Svijet
VANJSKOPOLITIČKI ODBOR EU PARLAMENTA

Srbija će morati početi kažnjavati govor mržnje
Objavljeno 21. siječnja, 2015.

“Srbija bi trebala imati jasniji odnos prema svima koji na njezinom tlu pozivaju na obnovu sukoba iz nedavne prošlosti”, rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula govoreći na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta o Izvješću o napretku Srbije. Pozvao je Vladu Republike Srbije da preispita domaće zakonodavstvo koje regulira sankcije govora mržnje. “O tome se Europski parlament jasno ogradio nedavnom rezolucijom u povodu slučaja Šešelj. Na žalost, ministar vanjskih poslova Dačić nije nas u otvorenom razgovoru uvjerio da je Vlada u Beogradu promptno i uvjerljivo reagirala.”

Među obvezama Srbije je da potvrdi jasan i pozitivan odnos prema nacionalnim manjinama, a osobito u području obrazovanja na njihovim matičnim jezicima. Također, ističe Picula, “treba potaknuti Vladu Srbije da aktivnije participira u razgovorima o razgraničenju sa susjedima, kao i da kao zemlja kandidat uskladi svoje vanjskopolitičko djelovanje sa zajedničkim pozicijama i interesima EU”.

Picula je napomenuo da je napredak Srbije na europskom putu izuzetno važan jer je riječ o zemlji koja ima osobitu odgovornost i za kvalitetu odnosa između država na zapadnom Balkanu, kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u EU.

“Napredak u primjeni Briselskog sporazuma i dijalog s Prištinom važan je za europsku perspektivu Srbije i vjerujem da će aktualno predsjedanje Beograda OESS-om biti daljnji poticaj unutarnjoj transformaciji same Srbije”, zaključio je Picula u raspravi. (V.T.)

MARIJANA PETIR TRAŽILA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA VELJKA MARIĆA

Zastupnica Marijana Petir je izrazila žaljenje jer se u njima ne spominju slučajevi kršenja ljudskih prava i vladavine prava u Srbiji uzrokovane primjenom Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa Srbije u postupku za ratne zločine. "Tražim od Europske komisije da stavljanje van snage Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine bude mjerilo za otvaranje pregovora Srbiji u poglavlju 23. Također tražim da se zaštite ljudska prava Veljka Marića i osigura mu se hitan transfer u Hrvatsku kako bi mu se omogućilo pošteno suđenje", zaključila je Petir.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike