Novosti
USTAVNI SUD DJELOMICE USVOJIO TUŽBE ODVJETNIKA OSNIVAČA HDSSB-A

Matijević: Bojim se da Glavaš
u ovakvom stanju novo
rješenje neće dočekati
Objavljeno 24. ožujka, 2015.
VRHOVNI SUD DO BIO ROK DO 5. TRAVNJA: AKO SE NE OGLASE, GLAVAŠA MORAJU PUSTITI NA SLOBODU

Vezani članci

OSJEČKI BRANITELJI I STRADALNICI DOMOVINSKOG RATA:

Odluka Vrhovnog suda o Glavašu je najveća blamaža u samostalnoj Hrvatskoj

Ustavni sud jučer je djelomično ukinuo odluku Vrhovnog suda o Branimiru Glavašu te djelomično prihvatio žalbe njegovih odvjetnika.

Ukinut je sporni dio rješenja u kojemu je stajalo da “istražni zatvor po ovom rješenju može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je optuženi Branimir Glavaš nepravomoćno osuđen”, a prema kojemu je Glavašu pritvor mogao trajati do daljnjega.

“Ako Vrhovni sud ne odluči drugačije, istražni zatvor (...) prestaje 5. travnja 2015.” stoji u odluci Ustavnog suda. “Određivanje trajanja obligatornog istražnog zatvora moralo je biti utemeljeno i ovisiti o provedenom testu razmjernosti, koji je u postupku pred Vrhovnim sudom, unatoč specifičnim okolnostima ovog pravnog slučaja, izostao”, ističu ustavni suci u obrazloženju.

Dodaju da je Glavašev slučaj atipičan i jedinstven u dosadašnjoj praksi jer se ne može podvesti ni pod jednu od uobičajenih situacija. Naime, određivanje istražnog zatvora podnositelju nije se dogodilo “pri izricanju presude”, niti je bilo posljedica preinačenja ili ukidanja prvostupanjske kaznene osude drugostupanjskom presudom. Ono je posljedica ukidanja pravomoćne drugostupanjske kaznene osude odlukom Ustavnog suda, a nepravomoćna prvostupanjska osuda (u kojoj je bila predviđena stroža kazna zatvora) ostala je pravno egzistentna.

“Druga je specifičnost to što je obligatorni istražni zatvor određen nakon što je podnositelj odslužio gotovo dvije trećine kazne zatvora koja mu je bila određena ukinutom presudom Vrhovnog suda, odnosno više od polovine kazne koja mu je određena nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu koja je i dalje pravno egzistentna. Daljnje izvršenje te kazne zatvora obustavio je nadležni sud BiH zbog ukidanja drugostupanjske presude Vrhovnog suda na temelju koje je podnositelj tu kaznu izdržavao. Treća je specifičnost ovog slučaja to što je istražni zatvor odredio Vrhovni sud u povodu žalbe države - županijskog DORH-a u Zagrebu, preinačujući rješenje prvostupanjskog suda koje je prvotno odbilo prijedlog za određivanje istražnog zatvora”, stoji u obrazloženju.

Ustavni sud smatra da pritvaranje mora biti u izravnoj vezi s osuđujućom presudom kojom je izrečena kazna zatvora, odnosno mora biti njena izravna posljedica. “Drugim riječima, ponovno pritvaranje ili odluka o njegovu produljenju zakoniti su samo ako postoji dostatna uzročna veza između inicijalne presude i ponovnog pritvaranja ili njegova produljenja”, ističu.

Kako nam je rekao Glavašev odvjetnik Dražen Matijević, to znači da je Vrhovni sud, pri donošenju nove odluke, obvezan postupiti po ovoj odluci Ustavnog suda i slijediti one dijelove njihova obrazloženja na koje je jasno ukazano i upozoreno. “To su pitanja razmjernosti, zakonitosti u određivanju, određenog trajanja i maksimalnog mogućeg trajanja istražnog zatvora”, rekao nam je Matijević. Na pitanje kakvu bi odluku prema tim uputama Vrhovni sud trebao donijeti, kaže:

“Odbiti žalbu DORH-a, jer je rješenje i doneseno povodom te žalbe. Očigledno da Ustavni sud obrazloženjem ne podupire stajališta Vrhovnog suda u tom rješenju, što znači da bi sada, jer mu je ono djelomice ukinuto, Vrhovni sud morao donijeti novo rješenje, i uvažavajući sve navode Vrhovnog suda praktično odbiti žalbu državnog odvjetnika, da se ne određuje istražni zatvor i da se Glavaša odmah pusti na slobodu”, kaže Matijević, koji odlukom ipak nije zadovoljan. “Bio bih zadovoljan da je istražni zatvor odmah ukinut”, kaže Matijević, jer se boji da Glavaš u ovakvom stanju novo rješenje neće dočekati. “Njegov život je u pitanju. On nije mlad čovjek, narušenog je zdravlja i može svakoga trena umrijeti. On ovako 5. travnja neće dočekati, što bi mogla biti posljedica ovih kompromisnih odluka”, zaključuje Matijević.

Igor BOŠNJAK
USTAVNI SUD NADZIRAT ĆE ODLUKU

- Odluka je očekivana. Svaka drugačija bila bi veliko iznenađenje, posebno ako se uzme u obzir da Vrhovni sud nije donio rješenje u skladu s Europskom konvecijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Ono što proizlazi iz rješenja Vrhovnog suda, a to je i konstatirao Ustavni sud, jest da je Vrhovni sud propustio provesti test razmjernosti, kada je određivao istražni zatvor. Da bi donio ispravnu odluku o tome je li određivanje istražnog zatvora u Glavaševu slučaju opravdano i u skladu s Europskom konvencijom, morao je uzeti u obzir, piše u odluci, vrijeme koje je provedeno na izdržavanju kazne zatvora. I, ono što je posebno važno, činjenica da Zakon o kaznenom postupku propisuje obligatorni pritvor, ne znači automatski da se on mora izreći, posebno u svjetlu toga što između prvostupanjske presude Glavašu i odluke o pritvoru postoji vrlo slaba veza. Ovdje je Ustavni sud dao priliku Vrhovnom sudu da ispravi svoju pogrešku. Posebno je značajno, što ukazuje na ozbiljnost odluke, što se navodi kako 'Ustavni sud pridržava pravo ustavnog nadzora svakog daljnjeg rješenja koje će donijeti Vrhovni sud'. Dakle, nije im vratio, nego poslao poruku: Gledamo što radite i ako opet napravite pogrešku, opet ćemo reagirati”, kaže Mato Palić, ustavnopravni stručnjak iz Osijeka.

Glavaš je u Remetincu od 5. ožujka kada je počeo štrajk glađu

VIŠNJA DRENŠKI - LASAN

odvjetnica

Optimist sam

- Vrhovni sud do 5. travnja mora odlučiti, a ako ne odluči, Glavaš ide na slobodu. No, Vrhovni sud donijet će odluku do 5. travnja, ali u skladu sa shvaćanjima koja je Ustavni sud u svojoj odluci naznačio. Znači, rekao je što tu ne može stajati tako kako je bilo napisano, znači, da taj istražni zatvor ne može trajati plus minus beskonačno, dok postupak ne završi, te da moraju razmatrati je li odluka o određivanju istražnog zatvora za Glavaša diskriminatorna, jer nije uzeo u obzir načelo razmjernosti. Vrhovni sud je jasno naznačio parametre o kojima Vrhovni sud treba odlučivati, a dao im je za pravo da se radi o izuzetnoj i dosad neviđenoj situaciji u pravosuđu. Zato je Ustavni sud i rekao da zadržava pravo ponovnog preispitivanja odluke nakon što bude donesena. Ne možemo prejudicirati, ali sam u svakome slučaju optimist - kaže Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški-Lasan.

JOSIP SALAPIĆ

saborski zastupnik HDSSB-a

Glavaš nastavlja štrajk glađu

– Glavaševi odvjetnici obavijestili su Klub zastupnika HDSSB-a da je Ustavni sud poništio odluku Vrhovnog suda na temelju koje se Branimir Glavaš nalazi u pritvoru. Ustavni sud nalaže Vrhovnom da donese novu odluku i daje rok do 5. travnja. Ako se Vrhovni sud do 5. travnja ne oglasi, onda Ustavni sud nalaže automatsko puštanje na slobodu Branimira Glavaša, pozivajući se na povredu Ustava, članka 14. o diskriminaciji. Ukinuto je rješenje o njegovu pritvoru, no zabrinjava nas da je ovoliko vremena trebalo proći, a potvrđeno je da su prekršena njegova prava – kazao je Josip Salapić, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a, naglasivši da Glavaš nastavlja štrajk glađu.

Najčitanije iz rubrike