženju odluke iz Vlade su precizirali da će se sredstva ostvarena prodajom ovih stanova namjenski koristiti za pribavljanje i opremanje stanova za službene potrebe MORH-a.

1200

stanova bit će ponuđeno na prodaju u Hrvatskoj

350

tih stanova na području je pet slavonskih županija

DO 30. LIPNJA

MORH PRIMA ZAHTJEVE ZA OTKUP STANOVA

Možda ste propustili...