Svijet
SPC SMIJENIO ULTRANACIONALISTIČKOG EPISKOPA

Odlikovanjem Šešelja Filaret prevršio svaku mjeru
Objavljeno 16. ožujka, 2015.
Mićević će ostati upamćen po pojavljivanju s dječjom lubanjom u Dnevniku RTS-a

Vezani članci

VANJSKOPOLITIČKI ODBOR EU PARLAMENTA

Srbija će morati početi kažnjavati govor mržnje

Znate li gdje je Komogovina? To malo selo na Banovini, između Kostajnice i Gline, bilo je ključno za karijeru srpskog pravoslavnog redovnika, protosinđela Filareta (građanskoga imena Jelenko Mićević).

Bilo je dovoljno jedno slikanje sa strojopuškom Zastava M-53 u rukama, ispred četničkog oklopnog transportera, u rujnu 1991. u Komogovini, da visokoprepodobni protosinđel Filaret bude vinut u orbitu nacionalističkog establišmenta koji je u to vrijeme imao snažno uporište u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi. On, u to vrijeme i kasnije, neprestano obilazi srpske pobunjeničke teritorije u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, ne bez blagoslova vrha Srpske pravoslavne Crkve, koja ga formalno imenuje za čelnika Odbora za pomoć izbjeglicama. Da je ipak riječ o nacionalističkom emisarenju i držanju motivacijskih govora među lokalnim Srbima, govori upravo sporna fotografija sa “šarcem” u rukama, na kojoj se, u istome kadru, nalazi i srpski akademik Rastislav Petrović, poznat kao neumorni nacionalistički agitator i autor knjige Genocid sa blagoslovom Vatikana. Svakome je jasno da u rujnu 1991. nikakvih srpskih izbjeglica nije bilo. Istina, bilo je hrvatskih, ali njima SPC, zasigurno, nije pomagao. Drugi čin samopromocije protosinđela Filareta, ništa manje besprizoran, dogodio se 1993. njegovim pojavljivanjem u udarnom televizijskom dnevniku Radio-televizije Srbije kada je gledateljima pokazao dječju lubanju i sjekiru, rekavši kako je to dokaz da su Srbi u BiH žrtve genocida. U smušenom izlaganju, on je tada ustvrdio kako je riječ o glavi djevojčice koju su bosanski Muslimani bezobzirno pogubili pred očima njezine majke. S obzirom na činjenicu da nikada kasnije nije pružio ni jedan dokaz kojim bi potvrdio tu svoju tvrdnju, a spomenutu lubanju je navodno negdje izgubio, u srbijanskoj javnosti postoji rašireno uvjerenje kako je riječ o jednom od najdrastičnijih primjera ratne promidžbe iz vremena vladavine Slobodana Miloševića. Godine 1998. uzvišen je na čast arhimandrita, a iduće godine na Svetom arhijerejskom saboru SPC-a biva zaređen za episkopa mileševskog. Uz njegovo ime vezuju se brojni skandali ne samo financijske naravi (humanitarna udruga Čovekoljublje, obnova manastira Mileševa, pomoć u bijegu Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću), a internetski portal Peščanik piše i o umiješanosti u pedofiliju i homoseksualne orgije. Ipak, najnoviji skandal, dodjeljivanje odlikovanja Bijeli anđeo prvog reda haškom optuženiku Vojislavu Šešelju, krajem siječnja ove godine, Filareta je stajao dužnosti vladike mileševskog s koje je smijenjen u petak.

Draško CELING
BIJELI ANĐEO ZA CRNOG VRAGA

Bijeli anđeo je motiv s freske u manastiru Mileševa i označava arkanđela Gabrijela te se smatra simbolom mira. To eparhijsko odličje, koje je ustanovio Filaret, do sada su dobili vladike Pahomije (Gačić), poznat po optužbama za seksualno zlostavljanje dječaka, i Vasilije (Kačavenda), koji je morao odstupiti zbog kompromitantne snimke seksa s još trojicom muškaraca, te tadašnji premijer Ivica Dačić. Govoreći na dodjeli odličja, u nazočnosti dopredsjednika ruske Dume Sergeja Nikolajeviča Baburina, Šešelj je rekao kako će “sjeverna Albanija, sve do grada Drača, morati jednog dana opet biti srpska.” Srpski je tisak crkveno odlikovanje Šešelja popratio naslovom „Bijeli anđeo za crnog vraga“, a novinar Petar Luković već ranije je Filareta nazvao “pravoslavnim fašistom”.

Najčitanije iz rubrike