Sport
IVO ŠUŠAK NAKON SUSRETA S RIJEKOM PRIZNAO:

Ne skrivam kako nam je prioritet bio sačuvati vlastitu mrežu
Objavljeno 23. ožujka, 2015.
Bod protiv Rijeke nije loš, ali je zabrinjavajuća nemoć Osijeka u stvaranju prilika za pogodak

Vezani članci

BIJELO-PLAVI VEĆ 270 MINUTA BEZ POGOTKA

Šušak: U stanci moramo poraditi na realizaciji

U GRADSKOM VRTU BEZ POBJEDNIKA

Osijek i Rijeka u skromnoj predstavi završili susret bez pogodaka

Kratko doba uzleta i euforije definitivno je iza nogometaša Osijeka. Mnogi će bod protiv Rijeke smatrati dobrim ulovom i u pravu su, međutim iza toga se kriju već stari Osijekovi problemi.

Od realizacije preko neprepoznavanja suparnikova respekta prema njima. Samo budala neće vidjeti kako je Rijeka snažnija i u ovom trenutku bolja od Osijeka, ali, pobogu, igrao se nogomet, a u toj igri kvaliteta nije uvijek presudna. Puno važnih stvari krije se i u glavi igrača. Osijek je protiv Rijeke definitivno imao priliku učiniti više. Ona se nudila u prvom poluvremenu, kada su gosti bili uglavnom u podređenom položaju. No Rijeka ima i iznimnog trenera Matjaža Keka, koji je u poluvremenu vrlo vjerojatno svojim igračima očitao bukvicu i u nastavku je na teren izišla drukčija Rijeka. E, tada smo jasno mogli vidjeti kolika je razlika u kvaliteti između ta dva suparnika.

Nedostatak kvalitete

Tada smo sa žaljenjem mogli zaključiti da “bijelo-plavi” u toj predstavi plešu onako kako Rijeka svira. Osijekovom navijaču nije lako prihvatiti tu glazbu.

- Ne skrivam kako nam je prioritet bio sačuvati vlastitiu mrežu, a tek onda razmišljati o suparničkoj. Bod protiv Rijeke smatram pozitivnim rezultatom - rekao je Ivo Šušak, trener NK-a Osijek.

Točna i jasna poruka iskusnog stratega što je Osijek danas. “Bijelo-plavi” su tek momčad koja može “dobro parirati”. I tu se ništa nije promijenilo u usporedbi s erom Tomislava Rukavine. I tada su Osječani dobro parirali, a i tada su imali sličnih problema s realizacijom kao sada. Utakmice protiv Splita i Zagreba bile su “duda varalica” kada je realizacija u pitanju. U njima je ulazilo baš sve što je Osijek uputio prema suparničkim vratima. Međutim, problem Osijeka nije samo u realizaciji nego i u kreaciji. Protiv Istre 1961 ni jedna čista prilika, ista priča ponovila se i protiv Rijeke. Uostalom, priča koju vrti Šušak između redaka ima jasnu poruku. Osijek ima problem s kvalitetom. Trener to s pravom nikada neće i ne treba reći javno i naglas, ali kada se priča uporno vrti oko pristupa i zalaganja, onda je i laiku jasno što u njoj nedostaje. Šušak je svjestan problema i ponudit će odgovor tipa “u radu je spas”, kao i svi treneri ovog svijeta.

- Stanka je pred nama i tijekom nje ćemo posebnu pozornost dati realizaciji odnosno kreaciji igre. Znao sam da ćemo protiv Rijeke teško stvoriti pravu priliku, ali nadao sam se kako će ih biti i da ćemo jednu pretvoriti u pogodak. No, utakmica se nije otvorila u tom smjeru - kaže Šušak.

Najteže tek slijedi

Nije mu lako. Osijek danas ima premalo igrača visoke klase. Tek Jamak, Vojnović i Barišić zadovoljavaju više standarde i zato Šušak pokušava stvoriti “radnu momčad”. I svim suparnicima je to sve jasnije i zato se svi trude “ugušiti” njih trojicu. Dakle, na prvenstvenu stanku se odlazi a da Osijek nije pokazao previše toga što već nismo znali. Prve tri utakmice pod Šuškom bile su bajka, a ovo sada je otprilike realnost. Mogao se uzeti koji bod više u posljednja tri susreta, jer su susreti i s Hajdukom i s Istrom 1961 bili na rubu, ali, slično kao i jesenas, slomili su se na krivu stranu. Priča s kojom nije lako, ali se mora živjeti, i možemo se samo nadati promjeni sudbine “bijelo-plavih”. Zapravo, stanka je Šušku prva prilika da se u miru, bez razmišljanja o sljedećem suparniku, posveti vlastitoj momčadi. Ne sumnjamo da će on to znati iskoristiti. Ne treba očekivati dramatične promjene, ali Osijek će morati biti bolji ako u sljedećem razdoblju želi osvajati bodove. Naime, “bijelo-plave” čekaju četiri gostovanja u sljedećih pet utakmica. Nije da se ta serija očekuje posve bezbrižno...

Dalibor KELER

RAZORUŽANI

RIJEKA JE USPJELA UNIŠITITI OSIJEKOV NAPADAČKI ARSENAL

DOBRO

PRVO POLUVRIJEME

U prvih 45 minuta Osijek je izgledao dobro. Možda se u tom razdoblju, kada je Rijeka iskazala veliki respekt, moglo uzeti nešto više rizika.

NERMIN JAMAK

Osijek je postao konačni ovisnik o njegovoj igri. Sve dobro ide od i preko njega, a kada ga suparnici uspiju ukrotiti, počinje noćna mora.

LOŠE

DRUGO POLUVRIJEME

Rijeci čast na tako dramatičnoj promjeni u igri, ali ostaje pitanje zašto Osijek u tom drugom poluvremenu nije nikako uspijevao pronaći sebe.

OPET POST

Treća utakmica zaredom bez pogotka. To je uvijek loša vijest, posebno za one kojima, poput Osječana, trebaju pobjede.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike